Työskenteletkö ravintolassa, mutta tutkinto puuttuu? Oletko töissä muulla alalla, mutta ruoanlaitto ja catering-ala kiinnostaa?

Ravintola- ja catering-alan työssä tarvitaan myönteistä palveluasennetta, hyvää fyysistä kestävyyttä ja yhteistyötaitoja. Osaamisen painopisteitä ovat ruoanvalmistuksen ja tarjoilutyön taidoissa, ruoka- ja juomatuotteen tuntemisessa sekä asiakaspalveluosaamisessa.

Suomen Diakoniaopistossa voit valita kahdesta eri osaamisalasta: ruokapalvelun osaamisalasta valmistut kokiksi, asiakaspalvelun osaamisalasta valmistut tarjoilijaksi.

Kokkina erikoistut monipuolisesti kaikkiin ruoanvalmistuksen tehtäviin: ruoka-annosten suunnitteluun, ruokien valmistamiseen sekä ruokien tarjolle asettamiseen. Osaat käyttää toimintaympäristön mukaisia työvälineitä ja laitteita sekä järjestää edustus- ja juhlatilaisuuksia asiakkaiden toiveiden mukaan.

Kokkina toimit ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Tunnet elintarvikkeet ja raaka-aineet. Valmistat maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa myös erityisruokavalioasiakkaille. Osallistut ruokalistojen suunnitteluun, huolehdit tavaroiden tilauksesta ja vastaanotosta sekä keittiön puhtaanapidosta ja laitteiden toimintakunnosta.
Kokkina työsi on usein kiireistä, sillä annokset on saatava asiakkaille nopeasti laadun kuitenkaan kärsimättä.

Työpaikkanasi on ravintola, henkilöstöravintola, kahvila, suurkeittiö, catering-alan yritys tai pitopalveluyritys. Alan kansainvälistyminen ja matkailu vaikuttavat paitsi kulutuskäyttäytymiseen, myös ruokatottumuksiin ja raaka-aineiden monipuolistumiseen.

Tarjoilijana erikoistut tarjoilu-, asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviin. Huolehdit asiakastilojen viihtyisyydestä sekä ruokien ja juomien myynnistä. Tarjoilet ja työskentelet kassalla. Työtehtäviisi kuuluvat myös tilaus- ja edustustarjoilu.

Esittelet asiakkaille ruokia ja juomia, otat vastaan tilaukset ja välität ne keittiöön. Huolehdit pöytien kattamisesta, ruokien ja juomien tarjoilusta, maksun perimisestä ja pöytien siistimisestä. Työ on useimmiten vuorotyötä, jossa kiireisyys vaihtelee vuorokauden ajan, päivän ja vuodenajankin mukaan.

Työpaikkanasi voi olla esimerkiksi hotellin ravintola, ruokaravintola, lounas- tai henkilöstöravintola, pubi, yökerho tai tanssiravintola.

 

Opiskelu Suomen Diakoniaopistossa

Opiskelusi suunnitellaan aina henkilökohtaisesti, ja sisältävät paljon tekemällä oppimista. Perustutkinnon opiskelu kestää yksilöllisen opiskelusuunnitelman mukaan tavallisimmin 2-3 vuotta riippuen aiemmasta osaamisestasi ja koulutustaustastasi.

Työelämä on vahvasti mukana jo opiskeluvaiheessa. Käytännön taitoja opitaan paitsi omassa kampusravintolassa, myös työssäoppimispaikoilla kotimaassa ja ulkomailla. Kokemuksesta ja osaamisesta on hyötyä työelämässä ja jatko-opinnoissa.

Tutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

 

Tutkinnon suorittaminen

Jos olet jo alalla töissä ilman koulutusta, kysy työnantajaltasi mahdollisuutta oppisopimukseen. Voit olla yhteydessä meihin niin voimme miettiä miten voimme parhaiten auttaa Sinua tutkinnon saamisessa.

Tarjoamme ajoittain lyhyempiä koulutuksia osatutkintoina tiettyihin tehtäviin kuten lounaskokiksi tai kahvilatyöntekijäksi. Meillä on myös työvoimakoulutusta tähän tutkintoon.

Kaipaatko lisätietoja?

Hakupalvelut auttaa!

Tutkinnon rakenne

Pakollinen tutkinnon osa

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen

 

  • Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp

 

  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp

Seuraavista valinnaisista tutkinnon osista valitaan 60 osp:

  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp

 

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, vähintään 11 osp
    • Viestintä- ja vuorovaikutus äidinkielellä
    • Viestintä- ja vuorovaikutus, toisella kotimaisella kielellä
    • Viestintä- ja vuorovaikutus vieraalla kielellä
    • Toiminta digitaalisessa ympäristössä
    • Taide ja luova ilmaisu
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, vähintään 6 osp
    • Matematiikka ja matematiikan soveltaminen
    • Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, vähintään 9 osp
    • Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen
    • Työelämässä toimiminen
    • Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet
    • Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta
    • Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen
    • Kestävän kehityksen edistäminen

Edellä olevista tutkinnon osista valitaan yhteensä 35 osaamispistettä.

Opiskelijan tarina

Opiskelijan tarina

Hae opiskelemaan

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, Kokki, Jatkuva haku

Koulutusaika

23.3.2020 - 9.10.2022

Paikka

Helsinki

Hakuaika

9.12.2019 - 23.2.2020

Opetusmuoto

Päiväopiskelu

Lue lisää

Haku alkaa 1 päivän kuluttua

Oppisopimus, Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, tarjoilija tai kokki

Paikka

Helsinki

Hakuaika

Jatkuva haku

Opetusmuoto

Oppisopimuskoulutus

Lue lisää