Zero Waste -ajattelusta inspiraatiota ravintola- ja cateringalalle!
Zero Waste tarkoittaa elämänasennetta, joka tähtää minimoimaan jätteen muodostumista.
Pienetkin jätettä vähentävät teot ovat merkittäviä ekologisesti kestävän tulevaisuuden kannalta. Ravintola- ja cateringala toimii suunnannäyttäjänä hävikin vähentämisessä globaalisti.
Ruoka on kestävän kehityksen keskiössä.
🌿 Ravintola- ja cateringalan opiskelijat ja ammattilaiset ovat kestävämmän tulevaisuuden muovaajia. Jokapäiväiset valinnat raaka-aineiden alkuperän ja tuotannon, pakkausmateriaalin tai ravintolan sisustuksen suhteen ovat tekoja, joilla on ympäristön kannalta iso merkitys. Tähteiden kompostointi ja materiaalien kierrätys sekä uudelleenkäyttö ovat tekoja kohti kestävämpää ruokakulttuuria.
Enemmän tekoja kuin puhetta.
🌿 Zero Waste -ajattelumalli antaa ravintola- ja cateringalalla työskenteleville loputtomasti mahdollisuuksia innovaatioille. Ruokahävikin sekä jätteen vähentämiseksi syntyvät ideat saavat usein inspiraationsa arkisessa ympäristössä. Pienetkin hyödyntämiskelvotonta materiaalia eli jätettä vähentävät teot ovat merkityksellisiä.
Valta on yksilön käsissä.
🌿 Me olemme vastuussa tuottamastamme jätteestä, mutta samalla voimme itse päättää, mitä sillä teemme. Muovisten pakkausmateriaalien uudelleenkäyttö kekseliäillä ja uusilla tavoilla on mahdollisuus luovuudelle, jopa taiteelle. Kompostointi ja mahdollisimman suuri omavaraisuus ei vain säästä rahaa, vaan antaa yksilölle enemmän vapautta oman toimintansa merkittävyyden korostamiselle.
Kolme arkista ideaa ihan kenelle tahansa
🌲Eroon muovista! Ostoksia tehtäessä, suosi ennemmin kankaasta valmistettuja vaihtoehtoja – ne ovat usein paremman näköisiäkin kuin muovipussit!
🌲Tyylin puolesta kertakäyttöisyyttä vastaan! Ruostumattomasta teräksestä ja lasista valmistetut juomapullot ja ruokien säilytykseen tarkoitetut purnukat ovat paitsi tyylikkäämpiä, myös ympäristön kannalta kestävämpiä vaihtoehtoja. Tyhjien lasipurkkien uudelleenkäyttöön oiva niksi löytyy täältä.
🌲Eroon mainoksista! Turhan paperijätteen kertyminen niin kotiin kuin työpaikallekin on estettävissä helpolla ja yksinkertaisella postiluukun viereen kiinnitettävällä ”ei mainoksia”- tarralla. Itse tehty tarra on luonnollisesti paras vaihtoehto!
Tämä artikkeli on osa Suomen Diakoniaopiston Kestävä ammatti -mediaa, joka kokoaa yhteen ideoita kouluttamiensa alojen ja ammattilaisten kestävistä valinnoista. Suomen Diakoniaopistossa kestävä kehitys on osa kaikkia ammatillisia peruskoulutuksia. Tutustu esimerkiksi ravintola- ja cateringalan perustutkintoon.
Lisää vinkkipankin artikkeleita
Suomen Diakoniaopiston hankepäällikkö Kaisa Nurkkala kirjoittaa toivosta ekokriisin aikakaudella.
Pieni kauneushoitola voi tehdä helposti ympäristöystävällisiä tekoja. Tarkastat vain hoitolan tuotteet, energian ja kierrätyksen!