Siirry sisältöön

Tuleva kosmetologi Fotini rakastui kauneudenhoitoalaan

Tuleva kosmetologi Fotini opiskelee hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoa Suomen Diakoniaopiston SKY-Opistossa. Hänestä alassa on parasta se, että voi tuoda asiakkaalle hyvän olon.   

Kun puoliksi kreikkalainen Fotini oli viidennellä luokalla, hänen perheensä jätti toisen kotimaan taakseen. Edessä oli muutto Kreikkaan. Kreikassa Fotini kävi ensin peruskoulunsa loppuun ja opiskeli sen jälkeen kampaajaksi. Hän työskenteli hetken Ateenassa mutta siirtyi melko pian kampaajan työstä ravintola-alalle.

Fotini työskenteli ravintoloissa Kreikan turistisaarilla. Vuonna 2008 hän päätti, että oli aika palata jälleen Suomeen. Suomessa hän jatkoi ravintola-alan hommissa.

”Työhistoriassani yhdistävä tekijä on asiakaspalvelu. Tykkään tosi paljon ihmisistä”, Fotini kertoo.

Kauneudenhoitoalalle aikuisena

Vuonna 2020 Suomeen iski globaali koronapandemia. Fotini, joka oli jo pitkään miettinyt uutta alaa, päätti ryhtyä tuumasta toimeen. Kauneudenhoito kiinnosti.

Fotini haki kolmeen eri kouluun, joista yksi oli Suomen Diakoniaopiston SKY-Opisto. Valintakoe järjestettiin koronan takia videohaastatteluna.

”Haastattelussa testattiin motivaatiotani ja soveltuvuutta kauneudenhoitoalalle. Valintakoe sisälsi myös työhistorian läpikäyntiä, ja oma asiakaspalvelukokemukseni oli varmaan eduksi”, Fotini toteaa.

Fotinia todella onnisti: hän sai opiskelupaikan peräti kahdesta koulusta.

”Valitsin kuitenkin SKY-Opiston, koska sillä on maine arvostettuna oppilaitoksena. Enkä ole joutunut pettymään! Täällä on hyvä henki ja mahdollisuus oppia paljon, kun on motivaatiota. Yhtenäkään aamuna ei ole tuntunut tylsältä tulla kouluun.”

Opiskelun aikana Fotini on kunnolla ymmärtänyt, miten paljon hän nauttii kauneudenhoitoalasta.

”Tämä on todellakin mun juttu. Vähän jopa harmittaa, etten ymmärtänyt sitä vielä kymmenen vuotta sitten”, Fotini sanoo mutta lisää pian nauraen:

”Noh, ehkä mä en olisi ollut silloin näin fiksu.”

Kosmetologi kauneutta ja hyvinvointia edistämässä

Suomen Diakoniaopiston SKY-Opistossa voi valita hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnossa kahdesta vaihtoehdosta, kumpaan haluaa erikoistua: opiskelijasta tulee kosmetologi tai kosmetiikkaneuvoja. Myös molemmat osaamisalat on mahdollista suorittaa.

Fotini valitsi kuitenkin vain kosmetologin osaamisalan, sillä perheellisenä hän joutuu miettimään ajankäyttöään tarkasti.

”Haluan suorittaa opintoni todella hyvin, ja näin sen pystyn tekemään.”

Uusia hoitoja harjoitellaan koko opiskelun ajan. Fotinin suosikkeja ovat kasvo- ja vartalohoidot. Uusimpana kiinnostuksen kohteena ovat lymfakasvohoidot.

”Mutta pidän kyllä lähes kaikista hoidoista”, hän sanoo.

Vaikka kosmetologia on paljon käsityötä, siinä yhdistetään koko ajan teoriaa hoitoihin.

”Räätälöimme jokaiselle asiakkaalle henkilökohtaisesti hoidot ottamalla huomioon ihon tarpeet ja eri hoitojen tekemiseen vaikuttavat vasta-aiheet kuten sairaudet. Annamme myös kotihoito-ohjeita, kuuntelemme asiakkaan toiveita ja huolia, jotka liittyvät oman kauneuden edistämiseen.”

Fotini nauttii erityisesti siitä, että saa tuottaa toiselle hyvää oloa ja voi auttaa monella tapaa. Se tekee Fotinin mielestä työstä merkityksellistä.

”Ihmisillä on kiireistä ja rankkaa, ja silloin kauneudenhoito antaa voimaa ja energiaa huomiseen. Me autamme pysähtymään ja edistämään kauneuden lisäksi hyvinvointia.”

Ekologiset kysymykset ja kosmetologi  

Ilmastokriisin aikakaudella jokaisessa työssä on mietittävä ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä tapoja, joilla työtä voi tehdä. Tämä näkyy myös kosmetologin koulutuksessa.

Fotini on käynyt kestävään kehitykseen liittyvän kurssin.

”Kurssilla piti miettiä omaa kulutusta työssä ja elämässä yleisesti. Tein esimerkiksi yhden tehtäväni vanulapuista. Kävin läpi vanulapun elinkaareen, mitä kaikkea on luonnossa tuhottu niiden eteen ja millaiset työolot ihmisillä on ollut. Selvitin, onko tuotannossa käytetty lapsityövoimaa.”

Selvitystyö oli hänestä valaisevaa. Fotini aikookin ottaa kestävän kehityksen huomioon tulevaisuuden työssään.

”Olen yrittäjäperheestä ja yrittäjähenkinen. Siksi yrittäminen tuntuu hyvältä vaihtoehdolta. Samalla voin myös vaikuttaa valintoihin, joita teen. Kaikissa raaka-aineissa on parempia ja huonompia vaihtoehtoja. Jokainen voi katsoa esimerkiksi, kuinka paljon kuluttaa raaka-aineita työssä ja miten tuotteet on valmistettu.”

Ympäristöystävällisyys kosmetologin työssä voi näkyä esimerkiksi niin, että kaikki mahdollinen kierrätetään, tuotteissa valitaan eko- ja ihmisystävällisiä vaihtoehtoja, pienennetään energian kulutusta sekä käytetään ekosähköä.

Vaikka monet kestävään kehitykseen tai ekologisuuteen liittyvät kysymykset voivat tuntua monimutkaisilta, kiinnostus on jo tärkeä alku kestävämmälle palvelulle.

Myös kuluttajan näkökulmasta palveluiden ostaminen on usein ekologisempi valinta kuin vaikkapa uuden tavaran hankkiminen.

Ja mikä olisikaan parempaa kuluttamista kuin rentoutushetki Fotinin hellässä huomassa?

Haluatko tietää lisää kosmetologin tai kosmetiikkaneuvojan koulutuksesta?