Suomen Diakoniaopiston toiminta ja talous ovat vakaalla pohjalla
Suomen Diakoniopiston toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2021 on valmistunut. Oppilaitoksen toiminta ja talous ovat vakaalla pohjalla.
Suomen Diakoniaopiston viides toimintavuosi toteutui pääosin strategisten tavoitteiden mukaisesti. Vuonna 2021 panostettiin erityisesti työelämäyhteistyöhön, laadunhallinnan prosesseihin, opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvoinnin tukemiseen, viestintään sekä pedagogiseen kehittämiseen.
Vuoden aikana vakiinnutettiin koronapandemian myötä syntyneitä käytäntöjä opetuksessa, työyhteisön keskinäisessä ja sidosryhmien kanssa tehtävässä työssä.
Vuonna 2021 hakijamäärät pysyivät hyvällä tasolla
Eri tutkintojen hakijamäärät pysyivät hyvällä tasolla: Vuonna 2021 ensisijaisia hakijoita yhteishaussa oli 1,9 hakijaa aloituspaikkaa kohden. Jatkuvan haun kautta hakeneiden määrä laski hieman ollen 2,3 hakijaa per aloituspaikka.
“Jatkuvan haun hakijamäärän laskua selittänee paljolti se, että oppisopimuskoulutuksen suosio kasvoi edelleen eivätkä nämä hakijat näy jatkuvan haun tilastossa”, kertoo rehtori, toimitusjohtaja Juha-Petri Niiranen.
Tutkintotodistuksen Suomen Diakoniaopistosta sai vuoden aikana yhteensä 799 opiskelijaa. Valmistuneiden määrä kasvoi noin kymmenellä prosentilla edellisvuoteen verrattuna.
Myös Sovinnon toimintakeskuksen asiakasmäärät kääntyivät nousuun ensimmäisen koronavuoden jälkeen. Sen sijaan aikuisten perusopetuksen sekä tutkintoja edeltävien koulutusten suorittajamäärät laskivat hieman.
Laatupalkinnon kunniamaininta huipensi vuoden
Suomen Diakoniaopiston toimintavuosi 2021 huipentui Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämään ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon kunniamainintaan.
Erityisen arvokkaaksi kunniamaininnan teki laatupalkintokilpailun teemana ollut Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Teema korostuu Suomen Diakoniaopiston arvopohjassa.
Suomen Diakoniaopiston taloudellinen tulos pysyi vakaalla tasolla ollen vuonna 2021 noin 1,4 milj. euroa ylijäämäinen. Suomen Diakoniaopisto on yksityinen ammatillinen oppilaitos, jonka ylläpitäjänä toimii SDO Oy. SDO Oy:n omistajina on useita yhteiskunnallisesti merkittäviä säätiöitä. SDO Oy ei jaa omistajilleen osinkoa.
”Ylijäämäisellä tuloksella katetaan henkilöstökuluja ja rahoitetaan tulevia investointeja, jotka liittyvät esimerkiksi oppimisympäristöihin ja oppimisyhteisön hyvinvoinnin tukemiseen”, Juha-Petri Niiranen toteaa. ”On myös ennakoitava tulevia muutostilanteita. Muun muassa ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmää ollaan parhaillaan uudistamassa, eikä sen vaikutuksia meihin vielä tiedetä.”
Henkilöstö on sitoutunut tavoitteisiin
Vuonna 2021 jatkunut koronapandemia oli henkilöstölle ja opiskelijoille poikkeuksellisen vaativaa aikaa.
Erityisesti nuorten hyvinvointiin liittyi suuria riskejä, jotka heijastuvat myös opetukseen. Opiskeluhuollon palvelutarve on kasvanut.
“Olemme käynnistäneet kohdennettuja toimenpiteitä muun muassa opintojen väliaikaisen keskeyttämisen ja lopettamisen ehkäisemiseksi. Myös pedagogisen henkilöstön määrää on lisätty”, Niiranen sanoo.
Koronapandemiasta huolimatta Suomen Diakoniaopiston työntekijöille toteutettujen henkilöstökyselyiden tulokset olivat monessa suhteessa positiivisia. Esimerkiksi syksyn 2021 henkilöstökyselyssä ilahduttavalla tasolla olivat kokemus työn merkityksellisyydestä, työkavereilta saadusta avusta sekä sitoutuminen Suomen Diakoniaopiston tavoitteisiin.
“Henkilöstön hyvinvoinnin perustana on matala organisaatio ja osallisuus toiminnan suunnittelussa ja parantamisessa. Johtoryhmä on kokoontunut viikoittain ja pyrkinyt mahdollistamaan pitkäjänteiset opetusjärjestelyt vaihtelevasta ja ennakoimattomasta koronatilanteesta huolimatta”, Niiranen kertoo.
Oppilaitoksessa on investoitu myös etäopiskelun ja -työn mahdollistavaan osaamiseen ja välineistöön. Henkilöstöä on muistettu eri tavoin pitkin vuotta. Uusimpana työsuhde-etuna on tarjottu mahdollisuutta työsuhdepolkupyörään.
Suomen Diakoniaopiston toimintakertomus ja tilinpäätös hyväksyttiin hallituksessa 16.3.2022.
Lisätietoja:
Juha-Petri Niiranen, juha-petri.niiranen@sdo.fi
rehtori, toimitusjohtaja
Suomen Diakoniaopisto (SDO) on yksityinen oppilaitos, jossa opiskelee vuosittain lähes 4000 opiskelijaa. Kampukset sijaitsevat Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa. Ammatillisen koulutuksen lisäksi Suomen Diakoniaopistossa voi käydä peruskoulua, valmennuksia ja osallistua työpajoihin. Työelämälle on tarjolla muun muassa täydennyskoulutusta ja oppisopimuskoulutusta. Suomen Diakoniaopisto panostaa ainutlaatuisen paljon kohtaamiseen, mikä näkyy opiskelijoiden osaamisessa. Tutustu lisää: sdo.fi.
Lisää uutisia
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Kaikilta kampuksiltamme syyslukukaudella 2022 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) ja Suomen Diakoniaopisto (SDO) käynnistävät yhteistyön haastavassa elämäntilanteessa olevien 18–30 -vuotiaiden nuorten koulutukseen pääsyn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.