Opiskelijat rakensivat lapsille aisteja ja mielikuvitusta kutkuttavan avaruusseikkailun
Kasvatus- ja ohjausalan opiskelijat kehittivät avaruusseikkailun, jossa lapset eivät imeydy mustaan aukkoon vaan oppimisen iloon.
Marraskuussa 2022 Suomen Diakoniaopiston opettajat esittivät toisilleen kysymyksen:
Miten he voisivat yhdistää yhteen tutkinnonosaan varhaiskasvatuksen, kemian ja fysiikan? Voisiko yhdistämisen tehdä vieläpä tavalla, joka innostaisi oppimiseen?
”Kun suunnittelimme varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan toteuttamisen tutkinnonosaa, halusimme tehdä mahdollisimman yhtenäisen opintokokonaisuuden, jossa yhdistyvät luontevasti kaikki ammattitaitovaatimukset”, lehtori Anu Avelin-Rahtu kertoo.
Pedagoginen lähtökohta oli laukaus projektille, jonka teemaksi valikoitui avaruus.
”Sen sisään oli mahdollista yhdistää niin tiedekasvatus, kemia kuin fysiikkakin. Toisaalta avaruus kiinnostaa lapsia, nuoria ja aikuisia, ja pimeä vuodenaika sopi aiheeseen loistavasti.”
Ideasta toteutukseen
Mutta mitä valtavasta avaruusteemasta voisi käytännössä toteuttaa? Pienen ideoinnin jälkeen lastenohjaajaopiskelijat päättivät rakentaa lapsille suunnatun toiminnallisen näyttelyn, Avaruusseikkailun.
”Inspiraatiota kävimme hakemassa Päivälehdon museosta, jossa oli hienosti toteutettu Tiitiäisen satupuu -näyttely”, lehtori Anu kertoo.
Sopivat tilat löytyivät Alppikadun kampuksen toisesta kerroksesta. Materiaalia näyttelyn pystyttämiseen kerättiin opiskelijoiden omista varastoista, kierrätyksestä ja koululta. Pala palalta tila muuttui kuin toiseksi ulottuvuudeksi, avaruudeksi.
Seikkailu koottiin ”pisteistä”, jotka houkuttelevat lapset havainnoimaan, kokeilemaan ja tutkimaan. Pisteissä pohditaan esimerkiksi painovoimaa, koristellaan omat avaruuspassit, treenataan kävelyä planeettojen päällä, tunnistetaan hajuja sekä tutkitaan kuukivien reagointia.
”Olemme itse ideoineet jokaisen pisteen”, kertoo opiskelija Nina Filatoff.
Pisteestä toiseen lapsia johtaa kutkuttava tarina kadonneesta avaruustutkijasta. Lasten tehtävänä on lopulta löytää tutkija ja vapauttaa hänet lukitusta huoneesta. Avaruusseikkailu ei kuitenkaan typisty pelkäksi pakopeliksi vaan se on ennemminkin kokonainen oppimisen ihmemaailma.
Myös marraskuun viimeisenä keskiviikkona seikkailuun saapuneen helsinkiläisen päiväkotiryhmän kritiikki on rakettimaisen positiivista:
”Onko jännittävää?”
”Joo.”
”Onko hauskaa?”
”JOOOO!”
Tavoitteena oppiminen
Seikkailu on vaikuttava kokemus lapsille, mutta sitä se on ollut myös projektissa mukana olleille opiskelijoille. Opiskelijat ovat päässeet projektin aikana harjoittelemaan varhaiskasvatuksen, kemian ja fysiikan yhdistämistä, luovaa ideointia, projektinhallintaa, tiimityötaitoja ja lapsiryhmien ohjaamista.
Ammattitaidon kartuttamisen lisäksi Avaruusseikkailusta on ollut myös se etu, että tekeminen on ollut erittäin hauskaa.
”Mietipä jos olisin nämä samat asiat opettanut opena vain luokassa puhumalla?” lehtori Anu huomauttaa.
Siitä huolimatta seikkailun suosio yllätti tekijänsä positiivisesti. Aikataulua venytettiin heti alussa saatujen palautteiden perusteella niin, että suunniteltua useampi lapsiryhmä ehtisi mukaan.
Joulukuussa opiskelijat riisuvat planeetat seiniltä, irrottavat kaiteissa kiemurtelevat valoköynnökset ja purkavat kierrätysmateriaaleista kootun avaruusaluksen takaisin kierrätykseen. Silloin avaruusseikkailun aika päättyy, mutta ei hätää.
Kun kyse on oppimisesta, voi olla varma, että seuraava seikkailu odottaa jo nurkan takana.
Lisää uutisia
Laajennamme SDO:n verkkokampuksen koulutustarjontaa ja digitalisoimme koulutusta. Verkkokampus sai myös oman tiimipäällikön.
Rehtori Juha-Petri Niiranen kävi uuden hallitusohjelman läpi ammatillisen koulutuksen näkövinkkelistä.
Opetushallituksen valtakunnallisessa opiskelijapalautekyselyssä meiltä valmistuneet antoivat keskiarvoa parempaa palautetta.
Paula Solja aloitti syyskuussa 2023 Suomen Diakoniaopiston kauneudenhoitoalan koulutuksen eli SKY-Opiston koulutuspäällikkönä.
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.