Ystävyyttä, osaamisen vaihtoa ja korvapuusteja – Erasmus+-opiskelijat vierailivat Suomen Diakoniaopistossa
ERASMUS+ -vieraat tutustuivat Suomen Diakoniaopiston opiskelijoihin ja koulutukseen. Neljän päivän intensiivijakso on osa Diakoniaopiston koordinoimaa ERASMUS+ KA2 -hanketta
Sunnuntaina 3.4. Saksasta ja Ranskasta saapui vierailulle ryhmä opiskelijoita ja opettajia, jotka viettivät Suomessa lyhyen mutta sitäkin intensiivisemmän kokemuksen. He osallistuivat Suomen Diakoniaopiston PICCIS-hankkeen (eli Strenghtening Inclusion of Students with Special Needs Trough Positive Pedagogy) järjestämiin työpajoihin, luentoihin sekä hanketavoitteiden mukaisiin aktiviteetteihin Helsingissä Alppikadun ja Sturenkadun kampuksilla.
Vierailu Suomessa oli osa Learning, Teaching, Training –hankeohjelmaa (LTT). Hankesuunnitelmassa on LTT- seminaariviikkoja sekä positiivisia työpajoja yhdessä opiskelijoiden kanssa.
Lumimyräkkäinen Helsinki vaihtui lämpimään IPI Kulmakuppilaan
Oppilasvaihtoon osallistui Suomen Diakoniaopiston saksalainen partneri Fachakademie für Heilpädagogik Regensburg, joka kouluttaa opettajia vaativaa erityistä tukea tarvitseville oppijoille.
Hankkeen ranskalainen partneri LEAP Beau Soleil Vocational High School puolestaan keskittyy erilaisen avustavan hoivatyön ammattilaisten koulutukseen.
Helsinki tarjosi koulujen opiskelijoille ja opettajille monenlaista kokemusta. Esimerkiksi lumimyräkkäinen tiistaiaamu aloitettiin Kalliossa sijaitsevan IPI Kulmakuppilan idyllisissä tiloissa, jossa tutustuttiin IPIin työpaikkana ja herkuteltiin. Opiskelijoille kerrottiin yrityksen historiasta, toiminnasta ja arvoista.

IPI Kulmakuppila tarjoaa vaativan erityisen tuen työntekijöille mahdollisuuden työhön. Tämän teeman käsittely keräsi vaihto-opiskelijoilta huomattavasti mielenkiintoa.
Vaikka keli ulkosalla oli kylmä, kahvilassa tunnelma oli lämmin ja vastaanottava. Toisten mielestä sakea lumipyrykin oli pelkkää bonusta:
”Ei kannata harmitella kylmää ja lunta! Tätä on mukava päästä näkemää!”, eräs ranskalainen opiskelija totesi.
”Suomalaiset ovat avoimia!”
Opiskelijat kertoivat ensikokemustensa Suomesta ja suomalaisista olevan todella positiivisia. Kohtaamiset paikallisten kanssa olivat opiskelijoiden kertoman mukaan aitoja ja lämminhenkisiä.
”Ihmiset ovat avoimia ja ottaneet meidät hyvin vastaan”, saksalainen vaihto-opiskelija kertoo iloisesti.

Vastaavanlaista palautetta saa myös Suomen Diakoniaopisto. Ranskalainen vaihto-opiskelija kehuu vuolaasti Diakoniaopistosta välittyvää positiivista kuvaa. Opiskelijat ovat selvästi innostuneita ajastaan Suomessa ja me siitä, että saimme heidät pitkän korona-ajan jälkeen vierailulle!
Korvapuusteja ja hupaisia käännöksiä
Keskiviikkona kansainväliset vieraat leipoivat yhdessä Alppikadun vaativan erityisen tuen opiskelijoiden kanssa perinteisiä suomalaisia herkkuja eli korvapuusteja. Vaikka vierailua Suomessa oli kulunut vasta muutama päivä, oli opiskelijoiden välinen vuorovaikutus kasvanut luontevaksi. Nauru, ilo ja luova kaaos valtasivat keittiöt.

Kommunikaatio opiskelijoiden välillä ei tapahtunut enää yksinomaan englanniksi, vaan suomalaiset opiskelijat osasivat antaa saksalaisille opiskelijatovereilleen tervehdyksiä käyttäen saksan kieltä. Opiskelijoiden kielitaito yllätti heidän opettajansakin.
Alkuohjeistuksen jälkeen keittiötiimeihin jaetut opiskelijat loivat yhteistuumin korvapuusteja kuin vanhat tekijät. Hilpeyttä varsinkin saksalaisnuorten keskuudessa herätti korvapuustin kirjaimellinen käännös.

Pullien paistuessa yhteisen hetken kruunasi kahvinkeitto. Kahvinkeittimien äärellä touhusivat ensimmäisinä ranskalaiset vaihto-opiskelijat.

PICCIS muodostuu sanoista: Positive – Inclusion – Companionship – Communication – International – Strength. Nämä teemat konkretisoituivat vaihdon aikana silminnähtävästi opiskelijoiden vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden kautta. Pienetkin positiiviset asiat, jotka koetaan ja jaetaan yhdessä, voivat muutamankin päivän kestävän vierailun aikana kasvaa ajan saatossa unohtumattomaksi kokemukseksi.
Yhteisen kokemuksen onnistumisen allekirjoittaa myös hanketta vuodesta 2019 asti koordinoinut opettaja Heli Ramula.
”Palaute niin Saksasta kuin Ranskasta on ollut todella hyvää. Alppikadun PICCIS-tiimin järjestämä ohjelma täytti onnistuneesti hanketavoitteet. Suurkiitos kaikille luentojen ja työpajojen vetäjille”.
”Kaiken kaikkiaan vieraiden matkat, viikon järjestelyt ja ohjelma toteutuivat erinomaisesti” Ramula summaa.
Vaikka päällimmäinen tunne intensiivisen viikon jälkeen oli helpotus, ajatukset suuntautuvat myös jatkoon. Seuraava kokous on jo sovittu Ragensburgiin.
Toukokuussa kaksi opettajaa, kolme vaativat erityisen tuen opiskelijaa sekä kaksi tukihenkilöä matkaavat Saksaan. Päätavoite on mahdollistaa kansainvälinen oppimis- ja kulttuurikokemus erityisen tuen opiskelijoille ulkomailla.
Matkajännitystä helpottaa se, että tässähän ollaan jo vanhoja tuttuja.
Lisää uutisia
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) ja Suomen Diakoniaopisto (SDO) käynnistävät yhteistyön haastavassa elämäntilanteessa olevien 18–30 -vuotiaiden nuorten koulutukseen pääsyn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.