Opiskelijan tarina: Opiskelun avulla vakituiseen työhön kokkina

”Suomessa kannattaa opiskella!” Thaimaasta kotoisin oleva Supansa, 33, on asunut kuusi vuotta Suomessa. Saatuaan vain määräaikaisia töitä, hän kyllästyi ja päätti jatkaa opintojaan kokiksi. Se oli valinta, joka kannatti.

 

Vakituinen työ houkutteli opiskelemaan

Pari vuotta sitten Supansa etsi töitä. Niitä löytyi mutta useimmat olivat keikkahommia tai määräaikaisia pätkiä.

”Olin jo luovuttamassa ja ajattelin, että hyvä on, tehdään nyt sitten vain sitä, mitä on tarjolla”, Supansa kertoo.

Hän oli opiskellut aiemmin Suomen Diakoniaopiston Sovinnon kampuksella, ja tuttu opettaja ehdotti, että Supansa palaisi koulunpenkille, tekemään tutkinnon loppuun.

”Mietin, että kannattaisiko opiskella enemmän, jotta saisin vakityön.”

Hän päätti, että kannattaa.

 

Opettajien tuki on tärkeää

Vuosi sitten Supansa valmistui kokiksi, suoritettuaan ravintola- ja catering -alan perustutkinnon.

”Tykkään tosi paljon laittaa ruokaa. Se on ammatissani parasta”, hän toteaa.

Opiskelustakin hän piti. Erityisen tärkeänä hänestä koulussa oli opettajien tuki.

”Jos joku ei esimerkiksi saanut harjoittelupaikkaa, opettaja neuvoi ja suositteli, mihin kannattaisi hakea. Saimmekin tosi hyviä harkkapaikkoja ja siten kokemusta työstä.”

Eikä sitä vakituista työpaikkaakaan tarvinnut kauaa etsiä.

Viimeinen harjoittelupaikka oli onnenkantamoinen. Harjoittelun päätyttyä Supansa sai sieltä töitä.

”Aloitin heti, kun koulu loppui. Minusta tuntuu, että työpaikallakin luotetaan paremmin siihen, että osaan hommat, kun on tutkinto. Suomessa kannattaa ehdottomasti opiskella!”, hän summaa.

Mutta jäi opinnoista muutakin käteen kuin tutkinto ja työpaikka.

”Koulussa teimme retkiä, ja kävimme esimerkiksi kalastamassa Itä-Helsingissä. Saaliiksi tuli ahvenia, jotka grillasimme. Muistan edelleen, miten hauska päivä se oli – ja miten hyvää tuore kala oli!”

Niin, ne hyvät muistot. Ne lämmittävät koko elämän.

 

Kiinnostuitko? Lue lisää tutkinnosta