Onko haaveenasi työskennellä ruoanlaiton parissa? Suomen Diakoniaopistossa voit opiskella ravintola- ja cateringalan perustutkinnon. Ruokapalvelun osaamisalalta valmistut kokiksi. Avoimet koulutushaut löydät hakukalenterista.
Moni meistä kokkaa mutta ammattilaiseksi tullaan koulunpenkiltä. Reittejä koulutukseen on monia. Ehkä olet jo työskennellyt ravintolassa mutta sinulla ei ole tutkintoa. Voit olla ruokaharrastaja tai haluat uuden ammatin intohimosi parista!
Ravintola- ja cateringalan opiskelu
Ravintola- ja catering-alan työssä tarvitset monia taitoja. Myönteinen palveluasenne ja yhteistyötaidot auttavat monissa tilanteissa. Työ vaatii sinulta myös fyysistä kestävyyttä, joten omasta kunnosta ja työergonomiasta on tärkeää pitää huolta. Työ on usein kiireistä, sillä annokset on saatava asiakkaille nopeasti mutta laadukkaasti.
Opiskeluaikana saat harjoitella kaikkia ruoanvalmistuksen tehtäviä: pääset suunnittelemaan ruoka-annoksia, valmistamaan ruokia ja harjaannut ruokien tarjolle asettamisessa. Pääset osallistumaan ruokalistojen suunnitteluun sekä tavaroiden tilaukseen ja vastaanottamiseen.
Opiskeluaikana tutustut erilaisiin elintarvikkeisiin ja raaka-aineisiin. Osa raaka-aineista on ehkä tuttuja, mutta opit käyttämään niitä uudella tavalla. Osa voi olla sinulle täysin uusia. Ammattitaitoosi kuuluu, että opit valmistamaan maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa myös erityisruokavalion omaaville ihmisille. Kestävän kehityksen mukaisesti opit hyödyntämään mahdollisimman ison osan raaka-aineista ja valitsemaan ekologisempia vaihtoehtoja.
Koska kokkina tulet käyttämään laitteita ja työvälineitä, pääset harjoittelemaan niiden käyttöä jo opiskeluaikana. Siisteys on puoli ruokaa ja ammattiylpeyden aihe. Siksi hygieniakäytäntöjä ja puhtaanapitoa harjoitellaan paljon.
Missä kokki voi työskennellä?
Kokkina voit työskennellä ravintoloiden lisäksi monessa muussa paikassa. Työpaikkasi voi olla esimerkiksi keskuskeittiö, pika- tai lounasruokala, kahvila, matkailu- tai cateringyritys. Jo opintojen aikana pääset harjoittelemaan kokin työtä erilaisissa ympäristöissä.
Ravintola- ja cateringala muuttuu nopeasti esimerkiksi kestävän kehityksen ja kansainvälistymisen myötä. Alalla on paljon uusia trendejä, jotka vaikuttavat esimerkiksi ihmisten kulutukseen ja ruokailutottumuksiin. Sinulla on mahdollisuus oppia uutta myös valmistumisen jälkeen.
Opiskelusi suunnitellaan yksilöllisesti
Opiskelusi suunnitellaan aina yksilöllisesti ja me autamme sinua suunnittelussa. Perustutkinnon opiskeluaika on tavallisesti 2-3 vuotta. Opiskeluaika on yksilöllinen ja se riippuu aiemmasta osaamisestasi sekä koulutustaustastasi.
Opiskelu sisältää paljon tekemällä oppimista, ja työelämä on vahvasti mukana jo opiskeluvaiheessa. Käytännön taitoja opitaan paitsi omassa kampusravintolassa, myös työssäoppimispaikoilla kotimaassa ja ulkomailla. Suomen Diakoniaopistossa on hyvät mahdollisuudet päästä kansainväliseen vaihtoon tai työharjoitteluun!
Tutkinnon suorittaminen antaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Kokiksi oppisopimuksella
Jos olet jo alalla töissä ilman koulutusta, kysy työnantajaltasi mahdollisuutta oppisopimukseen. Sen jälkeen voit olla yhteydessä Suomen Diakoniaopiston oppisopimuspalveluihin. Mietitään yhdessä, voimme parhaiten auttaa sinua tutkinnon saamisessa.
Tarjoamme ajoittain lyhyempiä koulutuksia osatutkintoina tiettyihin tehtäviin kuten lounaskokiksi tai kahvilatyöntekijäksi. Meillä on myös työvoimakoulutusta tähän tutkintoon.
Kaipaatko lisätietoja?
Voit opiskella kokiksi Suomen Diakoniaopistossa Sturenkadun kampuksella sekä Alppikadun kampuksella.
Tutkinnon rakenne
Pakollinen tutkinnon osa
- Ravitsemispalveluissa toimiminen
- Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
- Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
- Lounasruokien valmistus, 40 osp
- Annosruokien valmistus, 25 osp
Seuraavista valinnaisista tutkinnon osista valitaan 60 osp:
- Kahvilapalvelut, 10 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
- Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, vähintään 11 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutus äidinkielellä
- Viestintä- ja vuorovaikutus, toisella kotimaisella kielellä
- Viestintä- ja vuorovaikutus vieraalla kielellä
- Toiminta digitaalisessa ympäristössä
- Taide ja luova ilmaisu
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, vähintään 6 osp
- Matematiikka ja matematiikan soveltaminen
- Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, vähintään 9 osp
- Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen
- Työelämässä toimiminen
- Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet
- Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta
- Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen
- Kestävän kehityksen edistäminen
Edellä olevista tutkinnon osista valitaan yhteensä 35 osaamispistettä.
Hae opiskelemaan
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, Kokki, Jatkuva haku
Koulutusaika
1.8.2023
Paikka
Helsinki
Hakuaika
3.6.2023 - 4.12.2023
Opetusmuoto
Päiväopiskelu
Lue lisää - Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, Kokki, Jatkuva hakuLounaskokki, työvoimakoulutus, uranumero 715602
Koulutusaika
13.11.2023 - 20.12.2024
Paikka
Helsinki
Hakuaika
11.8.2023 - 8.10.2023
Opetusmuoto
Työvoimakoulutus, Päiväopiskelu
Lue lisää - Lounaskokki, työvoimakoulutus, uranumero 715602Oppisopimus, Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki
Paikka
Helsinki
Hakuaika
Jatkuva haku
Opetusmuoto
Oppisopimusopiskelu
Lue lisää - Oppisopimus, Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki