Näkökulma: Vastuullisuus on niin usein huulilla, että se on vaarassa typistyä pelkäksi puheeksi
Suomen Diakoniaopistossa vietettiin vastuullisuusviikkoa. Vastuullisuus on yksi tämän hetken trendikkäimpiä aiheita, ja siksi meidän on pohdittava tarkkaan, mitä se oikeasti tarkoittaa, kirjoittaa Suomen Diakoniaopiston viestintäpäällikkö Ella Saranpää.
Suomalaisilla on uusi kansalaishyve: vastuullisuus. Sana toistuu jatkuvasti uutisissa, somessa ja juhlapuheissa. Eikä suotta. Jos on yhtään perillä globaalin maailman ongelmista, ymmärtää kyllä, että asioiden täytyy muuttua. Ilmastonmuutos, eriarvoistuminen ja köyhyys vaativat ratkaisuja. Noin alkajaisiksi.
Siksi onkin hassua, että vastuullisuuspuhe näyttää usein koskevan ihan muita seikkoja. Vastuullisuudesta on nimittäin tullut sana, joka myy.
Jos ennen kuluttajia kosiskeltiin edullisuudella ja laadulla, nykyään ne korvataan yhä useammin vastuullisuudella. Lähes mitä vain voi kaupata vastuullisena valintana: elintarvikkeita, vaatteita ja palveluita. Osta nyt!
En toki vähättele kuluttajanäkökulmaa: etenkin ruoan kohdalla kannattaakin pyrkiä valitsemaan pienemmän hiilijalanjäljen tuotteita ja elintarvikkeita, joiden valmistaminen ei riistä viljelijöitä ja tuottajia. Mutta tämäkään ei ole yksinkertaista.
Mistä voi tietää, että jokin on varmasti vastuullinen valinta? Mistä voi tietää, otetaanko sen tuottamisessa huomioon kaikki vastuullisuuden osa-alueet: taloudelliset, ekologiset, kulttuuriset ja sosiaaliset seuraukset? Riittääkö vastuullisuuden kriteeriksi se, että hoitaa hommansa yhdellä alueella tarpeeksi hyvin?
Monelle riittää. Siksi myyntipuheissa vastuullisuus helposti yksinkertaistuu, typistyy ja jopa vääristyy. Kyse ei nimittäin ole lainkaan niin simppelistä asiasta kuin mitä kuluttajille tarjoillaan.
Aitoa vastuullisuutta vai viherpesua?
Viestinnän ja markkinoinnin tutkimuksessa on puhuttu jo vuosikymmenet viherpesusta: siitä, miten firmat yritetään saada näyttämään eettisemmiltä ja ekologisemmilta kuin ne todellisuudessa ovat.
Kun uusia tavaroita tai palveluita myydään vastuullisuusideologian avulla, me mainosihmiset pruukaamme häivyttämään sen, että vastuullisinta on usein jättää ostamatta.
Me myös ihan vahingossa jätämme kertomatta sen, että kaikkia vastuullisuuden osa-alueita emme pysty toteuttamaan. Ja sen, että vastuullisuuden ja rahan välillä joudutaan joskus tekemään valintoja, joissa vastuullisuus on häviäjä.
No niin.
En tietenkään sano, että kaikki vastuullisuudesta puhuvat firmat olisivat huijareita. Nostan vain esiin, miten herkästi vastuullisuuspuhe ajautuu karikkoon. Puhumme enemmän kuin teemme, yksinkertaistamme asiat ja yritämme näyttää paremmalta kuin olemme. Pahimmillaan puhumme asioista, joilla ei ole todellisuuspohjaa.
Vastuullisuus huomioi tämän hetken ja tulevan
Laajasti puhuen vastuullisuus tarkoittaa, että kannamme vastuuta nykyisten ja tulevien sukupolvien elinolosuhteista ja hyvinvoinnista. Otamme huomioon toiminnan taloudelliset, ekologiset, kulttuuriset ja sosiaaliset seuraukset. Toimintaan voi liittyä isompia tai pienempiä valintoja. Se voi olla se päätös jättää kahvikuppi juomatta tai päätös siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan.
Kuulostaa taas helpommalta kuin on. Otetaanpa kahvikuppiesimerkki. Minä ja merkittävä joukko muita ihmisiä päätämme lopettaa kahvin juomisen ekologisista syistä. Keneen se vaikuttaa ja miten? Tulot vähenevät kahvifirmalta, mutta luultavasti myös viljelijältä ja tämän perheeltä. Millaisia seurauksia sillä on? Voinko ajatella yksittäiseen ihmiseen tai yhteisöön kohdistuvia negatiivisia vaikutuksia, jos kyse on koko maapallon tulevaisuudesta?
Kun aletaan pohtia monimutkaisempia kysymyksiä, syntyy ahdistusta. Voi tuntua helpommalta palata yksinkertaisten myyntipuheiden pariin.
Ehkä tuskaa helpottaa se, että kyse ei ole ensisijaisesti yksilöistä vaan meistä kaikista. On kyse politiikasta, ohjauksesta, sääntelystä ja skenaarioista. Tämä ei tarkoita vastuun siirtämistä muille vaan sen ottamista meidän kaikkien kannettavaksi.
On uskallettava mennä yhdessä pintaa syvemmälle. Vaikka sieltä aukeaa kysymysten meri, jossa helppoja vastauksia ei ole.
Vastuullisuus on tekoja
Kuten ehkä olet jo huomannut, vastuullisuus on monimutkainen asia. Meillä Suomen Diakoniaopistossa ei kuitenkaan ole oikeutta heittää hanskoja sen takia tiskiin.
Mutta pelkkien myyntipuheiden sijasta meidän on pohdittava, mitä ja millaisia tekoja vastuullisuus ihan oikeasti koulutuksessa tarkoittaa.
Ensimmäinen askel oikeaan suuntaan on rehellisyys.
Vaikka olemme miettineet vastuullisuuteen liittyviä asioita arvopohjamme tähden ennenkin, vastuullisuusohjelmamme on melko tuore. Haluamme pohtia entistä laajemmin, mikä on jo hyvin ja missä meidän pitää petrata. Miten oma toimintamme vaikuttaa meihin, muihin ja tulevaisuuteen.
Lisäksi meidän on otettava huomioon toinen näkökulma. Kun puhutaan oppilaitoksesta, on kyettävä ajattelemaan laajempaa, yhteiskunnallista rooliamme. Vastuullisuus ei saa jäädä omien seiniemme sisäpuolelle.
Siksi yksi vastuullisuusteko on vastuullisuuskoulutus. Tämä tarkoittaa, että ammattiopintoihin tulee mukaan kokonaisuuksia, jotka keskittyvät vastuulliseen ajatteluun. Tulevaisuudessa meiltä siis valmistuu palvelu-, terveys- ja hyvinvointialojen ammattilaisia, jotka ovat jo opintojensa aikana perehtyneet vastuullisuuskysymyksiin ja osaavat ottaa huomioon työnsä syvemmät, monimutkaiset seuraukset.
Ja toimia koko ajan vastuullisemmalla tavalla.
***
Kirjoittaja: Ella Saranpää on viestinnän ammattilainen, jonka mielestä teot ovat tärkein viesti ja joka tunnustaa tekstin olevan osa vastuullisuuspuhetta.
Lisää uutisia
Paula Solja aloitti syyskuussa 2023 Suomen Diakoniaopiston kauneudenhoitoalan koulutuksen eli SKY-Opiston koulutuspäällikkönä.
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.