Erasmus – Together – Live long learning skills for everybody 2

Rahoittaja

Erasmus, Opetushallitus

Hankkeen kesto

01.08.2018 - 31.07.2021

Hankkeen tavoitteet

Erasmus+ KA1 Oppilaitosverkoston liikkuvuushanke ammatilliselle koulutukselle.
Tavoitteena on kehittää ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.
Erasmus+ liikkuvuusjaksojen rahoitus on hankemuotoista, rahoitusta haetaan aina jonkin organisaation kautta, yksityiset henkilöt eivät voi hakea ulkomaan jakson rahoitusta suoraan Erasmus -ohjelmasta. Tästä hankkesta SDO:n opiskelijat, opettajat sekä muu henkilöstö voivat hakea apurahaa liikkuvuusjaksolle.
Toisessa Euroopan maassa suoritettavan jakson aikana ammatillinen opiskelija voi syventää omaa ammattitaitoaan joko opiskelemalla tai suorittamalla alansa työharjoittelun. Opiskelijan liikuuvuus jakso suunnitellaan osaksi hänen henkilökohtaista opintopolkua sopivaan tutkinnonosaan. Opettaja- ja henkilöstöliikkuvuus tarjoaa mahdollisuuden kehittää ammattitaitoa ja verkostoitua eurooppalaisten kollegojen kanssa.

Hankkeen toteutus

SDO on osatoteuttajana, koordinoijana Kirkkopalvelut ry, Seurakuntaopisto.
Verkostoon kuuluvat SDO:n (Diakonia College of Finland sisältää nykyisin myös Suomen kosmetologien yhdistyksen opiston) lisäksi:

-Turun Kristillisen opiston säätiö
-Kalajoen kristillinen opisto
-Kaustisen Evankelisen Opiston Kannatusyhdistys ry, Kaustisen Evankelinen Opisto
-Portaanpää ry, Portaanpään kristillinen opisto
-Jyväskylän kristillisen opiston säätiö

Ulkomaanjaksosta kiinnostuneen opiskelijan tai opettajan/henkilöstön tulee ottaa yhteyttä kansainvälisten asioiden koordinaattoriin tai yhteyshenkilöön omalla kampuksella. Liikkuvuusjaksolle haetaan Wilman kautta kaksi kertaa vuodessa. Kaikki lähtijät osallistuvat yhteiseen verkkovalmennukseen ja tekevät blogin/ päivitävät Instagram-tiliä ulkomaan jaksosta. Lähtijät päätetään yhdessä hankeverkoston kokouksessa joka lukukaudelle. Oppilaitoksen edustajat kokoontuvat säännöllisesti verkkokokoukseen ja kaksi kertaa vuodessa vuorotellen oppilaitoksissa.

Lisätietoja hankkeesta

Jatkohanke Together – Live long learning skills for everybody-hankkeelle. Tämä uusi KA1- hanke alkoi elokuussa 2018.
Verkoston tavoitteena on edelleen hankkeen aikana lisätä kotikansainvälisyyttä verkoston oppilaitoksissa ja työpaikoilla esimerkiksi erilaisten teema-päivien/tapahtumien myötä. Tavoitteena myös maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kokemusten hyödyntäminen oppilaitoksen arjessa.
Hankeen aikan kehitetään ja yhdenmukaistetaan eri yhteistyön malleja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Erityisesti mielenterveys- ja päihdekuntoutuksen lähihoitajien harjoittelupaikkoja yritetään lisätä. Yhteistyöoppilaitoksia on ympäri Eurooppaa.
Opiskelijoiden/asiantuntijoiden valmennus toteutetaan digitaalisten välineiden avulla.

Hankkeen tulokset

Together – Life long learning skills for everybody 2 hanke toteutettiin vuosina 2019 – 2021. Hanke oli suunnattu perustutkintoa, sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoa suorittaville verkoston oppilaitosten opiskelijoille. Vaihtojaksolle osallistuivat eniten sosiaali- ja terveysalan opiskelijat, eli lähihoitaja sekä lasten- ja nuoriso-ohjaaja opiskelijat. Together 2 kauden aikana saimme myös uuden verkostonhankeen Together 3. Nämä molemmat hankkeet keskeytyivät korona-pandemian takia keväällä 2020. Tämä Together 2 hanke päätettiin kesällä 2021. Hankkeen tavoitteita on jatkettu Together 3 hankkeen avulla.
Tämän verkostohankkeen tavoitteena oli myös vahvistaa työelämän osallistumista, koska he tarjoavat työpaikkoja Suomeen tuleville vaihto-opiskelijoille. Erasmus+ toiminta on vastavuoroista. Esimerkkinä tästä HDL-hoivan Sanerva- koti otti vastaan kaksi hoitajaa Espanjasta keväällä 2018 Malagan ammatillisesta oppilaitoksesta. Vastavuoroisesti Sanerva-kodin osastonhoitaja oli Erasmus+ vaihtojaksolla Malagassa lokakuussa 2019 tämän Together 2 hankkeen rahoituksella. Muita asiantuntijaliikkuvuuksia toteutui toinen Espanjaan. Opiskelijoiden vaihtojaksoja lähihoitajien ja lastenohjaajien lisäksi oli kauneudenhoidon tutkinnoissa. Opiskelijat lähtivät vaihtojaksoille eniten Alppikadun kampukselta, mutta myös Oulun kampukselta kävi kaksi opiskelijaa vaihtojaksolla Maltalla, toinen oli harjoittelussa vanhusten hoivakodissa ja toinen paikallisessa koulussa, jossa lapset 3-12 vuotiaita.

 

Suomen Diakoniaopisto
Heli Ramula
heli.ramula@sdo.fi
+358 50 395 5986