Vamos 2. aste – opintoihin kiinnittyminen, läpäisy ja pudokkuuden ehkäisy, ESR
Rahoittaja
ESR, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusHankkeen kesto
01.12.2018 - 30.11.2020

Hankkeen tavoitteet
Vamos 2.aste -opintoihin kiinnittyminen, läpäisy ja pudokkuuden ehkäisy -hankkeessa rakennetaan yhteistyössä valtakunnallista toimintamallia, jolla pyritään tunnistamaan varhaisessa vaiheessa toisen asteen ammatillisten opintojen opiskelijoiden koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jäämisen riskitekijöitä ja vastaamaan näihin tekijöihin yhdessä kehitettävällä työotteella.
Hankkeen toteutus
Suomen Diakoniaopistossa hanke tavoittaa opiskelijoita sekä tutkintotavoitteisessa että valmentavassa koulutuksessa Helsingin, Lahden ja Oulun kampuksilla. Suomen Diakoniaopisto on hankkeen osatoteuttaja yhdessä Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian sekä Turun ammatti-instituutin kanssa. Hanketta koordinoi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamos-palvelut.
Lisätietoja hankkeesta
Opiskelijoita tuetaan yksilö- ja ryhmävalmennuksen keinoin suorittamaan opinnot päätökseen ja siirtymään kohti työelämää tai jatkopolkuja sekä saatetaan opinnot keskeyttäneitä opiskelijoita takaisin opintoihin. Oppilaitoksessa toteutetaan kehittämispilotteja alueellisesti oppilaitoksen tarpeet huomioiden. Kehittämistyöhön tuodaan oppilaitosympäristöön soveltuvilta osin Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos- palveluissa kehitettyä toiminta- ja valmennusmallia, jossa korostuu sosiaalisen vahvistumisen elementit. Yhteisen kehittämisen kautta luodaan opiskelijan voimavaroja kartuttavaa sekä oppilaitoksen hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä lisäävää toimintakulttuuria. Kehittämistyöhön liittyy olennaisesti vaikuttavuusmallinnukset, jotka tuottavat tietoa opiskelijoiden hyvinvoinnin muutoksesta, opintojen etenemisestä sekä taloudellista analyysia kuvatun toiminnan ja työotteen vaikuttavuudesta oppilaitoksissa, kunnissa sekä kansantalouden tasolla.
Hankkeen tulokset
Vamos 2.aste -hankkeen aikana SDO:ssa mallinnettiin yhteiskehittämisen ja käytännön kokeilujen kautta sisältöjä valtakunnalliseen Kohdaten & kohdentaen! -toimintamalliin. Yhtenä tarvelähtöisenä tuotoksena SDO:ssa mallinnettiin ja testattiin oppilaitoksessa toimivan valmentajan työrooli ja sen joustavien tehtäväsisältöjen sijoittuminen oppilaitoksen organisaatio- ja tukipalvelurakenteissa. Kokemukset olivat hyviä ja tekivät näkyväksi, että erityisesti pienemmillä kampuksilla tällaiselle ketterälle, joustavalle ja olemassa olevia tukirakenteita täydentävälle työroolille on tarvetta ja kysyntää. 140 opiskelijanuorta SDO:ssa otti osaa Vamos 2.aste -hankkeessa toteutettuihin yksilö- ja ryhmävalmennuksiin osana hankkeen kehittämispilotteja aikavälillä 8/2019-10/2020.
Osana Kohdaten & kohdentaen! –toimintamallia hankkeessa tuotettiin myös tiedolla johtamisen välineeksi analyysimalli toisen asteen ammatillisen koulutuksen pudokkuutta ehkäisevien interventioiden kustannusvaikuttavuuden arviointiin. Tämä analyysimalli sisältää kustannusvaikutukset oppilaitosten talouteen, kustannusvaikutukset kunnille ja myös arvion kustannusvaikutuksista julkiseen talouteen. Analyysimallissa huomioidaan, miten ja missä määrin voidaan olettaa, että kustannusvaikutukset ovat seurausta toteutetuista toimista, kuten yksilö- ja ryhmävalmennusmuotoisista tukikeinoista. SDO on ollut aktiivisesti mukana tässä analyysimallin työstämisessä.
Hankkeessa testattiin myös Diakonia-ammattikorkeakoulun (DIAK) asiantuntijan Sakari Kainulaisen kehittämää 3X10D-elämäntilannemittaria palvelutarpeen kartoituksen välineenä ja osana mallinnettujen tukikeinojen vaikuttavuuden arviointia.
Kohdaten & kohdentaen! -toimintamalli löytyy täältä:
https://evermade-hdl.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/01/20124400/Kohdaten-ja-kohdentaen-toimintamalli-Vamos-2.aste-hanke.pdf
Suomen Diakoniaopisto
Miia Nnaemeka
miia.nnaemeka@sdo.fi