Opiskelijoiden hyvinvointi vaihtelee: Korona tehnyt opiskelijoiden välille hyvinvointirailon
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Suomen Diakoniaopiston opiskelijoille tehty hyvinvointikysely kertoo, että opiskelijat pärjäävät korona-aikaan hyvin eri tavoin. Kyselyyn vastanneista 521 opiskelijasta 27 prosenttia kokee voivansa huonommin kuin ennen poikkeusoloja, kun taas lähes 30 prosenttia voi paremmin kuin ennen. Opiskelijoista 43 prosenttia koki hyvinvointinsa samanlaisena kuin ennen koronaakin.
Opiskelijoiden kokema hyvinvointi vaihtelee myös paikkakunnittain
Opiskelijoiden hyvinvointi eroaa myös paikkakuntakohtaisesti. Suomen Diakoniaopisto toimii kolmella paikkakunnalla: Helsingissä, Oulussa ja Lahdessa. Oulussa vain 17 prosenttia opiskelijoista kokee hyvinvointinsa heikentyneen, kun Lahdessa 38 prosenttia ja Helsingissä 24 prosenttia kokee voivansa huonommin kuin ennen koronaa.
“Eroja hyvinvoinnissa voivat selittää monet tekijät: esimerkiksi se, asuuko opiskelija yksin vai perheen kanssa, kokeeko opiskelija itsensä yksinäiseksi, kuinka hyvin opiskelija pystyy itsenäiseen opiskeluun, opiskelijan ikä sekä opiskeluun liittymättömät seikat kuten koronaan liittyvät tai taloudelliset huolet”, kertoo Suomen Diakoniaopiston rehtori Juha-Petri Niiranen.
Se, miksi Oulussa opiskelijat voivat Helsinkiä ja Lahtea paremmin on vielä kysymysmerkki.
“Ehkä tässä näkyy se, kuinka korona on alueellisesti vaikuttanut eri tavoin opiskelijoiden tilanteisiin ja kuinka paljon alueella se on tuonut muita rajoitteita, jotka eivät välttämättä suoraan liity kouluun. Tämä ero vaatii kuitenkin lisäselvitystä.”
Iso osa kokee saaneensa tukea etäopintoihin
Opiskelijoiden välillä on eroja myös siinä, miten opinnot ovat edenneet etäopiskelun aikana. Suurin osa eli lähes 70 prosenttia opiskelijoista on edennyt opinnoissa suunnitellusti tai nopeammin kuin ennen. Sitten on reilu 30 prosenttia, jonka opinnot ovat hidastuneet vähän tai paljon.
“Kun opiskelijoilta on kysytty, millaista tukea nämä tarvitsevat, vastauksissa ovat korostuneet käytännön asiat: opiskelijat kaipaavat etenkin ohjausta ja tukea tehtävien tekemiseen”, Juha-Petri sanoo.
Suurin osa Suomen Diakoniaopiston hyvinvointikyselyyn vastanneista opiskelijoista koki saaneensa riittävästi tukea etäopintoihin. Tehtävien tekemisen lisäksi osa opiskelijoista on kaivannut myös keskustelutukea sekä tapahtumia ja aktiviteetteja oman hyvinvointinsa tueksi.
“Meillä opiskelijoiden tukemiseen korona-aikana on käytetty paljon miettimis- ja järjestelyaikaa. Esimerkiksi omaopettajat keskustelevat opiskelijoiden kanssa säännöllisesti ja opiskelija ohjataan matalalla kynnyksellä koulukuraattorille tai psykologille. Kysymme opiskelijoiden kuulumisia viikoittain ja opiskelun tueksi on tarjolla ohjausta ja neuvontaa sekä kasvokkain että etänä Tsemppi-oppimisympäristöissä”, Juha-Petri kertoo.
Esimerkiksi Tsemppejä toimii jokaisella Suomen Diakoniaopiston kampuksella. Ne ovat sekä konkreettisia tiloja että sähköisiä opiskeluympäristöjä, joissa opiskelijat saavat yksilö- ja pienryhmäohjausta.
“Paikalle tai sähköiseen opiskeluympäristöön voi tulla sovitusti tai akuutin kysymyksen kanssa. Tsempeissä toimii pedagogisia- ja opiskeluvalmentajia tukien apua tarvitsevia. Tarve näkyy kysynnässä: Tsemppien kävijämäärät ovat melkein tuplaantuneet korona-aikana”, Juha-Petri summaa.
Lisätietoja:
Juha-Petri Niiranen, rehtori
040 174 5384 / juha-petri.niiranen@sdo.fi
Ella Saranpää, viestintäpäällikkö
050 566 2319 / ella.saranpaa@sdo.fi
Suomen Diakoniaopisto (SDO) on valtakunnallinen oppilaitos, joka toimii Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa. Opiskelijoita meillä on 2700, henkilöstöä 240. Liikevaihtomme on 22 miljoonaa. Koulutamme tulevaisuuden palveluosaajia, jotka työllistyvät hyvin. Ammatillisen koulutuksen lisäksi meillä voi käydä peruskoulua, täydennyskoulutuksia ja työvoimakoulutusta. Toimintakeskus Sovinto tekee aikuistyötä, etsivää nuorisotyötä sekä järjestää työpajatoimintaa.
Lisää uutisia
Paula Solja aloitti syyskuussa 2023 Suomen Diakoniaopiston kauneudenhoitoalan koulutuksen eli SKY-Opiston koulutuspäällikkönä.
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.