Päijät-Hämeessä hoitajapulaan etsitään ratkaisuja koulujen ja työelämän yhteistyöstä
Koulutuskeskus Salpaus ja Suomen Diakoniaopisto (SDO) kouluttavat uusia hoiva-avustajia Päijät-Hämeessä. Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Ammatilliset oppilaitokset Koulutuskeskus Salpaus ja Suomen Diakoniaopisto saivat yhdessä avustuksen hoiva-avustajakoulutuksen lisäämiseen Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksesta eli Jotpasta. Rahoitus mahdollistaa Päijät-Hämeen alueelle 30 lisäopiskelupaikkaa ja lisätuen jo opiskeleville opiskelijoille kevääseen 2024 saakka. Avustuksella tehdään myös hoiva-avustajan koulutusta tunnetuksi ja innostetaan uusia osaajia alalle.
”Päijät-Hämeessä alalla on valtava työvoimapula ja hoitopaikkoja on jouduttu jo sulkemaan sen vuoksi. Meillä on yhteinen huoli tilanteesta ja alan vetovoimasta. Haluamme yhdessä kertoa alasta ja tarjota mahdollisimman monelle oman väylän hoiva-alalle”, sanoo opiskelijapalvelujohtaja Birgitta Volotinen Diakoniaopistosta.
Samaa painottaa Koulutuskeskus Salpauksen opetusalapäällikkö Irina Oksanen:
“Hoiva-avustajakoulutus on hyvä mahdollisuus kouluttautua tärkeään ja ihmisläheiseen työhön oppimalla asioita koulussa ja työpaikalla. Meillä Päijät-Hämeessä ikääntyvien määrää on kasvamassa edelleen, minkä vuoksi tarvitsemme osaavia ja hoivatyöstä kiinnostuneita ihmisiä koulutukseen ja sitä kautta työelämään.”
Hoiva-avustajaksi helposti ja nopeasti
Hoiva-avustajaksi opiskelu sopii henkilölle, joka haluaa kouluttautua nopeasti ja saada lähes varmasti itselleen töitä. Käytännössä hoiva-avustajaksi voi valmistua alle vuodessa suorittamalla kaksi tutkinnon osaa lähihoitajan koulutuksesta. Tämä pätevöittää hoitoalan avustaviin tehtäviin kuten asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen.
”Hoiva-avustaja työskentelee esimerkiksi ikääntyneiden tai vammaisten kanssa ja auttaa heitä esimerkiksi pukeutumisessa, peseytymisessä ja liikkumisessa”, kertoo Birgitta Volotinen.
Avustajaksi voi opiskella joko oppisopimuksella, monimuotokoulutuksessa tai työvaltaisesti. Työvaltaisessa opiskelussa haetaan ensin opiskelupaikka koulusta, minkä jälkeen työssäoppimisen paikka etsitään yhdessä. Mikäli hakija haluaa opiskella oppisopimuksella, hänen on ensin etsittävä oppisopimuspaikka ja vasta sen jälkeen voi hakea koulutukseen.
Hoiva-avustajaksi opiskelevat harjoittelevat runsaasti käytännön työtehtäviä. Opettajalta saa tukea sekä teorian että käytännön oppimiseen. Oppilaitokset tarjoavat opiskelijoille myös muuta tukea oppimisen haasteiden taklaamisessa ja opintojen suorittamisessa.
Myöhemmin hoiva-avustajaksi valmistunut voi jatkaa opintoja lähihoitajaksi, mikäli hän haluaa syventää osaamista ja siirtyä avustavista tehtävistä hoidollisempiin.
Laadukasta koulutusta hoiva-alalle
Sekä Koulutuskeskus Salpauksella että Suomen Diakoniaopistolla on pitkä kokemus sote-alan koulutuksesta.
“Kummallakin on myös laajat työelämäyhteistyön verkostot Päijät-Hämeen alueella”, Irina Oksanen sanoo.
Yhdessä työelämäverkostojen kanssa varmistetaan koulutuksen laadukkuus ja yhdistetään voimat hoitajapulan vähentämiseksi.
“Lopulta kyse ei ole pelkästään työvoimapulan paikkaamisesta, vaan siitä, että meillä on osaavia ihmisiä mahdollistamassa asiakkaille mahdollisimman hyvä hoiva ja elämä”, Volotinen toteaa.
Hoiva-avustajien koulutus on jo käynnistetty kummassakin oppilaitoksessa. Opiskelusta kiinnostuneet voivat hakea kumpaan tahansa kouluun. Hakeminen tapahtuu oppilaitosten nettisivujen kautta.
***
Tutustu hoiva-avustajan koulutukseen:
Nettisivuilla:
- salpaus.fi/koulutusesittely/hoiva-avustajakoulutus
- sdo.fi/hoiva-avustaja
Tapahtumissa:
- Kohti koulutusta -tapahtuma Palvelutorilla 2.2023
- DuuniExpo Mukkulankadulla 12.2023
- Päijät-Soten järjestämä rekrytapahtuma Palvelutorilla2.2023
Mediahaastattelut ja lisätiedot medialle:
Birgitta Volotinen, opiskelijapalvelujohtaja, Suomen Diakoniaopisto
Puh. 0505027568
Marja-Liisa Sabbah, koulutuspäällikkö, Suomen Diakoniaopisto
Puh. 0447132375
Moona Eskonsipo, sosiaali- ja terveysalan opettaja ja hankevastaava, Koulutuskeskus Salpaus
Puh. 0408648200
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Lisää uutisia
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Kaikilta kampuksiltamme syyslukukaudella 2022 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) ja Suomen Diakoniaopisto (SDO) käynnistävät yhteistyön haastavassa elämäntilanteessa olevien 18–30 -vuotiaiden nuorten koulutukseen pääsyn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.