Pääkaupunkiseudulla kehitetään nuorille joustavampaa polkua sote- ja palvelualoille
Pääkaupunkiseudulla testataan uutta koulutusta, jonka tavoitteena on löytää koulutuksen ja työn ulkopuolella oleville nuorille väylä työelämään sekä paikata hyvinvointi- ja palvelualojen henkilöstöpulaa. Suomen Diakoniaopiston (SDO) järjestämä koulutus toteutetaan yhteistyössä Diakonissalaitoksen kanssa.
Miten työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria voitaisiin kannustaa rohkeasti tutustumaan erilaisiin alavaihtoehtoihin? Kuinka työvoimapulasta kärsiville aloille, kuten sosiaali- ja terveydenhuoltoon, voitaisiin rakentaa uudenlaisia polkuja tulevaisuuden osaajille?
Vastauksia kysymyksiin haetaan syksyllä 2022 toteutettavasta uudentyyppisestä työvoimakoulutuksesta. Suomen Diakoniaopiston järjestämä työvoimakoulutus kulkee nimellä ”Tutustumisjakso hyvinvointi- ja palvelualoille”.
”Tutustumisjakso tarjoaa mahdollisuuden tunnustella opiskeluarkea ja miettiä toiminnallisesti, tuntuuko työskentely ihmisten parissa omalta jutulta. Kokeilu on tarkoitettu pääkaupunkiseudulla asuville 20–29-vuotiaille nuorille, jotka eivät tällä hetkellä ole töissä tai opiskelemassa”, kertoo Suomen Diakoniaopiston koulutusjohtaja Marjaana Salmi.
Syksyllä järjestetään kaksi tutustumisjaksoa, joista toinen alkaa lokakuussa, toinen marraskuussa. Työvoimakoulutuksen rahoittajana on Uudenmaan ELY-keskus. Suomen Diakoniaopisto vastaa hakijoiden koulutuksesta.
”Tavoitteena on ensisijaisesti löytää työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille joustavia polkuja koulutuksen kautta työelämään. Olemme onnistuneet tavoitteessa, jos yksikin nuori löytää tutustumisjaksolta itselleen mielekkään alan ja pystyy aloittamaan jakson jälkeen alan koulutuksen. Mutta jos voimme samalla helpottaa myös työvoimapulasta kärsivien alojen tilannetta, on se voitto kaikille”, Marjaana Salmi toteaa.
Jatkopolkuja ammatilliseen koulutukseen – ja ehkä jopa työpaikka
Työvoimakoulutuksessa tehdään vahvaa yhteistyötä työelämän kanssa. Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Diakonissalaitoksen ja nuorten Vamos-palveluiden kanssa.
Tutustumisjaksolla nuoret pääsevät tunnustelemaan opiskeluarkea sekä kokeilemaan matalalla kynnyksellä muun muassa sosiaali- ja terveysalaa. Työympäristöihin ja -tehtäviin tutustutaan Diakonissalaitoksen yksiköissä. Samalla tutustumisjaksolla olevan nuoren rinnalla kulkee koko ajan Vamoksen valmentaja.
”Vahvistamme paitsi nuoren työelämävalmiuksia, myös hänen hyvinvointiaan ja luomme nuorelle näkyä tulevaisuuteen koulutuksen ja työpaikan kautta”, toteaa Diakonissalaitoksen Vamos-palveluiden johtaja Terhi Laine.
Tutustumisjakso kestää neljä viikkoa, jonka jälkeen nuori voi jatkaa työkokeiluun ja jatko-opintoihin. Diakonissalaitos tarjoaa Vamos-valmennusta, työssäoppimispaikkoja, mahdollisen oppisopimus- ja työpaikan valmistumisen jälkeen sote-alasta kiinnostuneille ja alalle soveltuville nuorille.
“Yhteistyökokeilusta on tarkoitus tehdä kaksivuotinen selvitys ulkopuolisella toimijalla. Selvityksessä arvioidaan uuden mallin onnistumista ja tunnistetaan mahdollisia kehittämiskohteita. Kokeilun onnistuessa haluamme selvittää mahdollisuutta jalkauttaa mallia myös muualle Suomeen”, toteaa Diakonissalaitoksen nuorten ohjelman johtaja Katri Angeria.
”Tässä ajassa tarvitsemme tämänkaltaisia uusia yhteistyömalleja, jotta voimme tarjota nuorille joustavammin polkuja kohti heidän omia tavoitteitaan sekä reittejä kohti opintoja ja työelämää. Hankkeen yksi mahdollistaja on ELY-keskus ja se kertoo siitä, että tämä teema nähdään myös yhteiskunnallisesti merkittävänä asiana”, Marjaana Salmi totea.
Diakonissalaitos on yksi Suomen Diakoniaopiston omistajista.
Lisätietoja:
Marjaana Salmi, koulutusjohtaja, Suomen Diakoniaopisto
050 479 0066, marjaana.salmi@sdo.fi
Katri Angeria, nuorten ohjelman johtaja, Diakonissalaitos
050 569 2553, katri.angeria@hdl.fi
Ella Saranpää, viestintäpäällikkö, Suomen Diakoniaopisto
050 566 2319, ella.saranpaa@sdo.fi
Suomen Diakoniaopisto (SDO) on yksityinen ammatillinen oppilaitos, joka kouluttaa hyvinvointi- ja palvelualojen osaajia. Ammatillisen koulutuksen lisäksi Suomen Diakoniaopistossa voi käydä perusopetuksessa, työpajoissa ja valmennuksissa. Työelämälle on tarjolla täydennyskoulutusta ja oppisopimuskoulutusta. Suomen Diakoniaopistossa opiskelee vuosittain lähes 4000 opiskelijaa. Henkilöstömäärä on 240. Fyysiset kampukset sijaitsevat Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa. Lisätietoa sdo.fi.
Diakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Yhdessä säätiöön kuuluvan Rinnekodin sekä tytäryritystemme Diakonissalaitoksen Hoivan ja Caritas Palveluiden kanssa tarjoamme vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka parantavat asiakkaidemme arkea. Olemme myös omistajia Suomen Diakoniaopistossa ja Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Työllistämme valtakunnallisesti yli 2700 henkilöä ja haluamme olla alan rohkein työpaikka ihmisille, jotka ottavat ammattitaidon ohella sydämensä mukaan töihin. Yhteiskunnallisena yrityksenä kannattava liiketoiminta on meille väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen. Lisätietoa hdl.fi.
Lisää uutisia
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) ja Suomen Diakoniaopisto (SDO) käynnistävät yhteistyön haastavassa elämäntilanteessa olevien 18–30 -vuotiaiden nuorten koulutukseen pääsyn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.