Olet lähdössä oppimaan työelämään. Työelämällä on suuri merkitys ammattiin opiskelussa. Kaikki ammatillinen osaaminen myös arvioidaan näytössä, todellisissa työelämän tilanteissa.

Työelämässä oppimisessa sinua ohjaa nimetyt työpaikkaohjaaja ja ohjaava opettaja. Tukenasi on myös koko työpaikan työyhteisö. Kysy ja keskustele aktiivisesti sekä pyydä ohjausta ja palautetta. Myös opiskelukavereiden kanssa kannattaa jakaa kokemuksia ja ajatuksia matkan varrella.

Työelämässä oppimisen kesto ja toteutus suunnitellaan aina yksilöllisesti yhdessä opiskelijan ja työpaikkaohjaajan kanssa. Työelämässä oppimisen ajalla voi olla myös lähiopetusta.

Ennen työelämässä oppimista, varmista, että olet saanut tarvittavan infon. Ota työelämässä oppimisen materiaali mukaasi työpaikalle, ja tutustu siihen yhdessä työpaikkaohjaajasi kanssa. Työpaikkaohjaajan omat materiaalit löytyvät Opiskelijaa ohjaamassa työelämässä -sivulta.

 

Opiskelijan infot ja ohjeet

 

Työelämässä oppimisen infokirje

Työelämässä oppimisen infokirje opiskelijalle

Työelämässä oppimisen muistilista

Opiskelijan muistilista työelämässä oppimiseen

 

Osaamisen arviointiopas

Osaamisen arviointiopas opiskelijalle

 

Wilmasta löydät lisäksi:
  • Koulutus- tai oppisopimuksesi
  • Näyttösuunnitelmasi
  • Tutkinnon osan arvioinnin kriteerit

 

Kaikkien ammatillisten tutkintojen ammattitaitovaatimukset ja arvioinnin kriteerit löytyvät myös ePerusteissa.

Osassa työpaikoista tarvitset mukaasi myös täytettävän työvuorolistan.

Ammatilliseen koulutukseen liittyy paljon työelämässä oppimista. Erityisesti alkuun se voi tuntua jännittävältä. Työelämässä oppimiseen on kuitenkin tarjolla paljon ohjausta ja tukea. Tutustu tukipalveluihin ja varaa aika ohjaukseen jo etukäteen tai kysy lisäohjausta työelämässä oppimisen aikana.