Omaopettaja

Jokaisella opiskelijaryhmällä on omaopettaja. Omaopettajan tehtäviä ovat esimerkiksi:

• auttaa opintojen aloittamisessa
• auttaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laatimisessa
• seurata opintojen etenemistä
• ohjata erilaisissa kysymyksissä, jotka liittyvät omaan opiskelupolkuun ja valmistumiseen
• tutustuttaa opiskeluympäristöön.

Omaopettajaa tapaat ryhmänohjaustunneilla sekä henkilökohtaisessa ohjauskeskustelussa.

Opettajat

Opettaja vastaa opetuksesta sekä oppimisen seurannasta, ohjauksesta ja arvioinnista. Hän vastaa myös osaamisen tunnistamisesta tarvittaessa. Usein opettaja tekee myös yhteistyötä asiantuntijaopettajien tai opinto-ohjaajan kanssa silloin, kun osaamista tunnistetaan.

Erityisopettajat

Kampuksillamme on myös erityisopettajia sinua varten. Jos tarvitset erityistä tukea, ota yhteyttä omaopettajaan tai suoraan erityisopettajaan. Yhteystiedot löytyvät Wilmasta ja opiskelijoiden omaSDO-sivustolta kohdasta Tuki – Erityinen tuki Lahti/Helsinki/Oulu.

Opinto-ohjaajat

Opinto-ohjaaja (=opo) auttaa sinua tekemään valintoja opintojesi aikana. Hän voi auttaa myös esimerkiksi osaamisen tunnistamisessa. Tapaat opinto-ohjaajasi opintojesi alussa. Opo ohjaa myös opintolinjan vaihtamisessa, ammatin valinnassa tai jatko-opintoihin hakemisessa. Opintojen loppuvaiheessa opo voi auttaa myös työnhaussa. Opon yhteystiedot ja tiedon siitä, miten varaat hänelle ajan, löydät Wilmasta ja opiskelijoiden omaSDO-sivustolta kohdasta Tuki – Opinto-ohjaus Lahti/Helsinki/Oulu.

Tsemppi – Avoimet ohjaus- ja oppimisympäristö

Jokaisella kampuksella on avoimia ohjaus- ja oppimisympäristöjä. Näitä tiloja kutsutaan nimellä Tsemppi. (Tähtipaja on kauneudenhoitoalan avoin ohjaus- ja oppimisympäristö Alppikadulla.)

Tsempissä voit opiskella itsenäisesti tai ohjatusti. Katso kampuskohtaisista tiedoista omaSDO-sivustolta Tsempin aukioloajat.

Tsempissä saat tukea oppimiseen ja opiskeluun. Sinua ovat siellä ohjaamassa ja tukemassa pedagogiset valmentajat ja opettajat. Voit myös varata heiltä henkilökohtaisen ohjausajan.

Tsempissä on opiskelijoiden käytössä myös tietokoneita ja muita opiskeluvälineitä. Lisäksi siellä on hyvin tilaa opiskeluun ja oleskeluun. Tsempissä voit myös tavata erityisopettajan ja mahdollisesti muita opiskelijahuollon henkilöitä.

Tsemppien kampuskohtaiset tilat, yhteystiedot ja muut tarkemmat infot löydät opiskelijoiden omaSDO-sivustolta kohdasta Tuki:
Tsemppi Lahti/Tsemppi Helsinki/Tsemppi Oulu.

Uusintatentti

Jos olet tulossa uusintatenttiin, sinun pitää ilmoittautua siihen viimeistään viikkoa ennen tenttipäivää.

  • Alppikadulla ilmoittaudut uusintatenttiin niin, että kirjoitat tenttikuoreen omat tietosi. Kirjekuoria saat Tsempistä ja vahtimestareilta. Toimita kuori, jossa on sinun ja tentin tiedot, vahtimestarille.
  • Lahdessa ilmoittaudut niin, että täytät ilmoittautumislomakkeen ja pudotat sen opettajan postilokeroon.
  • Oulussa ensimmäiseen tenttikertaan ilmoittaudut suoraan opettajalle Wilma-viestillä ja jatkossa ilmoittautuminen tapahtuu Forms-lomakkeella (tästä tiedotetaan kampuksella tarkemmin).

Lisätietoja uusintatenteistä löydät omaSDO -sivustolta kohdasta Opintojen kulku – Uusintatentit Lahti/Helsinki/Oulu.

Opintotoimisto

Opintotoimistosta saat todistuksia ja hakemuksia, joita tarvitset esimerkiksi opiskelijaetuuksia varten. Opintotoimistosta saat myös neuvontaa opiskelijaetuuksista. Lisätietoja ja yhteystiedot löydät omaSDO -sivulta kohdasta Tuki – Opintotoimisto.

Opiskelijatuutorit

Opiskelijatuutorit ovat uusien opiskelijoiden tukena opintojen alkuvaiheessa. Opiskelijatuutorit ovat SDO:n opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet opintonsa aikaisemmin. Lisätietoa tutor-toiminnasta voit kysyä Tsempistä, opolta tai omaopettajaltasi.

Opiskelijahuollon palvelut

Opiskelija saa opiskeluhuollon ja opiskeluterveydenhuollon palvelut siltä paikkakunnalta, millä opiskelee. SDO:n Opiskeluhuoltosuunnitelma ja sen liitteet löytyvät Wilmasta.

Tarkemmat opiskelijahuollon työntekijöiden yhteystiedot ja ajanvarausohjeet löydät omaSDO-sivustolta Tuki -välilehdeltä.

Terveydenhoitaja

Kouluterveydenhoitaja tekee terveystarkastuksia sekä ohjaa kehon ja mielen terveyteen liittyvissä asioissa. Hänelle voit varata ajan, jos olet huolissasi terveydestäsi. Lisätietoja omaSDO -sivulta kohdasta Tuki – Opiskeluterveydenhuolto Lahti/Helsinki/Oulu.

Koululääkäri

Koululääkäri tekee terveys- ja kutsuntatarkastuksia sekä muita tarkastuksia, jos opiskelija tarvitsee niitä. Lisätietoja omaSDO -sivulta kohdasta Tuki – Opiskeluterveydenhuolto Lahti/Helsinki/Oulu.

Psykologi

Psykologiin voit ottaa yhteyttä esimerkiksi seuraavissa asioissa: opinnot eivät suju tai herättävät hankalia ajatuksia ja haluat keskustella elämässä tapahtuvista muutoksista tai ihmissuhteistasi. Lisätietoja omaSDO -sivulta kohdasta Tuki – Psykologi Lahti/Helsinki/Oulu.

Kuraattori

Kuraattori neuvoo ja auttaa esimerkiksi seuraavissa asioissa: arjen hallinta ja jaksaminen, toimeentulo ja asuminen, vaikea elämäntilanne, ihmissuhde- ja päihdeongelmat ja opiskelussa jaksaminen. Lisätietoja omaSDO -sivulta kohdasta Tuki – Kuraattori Lahti/Helsinki/Oulu.

Oulussa työskentelee lisäksi Oppilaitosnuorisotyöntekijä. Hänen tehtävänään on kehittää oppilaitosten yhteisöllisyyttä, toimia opiskelijoiden apuna ja tukena sekä vahvistaa heidän hyvinvointiaan, jotta opiskelu olisi mieluisaa.