Opiskelijan opas

Tervetuloa Suomen Diakoniaopistoon!

Suomen Diakoniaopistossa opiskelee eri koulutuksissa noin 2500 opiskelijaa. Osa opiskelee ammatillisessa koulutuksessa lähihoitajaksi, lastenohjaajaksi, nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi, kosmetologiksi tai kosmetiikkaneuvojaksi, kodinhuoltajaksi, toimitilahuoltajaksi, kokiksi ja tarjoilijaksi.

Osa opiskelee aikuisten perusopetuksessa, valmentavissa VALMA- tai TELMA-koulutuksissa. Lisäksi meillä voi opiskella useaa eri ammatti- tai erikoisammattitutkintoa. Meillä on myös lisä- tai täydennyskoulutusta sekä Oulun kampuksella kansanopiston kursseja.

Suomen Diakoniaopiston kampukset sijaitsevat Helsingissä Kalliossa ja Sturenkadulla, Lahdessa ja Oulussa. Opintojaksoja voi suorittaa myös verkkokampus Ellissä!

Opiskelijaksi ilmoittautuminen

Jokaisen lukukauden alkaessa ilmoittaudut itse läsnäolevaksi opiskelijaksi. Uudet opiskelijat tekevät omaopettajan opastuksessa ensin aloitusilmoituksen sähköisesti. Läsnäoloilmoituksen tekevät kaikki opiskelijat ilmoittautumalla opiskelijaksi Wilmassa. Vain erityisopetuksen opiskelijat ilmoittautuvat paperisesti.

Opiskelijatunnukset

Saat henkilökohtaiset opiskelijatunnuksesi ryhmänohjaajaltasi. Tunnuksilla kirjaudut opiskelussa tarvittaviin järjestelmiin, esimerkiksi Wilmaan, Elliin, Moodleen ja oppilaitoksen pilvipalveluun O365. Jos tunnuksesi katoavat, ota välittömästi yhteyttä opintotoimistoon. Unohtuneen salasanan voit vaihtaa itse netissä osoitteessa salasana.sdo.fi. Tukea tietokoneiden käyttöön saat opintojen alussa kampuksen henkilökunnalta. Oppimisympäristöihin liittyvät kysymykset voit lähettää osoitteeseen elli@sdo.fi.

Opiskelu- ja työtodistukset

Opintojen alkaessa sinun tulee toimittaa omaopettajallesi nähtäväksi alkuperäiset
opiskelu- ja työtodistukset. Voit liittää todistuksesi Wilmaan ja näin ne ovat aina tarvittaessa käytettävissä. Aiemmin hankittu osaaminen vaikuttaa mm. opintojesi kulkuun.

Opintoihin liittyvät etuudet

Jokaisella kampuksella on oma opintotoimisto. Jos tarvitset neuvoa opintoihin liittyvien etuuksien kanssa, opintotoimisto auttaa ma-to klo 10-12 (poikkeavat aukiolot ilmoitetaan erikseen) sekä sähköpostitse opintotoimisto@sdo.fi. Opintotoimistosta saat tilaamalla monet etuuksien hakemiseen vaadittavat todistukset ja lomakkeet. Kelan etuuksista lisätietoa Opiskelijan pikaoppaassa.

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)

Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) on jokaisen opiskelijan oma suunnitelma opintojen etenemisestä ja sisältää mm. osaamisalan valinnan sekä valinnaisten opintojen suunnittelun ja osaamisen tunnistamisen aiemmasta koulutuksesta tai muusta kokemuksesta. Opintojen alussa täytetään tai täydennetään yhdessä omaopettajan kanssa HOKS:n ensimmäinen osan: yhteystiedot, koulutustausta ja työkokemus sekä opiskelun lähtökohdat. HOKS:iin kuuluva opintojen opetussuunnitelma ’puu’ eHOPS löytyy Wilmasta (Opinnot -sivu) ja sitä täydennetään koko opintojen ajan.

Erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tuki suunnitellaan HOKS:issa. Jos ajattelet tarvitsevasi erityistä tukea, ota yhteyttä omaopettajaan, joka ohjaa sinut tarvittaessa erityisopettajalle. Erityisopettaja on mukana erityisen tuen suunnittelussa.

Rikostaustaote

Opiskelijat, jotka menevät opintojensa aikana työharjoitteluun tai työpaikalla tapahtuvaa oppimiseen alaikäisten lasten tai nuorten pariin, näyttävät rikostaustaotteen opintojen alussa kampuksen koulutuspäällikölle sovittuna aikana.
Ote on ilmainen ja se tilataan Oikeusrekisterikeskuksesta. Ohje tilaamiseen löytyy Wilmasta.

Lukujärjestys

Lukujärjestyksen näet Wilmasta omilla opiskelijatunnuksillasi. Sieltä löydät opetuksen sekä opettajan ja luokkatilan. Seuraa lukujärjestystä päivittäin! Viime hetken muutoksista ilmoitetaan myös Wilma- viestillä. Jokaisella on oma lukujärjestys, joten sinulla voi olla lukujärjestyksessäsi merkintöjä, joita ei muilla ole; omaopettajan tapaamisia, työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjausaikaa jne. Seuraa siis Wilmaasi!

Opetustilat

Tutustu kampuksesi tiloihin omaopettajan tai tuutoropiskelijoiden kanssa. Oikean luokan näet aina omasta työ-/lukujärjestyksestäsi. Lukujärjestyksessä luokkatilan nimi kertoo, missä rakennuksessa luokka on ja numero puolestaan oikean kerroksen. Erikokoisten luokkatilojen lisäksi kampuksilla on käytössä erikoisluokkia ja ryhmätyötiloja sekä avoimien ohjaus- ja oppimisympäristöjen tilat välineineen.

Tilat ja laitteet itsenäiseen opiskeluun

Opiskelijoiden käytössä on ryhmätyötiloja, käytävillä sohvia ja pöytäryhmiä oleilua tai seurustelua varten ja tehtävien tekopaikoiksi. Luokkatiloja voi käyttää opiskeluun, jos ne ovat vapaana, tarvittaessa voit pyytää henkilökuntaa avaamaan tyhjän tilan oven. Avoimet ohjaus- ja oppimisympäristöt Tsempit ja Tähtipaja ovat paikkoja, joissa voit tilojen ja laitteiden lisäksi saada tukea opiskeluusi. Käytössäsi on tietokoneita, läppäreitä sekä tabletteja. Kirjoja sekä muuta kirjallista materiaalia itsenäiseen opiskeluun on käytettävissä kampuksilla sekä verkko-oppimisympäristössä.

Tulostaminen ja kopiointi

Tulostimen ja kopiokoneet löydät kampusten ohjeista tai helpoiten kysymällä henkilökunnalta. Muista kuitenkin, että kannattaa tehdä sähköisesti kaikki mikä on mahdollista – haluamme olla mahdollisimman paperiton oppilaitos!

Opiskelijaruokailu

Kaikilla kampuksilla on järjestetty opiskelijaruokailun mahdollisuus. Opiskelijat ruokailevat pääasiassa esittämällä kelakortin. Opiskelijaruokaloiden aukioloaika vaihtelevat kampuksittain, joten katso tämä tieto kampuskohtaisesta osasta.

Ruokailuvuorot voivat olla porrastetut. Noudatathan oman ryhmäsi ruokailuvuoroa, se ehkäisee jonoja ja ruuhkaa ruokalassa.

Ne opiskelijat, joille ateriaetu ei kuulu, voivat syödä maksusta ruokalassa. Voit lämmittää ja syödä myös omia eväitäsi opiskelijoiden taukotiloissa. Kampuksilla voi olla myös eväs- ja kahviautomaatteja.

Opetusluokat

Luokat sijaitsevat Aino- (esim. HA_Aino50) ja Lina (esim. HA_Lina21) -rakennuksissa.  Luokkatilan nimi kertoo missä rakennuksessa luokka on, ja numero puolestaan oikean kerroksen. Lisäksi kampuksella on mm. kauneudenhoitoalan luokkatiloja, hoito- ja ensiapuluokkia, keittiö- ja kodinhoitoluokkia sekä atk- luokkia. Kampuksella on käytössä mm. ryhmätyötiloja, liikuntasali ja kuntosali.

Tilat ja laitteet itsenäiseen opiskeluun

Opiskelijoiden käytössä on ryhmätyötiloja esimerkiksi Lina -rakennuksen 1. kerroksen ja Aino -rakennuksen 4. kerroksen Tsempissä. Näistä tiloista löytyvät käyttöösi myös tietokoneita, läppäreitä sekä tabletteja. Lisäksi Aino- ja Lina-rakennuksen aulatiloissa ja käytävillä on pöytiä ja sohvaryhmiä sekä tietokoneita opiskelijoiden käyttöön. Opetukseen käytettäviä tiloja voi varata vahtimestarin kautta myös itsenäiseen opiskeluun. MUISTA palauttaa lainaamasi laitteet ja sulkea ovet lähteissäsi.

Oppimateriaalit ja käsikirjasto

Kampuksen käsikirjasto sijaitsee Lina-rakennuksen 1. kerroksessa Ruthin sydämessä. Kirjoja voit hyödyntää opiskelussa Tsempissä. Hyllyjen välissä on myös tuoleja ja pöytäryhmiä sekä tietokoneita opiskelua varten.

Tulostaminen ja kopiointi

Voit tulostaa ja kopioida opiskelijatunnuksellasi 50 tulostetta/lukukausi.
Tulostimen ja kopiokoneen löydät esimerkiksi Aino-rakennuksesta opiston aulasta ja
aino rakennuksen 4. kerroksen ja Lina-rakennuksesta 1. kerroksen Tsempistä.

Opiskelijaruokailu

Opiskelijaruokala sijaitsee Lina-rakennuksen 1. kerroksessa, ja on avoinna ma-pe 10.30-14. Voit lämmittää ja syödä myös omia eväitäsi opiskelijoiden taukotiloissa Aino-rakennuksen 1. kerroksessa. Alppican kahvio on avoinna arkisin klo 7.30–16. Aino-rakennuksen aulassa on eväs- ja kahviautomaatti.

Opetusluokat

Opetustilat sijaitsevat osoitteessa Sturenkatu 21. Luokkatilat on nimetty ja numeroitu ja luokkatilan tunnukset ovat HS-alkuisia. Kampuksella on sijaisevat opetuskeittiöt ja opetuskahvila.

Tilat ja laitteet itsenäiseen opiskeluun

Opiskelijoiden vapaassa käytössä olevat tietokoneet sijaitsevat aulatilassa sekä Tsempissä. Luokkatilat ovat käytettävissä itsenäiseen opiskeluun silloin kun niissä ei ole opetusta.

Tulostaminen ja kopiointi

Saat apua tulostamiseen ja kopiointiin kysymällä omaopettajaltasi.

Opiskelijaruokailu

Opiskelijoiden ruokailu on järjestetty lounaskahvilassa, joka on avoinna klo 8-13. Lounas on tarjolla klo 10:30-12:15. Omia eväitä voi lämmittää ja syödä opiskelijoiden taukotilassa.

Luokkatilat

Luokat sijaitsevat Vuorikatu 4 (VK) ja Ahvenistonkatu 2 (AK). Luokkatilojen lyhenteessä VK tai AK kertoo missä rakennuksessa luokka on, ja numero puolestaan oikean kerroksen ja tilannumeron. Ahvenistonkadun luokkatilat on numeron sijasta nimetty tilaa kuvaavin nimin esim. Movere. Lahden kampuksella on teorialuokkien lisäksi hoitotyön luokkia, opetuskeittiö, Theatrum Olga ja atk-luokka.

Tilat ja laitteet itsenäiseen opiskeluun

Opiskelijoiden käytössä on Vuorikadun 3. krs Tsemppi ja 2. krs käytävällä tilaa, jossa opiskelijoiden käytössä on tietokoneita. Lisäksi opiskelijat voivat käyttää atk-luokkaa itsenäiseen työskentelyyn, jos luokassa ei ole opetusta. Lisäksi YK-kerroksessa on opiskelijakunnan tila, jossa voi tehdä tehtäviä sekä Vuorikadulla neljännen kerroksen aulassa pöytäryhmä, jossa voi tehdä ryhmätöitä.

Tulostaminen ja kopiointi

Tulostimen ja kopiokoneen löydät esimerkiksi Vuorikadun 2. tai 3. kerroksesta sekä Ahvenistonkadulta.

Opiskelijaruokailu

Opiskelijaruokailu järjestetään Mathilda-salissa, Sibliuksenkatu 6 C, 2. kerros. Opiskelijaruokailu on avoinna ma-pe 11.00 – 12.30. Voit lämmittää ja syödä myös omia eväitäsi opiskelijakunnan tilassa. Vuorikadun ala-aulassa on kahviautomaatti ja kahvilla voi käydä myös ravintola Kivessä, Sibeliuksenkatu 6 B.

Luokkatilat

Oulun kampus sijaitsee osoitteessa Albertinkatu 16 B. Oulun kampuksella toimintaa on kolmessa kerroksessa. Opetustilat ovat pääsääntöisesti 2. kerroksessa.

Tilat ja laitteet itsenäiseen opiskeluun

Toisessa kerroksessa toimii Tsemppi, jossa on opettaja ohjaamassa ti klo 12.30-17 ja torstaisin 9.00-17.00. Poikkeuksista ilmoitetaan Wilmassa ja kampuksen infonäytöllä.

Oppimateriaalit ja käsikirjasto

Suurin osa oppimateriaaleista löytyy SDO:n verkkoympäristöstä Ellistä.

Opettajilla on käytössään käsikirjasto, jota voidaan hyödyntää oppituntien aikana. Opintojen alussa opiskelijoille jaetaan kirjalistat, joihin on listattu hankittavaksi suositeltavat oppikirjat. Opiskelijoiden toivotaan myös hyödyntävän lähikirjastoja. Opiskelijalla olisi hyvä olla käytössään tietokone opintojen aikana.

Tulostaminen ja kopiointi

Oulun kampuksen opiskelijatulostin sijaitsee 2. krs välikössä hissin vieressä. Voit tulostaa ja kopioida 50 tulostetta/lukukausi SDO-students verkosta tai vierailijana omalta laitteeltasi kirjautumalla tulostimelle opiskelijatunnuksellasi. Tulostus- ja kopiointiohje löytyvät tulostimen vierestä.

Opiskelijaruokailu

Oulun kampuksella opiskelijaruokailu järjestetään Fazer Food & Co -lounasravintolassa ODL:n kantakorttelin alakerrassa. Ryhmien ruokailuajat on merkitty lukujärjestyksiin.

Opetussuunnitelma

Jokaisella koulutuksella ja tutkinnolla on oma opetussuunnitelmansa. Opetussuunnitelma kertoo sinulle, millaisista osista koulutus/tutkinto muodostuu, mitä kaikkea se pitää sisällään, millaisia vaihtoehtoisia polkuja sinulla on valittavana, ja millaisia mahdollisuuksia oppimiselle on eri vaiheissa tarjolla. Opetussuunnitelmat löytyvät Wilmasta, ja niihin palataan oppitunneilla jokaisen koulutuksen tai tutkinnon osan aikana.

Läsnäolo oppimistilanteissa

Läsnäolo lukujärjestykseen merkityissä oppimistilanteissa (esim. opetus, opintokäynnit, työpaikalla tapahtuva oppiminen, ryhmätyöt) on pakollista. Läsnäolo tarkoittaa paitsi sitä, että saavut paikalle lukujärjestyksen mukaisesti, myös sitä että osallistut aktiivisesti oppimistilanteisiin. Ilmoita poissaolosta aina etukäteen suoraan opettajalle tai Wilmassa. Wilmassa voit myös selvittää itse poissaolosi. Hyväksytty syy olla poissa (opiskelijahuoltohenkilöstön tapaaminen, terveydelliset syyt, opiskelijan luottamustehtävät SDOssa tai muu erityisen painava syy) ei kuitenkaan vapauta opiskelemasta niitä asioita, jotka sen aikana käsiteltiin. Ota itse selvää opiskelukavereiltasi tai opettajalta, mitä poissaolosi aikana on tehty ja mistä saat itsellesi puuttuvat oppimateriaalit ja tehtävät.

Opiskelijan vastuu oppimisesta

Opiskelijana vastuu omasta oppimisestasi on suuri. Oppimistilanteessa sinun tehtäväsi on:

 • Luoda turvallista, positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä.
 • Sitoutua ryhmään ja yhdessä oppimiseen.
 • Ottaa vastuuta oppimisesta ja opiskelusta.
 • Pohtia osaamistasi, asennettasi ja omia tavoitteitasi.
 • Toimia ja keskustella yhdessä muiden kanssa.
 • Osallistua ja toimia erilaisissa ympäristöissä.
 • Tuoda esille omia ajatuksia ja arvioida niitä.
 • Etsiä, pohtia ja kehittää tietoa yhdessä muiden kanssa.
 • Oppia muilta ja auttaa muita oppimaan.
 • Kehittää opiskelun ja ryhmässä toimimisen taitoja.

Työelämässä tapahtuva oppiminen

Opiskeluun sisältyy kaikissa koulutuksissa ja tutkinnoissa eri pituisia jaksoja opiskelua ja oppimista työelämässä. Valmentavassa koulutuksessa puhutaan työssäoppimiseen tai työelämään valmentautumisesta ja ammatillisessa koulutuksessa työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Lisäksi opintojen aikana toteutetaan erilaisia projekteja yhteistyössä työelämän kanssa. Suomen Diakoniaopistossaon eri koulutusmuodoissa mahdollista opiskella myös hyvin työvaltaisesti. Lisäksi oppilaitoksessamme järjestetään oppisopimuskoulutusta. Ammatillisessa koulutuksessa osaaminen myös arvioidaan työelämässä. Työelämässä tapahtuvassa oppimisessa tärkeitä yhteistyökumppaneitamme löytyy myös läheltä, Lahden, Oulun ja Helsingin Diakonissalaitosten säätiöiden yksiköistä.

Kansainvälisyys opiskelussa

Kansainvälisyys näkyy vahvasti oppilaitoksen ja taustaorganisaatioiden arjessa. Opiskelijana voit myös painottaa kansainvälisyyttä opinnoissasi esimerkiksi valitsemalla kansainvälisyysopintoja, lähtemällä opiskelijavaihtoon tai tarttumalla erilaisiin kotikansainvälisyyden mahdollisuuksiin. Tutustu kansainväliseen toimintaan lukemalla vaihdossa olleiden opiskelijoiden blogeja verkkosivuillamme sekä kysy lisää kv-koordinaattorilta tai kampusten kv-yhteyshenkilöiltä.

Osaamisen tunnistaminen

Jos sinulla on aiemmissa opinnoissa, työelämässä tai muulla tavoin hankittua osaamista, joka on hyödyksi nykyisissä opinnoissasi, voit hakea osaamisen tunnistamista. Tätä varten tarvitset todistuksen niistä opinnoista, työstä tai harrastuksesta, jonka perusteella haet osaamisen tunnistamista. Voit hakea osaamisen tunnistamista kaikissa opintojen vaiheissa. Tutkinnon/koulutuksen osan tai osaamiskokonaisuuden osaamisen tunnistamista haetaan Wilmassa olevalla lomakkeella, ja osaamiskokonaisuuden sisällä osaamisen tunnistamisesta vastaa kokonaisuuden opettaja. Osaamisen tunnistaminen voi lyhentää opiskeluaikaasi tai vaikuttaa siihen, mitä ja miten opiskelet.

Oppimisen arviointi

Oppimisen etenemistä arvioidaan jatkuvasti opintojesi aikana. Arviointiin osallistuvat opiskelija itse (itsearviointi), muut opiskelijat (vertaisarviointi), työpaikkaohjaajat (palaute) sekä opettajat (palaute ja suoritusmerkintä). Oppimisen arviointiin vaikuttavat
aktiivinen osallistuminen lukujärjestyksiisi merkittyihin oppimistilanteisiin (opetus, itsenäinen ja ryhmätyöskentely, työelämässä tapahtuva oppiminen, opintokäynnit jne.) sekä oppimistehtävien ja tenttien tekeminen. Jokaisen osaamiskokonaisuuden päätteeksi saat opintokorttiin suoritemerkinnän. S (Suoritettu / Saavutettu) tai VT (Vielä täydennettävä) viimeistään kahden viikon kuluessa kokonaisuuden päättymisestä.

Osaamisen arviointi tutkintoon johtavassa koulutuksessa

Osaamisen arviointi tehdään jokaisen koulutuksen tai tutkinnon osan päätteeksi. Silloin arvioidaan opiskelijan tietoja, taitoja, osaamista ja pätevyyttä. Osaamisen arviointi voi tapahtua esimerkiksi oppimistehtävien, tenttien tai portfolion perusteella. Ammatillisissa tutkinnon osissa osaaminen arvioidaan aina työelämässä näytössä. Osaaminen arvioidaan pääsääntöisesti asteikolla Tyydyttävä (T!/2) – Hyvä (H3/H4) – Kiitettävä (K5).

Osaamisen arvioinnin oikaisu

Tilanteessa, jossa olet tyytymätön saamaasi arviointiin, sinun tulee ensisijaisesti keskustella arvioinnin suorittaneiden  henkilöiden kanssa. Jos kuitenkin koet, että arviointi on virheellinen, voit hakea siihen oikaisua arvioinnin tehneeltä henkilöltä. Mikäli olet päätökseen tyytymätön, niin voit hakea arvioinnin oikaisua. Suullinen tai kirjallinen arvioinnin oikaisupyyntö tehdään 14 vuorokauden sisällä siitä, kun olet saanut arvioinnin tietoosi.

Lisää arvioinnista löytyy Wilmasta  opetussuunnitelmista ja tutkintojen toteutussuunnitelmista

Omaopettaja

Jokaisella opiskelijaryhmällä on omaopettaja, joka auttaa opintojen aloittamisessa ja henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laatimisessa. Omaopettaja seuraa opintojen etenemistä sekä ohjaa omaan opiskelupolkuusi ja valmistumiseen liittyvissä kysymyksissä.Omaopettaja tutustuttaa myös opiskeluympäristöön. Omaopettajaa tapaat ryhmänohjaustunneilla sekä henkilökohtaisessa ohjauskeskustelussa.

Opettajat

Opettaja vastaa opetuksesta sekä oppimisen seurannasta, ohjauksesta ja arvioinnista. Hän vastaa osaamisen tunnistamisesta tarvittaessa yhteistyössä asiantuntijaopettajien tai opinto-ohjaajan kanssa.

Erityisopettajat

Tarjoamme kampuksilla mahdollisuutta erityisopettajan antamaan tukeen. Jos tarvitset erityistä tukea, selvitä omaopettajan kautta tai ota yhteyttä erityisopettajaan. Yhteystiedot löytyvät Wilmasta.

Opinto-ohjaajat

Opinto-ohjaaja eli opo auttaa sinua opintopolkuusi liittyvissä kysymyksissä, esimerkiksi osaamisen tunnistamisessa tai opintoihin liittyvissä valinnoissa. Jokaisella opiskelijalla on nimetty opinto-ohjaaja. Opo ohjaa myös opintolinjan vaihtamiseen, ammatinvalintaan ja jatko-opintoihin liittyen. Opintojen loppuvaiheessa opo ohjaa myös työllistymiseen liittyvissä kysymyksissä. Opon yhteystiedot ja tiedon miten varaan ajan löydät Wilmasta.

Tsemppi – Avoimet ohjaus- ja oppimisympäristö

Jokaisella kampuksella on avoimia ohjaus- ja oppimisympäristöjä, Tsemppi (Alppikadulla myös kauneudenhoitoalan Tähtipaja), jossa voit opiskella itsenäisesti tai ohjatusti. Katso kampuskohtaisista tiedoista Tsempin aukioloajat.

Tsempissä pedagogisilla valmentajilta ja opettajilta saat tukea oppimiseen ja opiskeluun. Voit myös varata henkilökohtaisen ohjausajan. Tilassa on opiskelijoiden käytössä myös tietokoneita ja muita opiskeluvälineitä. Lisäksi siellä on hyvin tilaa opiskeluun ja oleskeluun. Tsempissä voit myös tavata erityisopettajan tai mahdollisesti opiskeluhuollon henkilöitä.

Uusintatenttiin ilmoittaudutaan viikkoa ennen tenttipäivää

 • Alppikadulla täyttämällä tenttikuori (löytyy Tsempistä ja vahtimestareilta), joka toimitetaan vahtimestareille.
 • Lahdessa ilmoittautumislomakkeella opettajan postilokeroon.
 • Oulussa ensimmäiseen tenttikertaan ilmoittaudutaan suoraan opettajalla Wilma-viestillä, jatkossa ilmoittautuminen Forms-lomakkeella (tästä tiedotetaan kampuksella tarkemmin).

Opintotoimisto

Opintotoimistosta saat opintoihisi liittyvät todistukset sekä neuvontaa ja tarvittavat hakemukset opiskelijaetuuksia varten.

Opiskelijatuutorit

Opiskelijatuutorit ovat aiemmin aloittaneita opiskelijoita, jotka ovat uusien opiskelijoiden tukena opintojen alkuvaiheessa. Lisätietoa tutortoiminnasta voit kysyä Tsempistä, opolta tai omaopettajaltasi.

Tsemppi

Alppikadun kampukset Tsemppi -tiloja on Lina-rakennuksen 1. kerroksessa ja  Aino-rakennuksen 3. ja 4. kerroksessa. Tsempissä järjestetään mm. lääkelaskujen tukipajoja, ajankohtaisia työpajoja.Tsempissä päivystää joka arkipäivä pedagoginen valmentaja, jolta saat tukea oppimiseen ja opiskeluun, arjen haasteisiin ja omiin erityistarpeisiisi opintoihin liittyen. Voit myös varata henkilökohtaisen ohjausajan suoraan Tsempistä. Tilassa on opiskelijoiden käytössä myös tietokoneita, läppäreitä ja tabletteja. Lisäksi siellä on hyvin tilaa opiskeluun ja oleskeluun.

Tsempin pedagogiset valmentajat ja opiskeluvalmentajat tavoitat parhaiten Tsempistä tai sähköpostiosoitteella tsemppi.helsinki@sdo.fi. Tsempissä antaa tukea myös erityisopettajat Minna Bucht (minna.bucht@sdo.fi), Arja Isoaho (arja.isoaho@sdo.fi) ja Marika Heinaro (marika.heinaro@sdo.fi).

Tähtipaja

Tähtipaja kauneudenhoitoalan aito työelämälähtöinen oppimisympäristö, jonka sisällä on mahdollista ilmoittautua taito- tai tietopajaan. Taito- ja tietopajat on tarkoitettu tukemaan opiskelijan yksilöllisiä opintopolkuja. Tähtipajassa voit suorittaa rästiin jääneitä tehtäviä/opintoja tai nopeuttaa opintopolkuasi. Paja-ajat ilmoitetaan kuukausittain Wilmassa. Lisätietoa saat paja-opettajiltamme!

Tähtipaja sijaitsee Aino-rakennuksen 6. kerroksessa.

Tsemppi

Sovinnon kampuksen Tsemppi sijaitsee 1.kerroksessa ja on avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 8.30-14.00

Tsempissä on paikalla pedagoginen valmentaja tai opettaja. Tsempin pedagogiset valmentajat tavoitat parhaiten Tsempistä tai sähköpostiosoitteella tsemppi.helsinki@sdo.fi. Tsempissä antaa tukea myös erityisopettaja Pinja Grönholm (pinja.grönhol@sdo.fi).

Tsemppi

Lahden kampuksen Tsemppi sijaitsee luokassa 34, joka sijaitsee 3. kerroksessa. Tsempissä on ohjausta oppimiseen ja opiskeluun tiistaisin ja torstaisin klo 13.15-15.45 ja perjantaina klo 8.30-11.00.

Tsempin opettajat tavoitat parhaiten Tsempistä tai sähköpostiosoitteella tsemppi.lahti@sdo.fi. Tsempissä antaa tukea myös erityisopettaja Katja Lemola (katja.lemola@sdo.fi)

Tsemppi

Oulun kampuksella toimii avoin oppimisympäristö Tsemppi, jossa on mahdollisuus saada ohjausta ja tukea opintoihin ti klo 12.30 – 17.00 ja torstaisin 9.00 -17.00. Poikkeuksista ilmoitetaan Wilmassa.

Oulun kampuksen ovet ovat avoinna klo 7-17 välisenä aikana. Opiston tiloissa voi itsenäisesti työskennellä klo 21.00 asti.

Tsempin opettajat tavoitat parhaiten Tsempistä tai sähköpostiosoitteella tsemppi.oulu@sdo.fi. Tsempissä antaa tukea myös erityisopettaja Kaisa-Sisko Kivioja, kaisa-sisko.kivioja@sdo.fi

Opiston sijaintikunnat tarjoavat opiskeluhuollon ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. SDO:n Opiskeluhuoltosuunnitelman liitteineen löydät Wilmasta.

Terveydenhoitaja

Kouluterveydenhoitaja tekee terveystarkastuksia sekä ohjaa terveyteen liittyvissä asioissa. Hänelle voit varata ajan mihin tahansa terveyteesi liittyvän kysymyksen kanssa.

Koululääkäri

Koululääkäri tekee terveys- ja kutsuntatarkastuksia sekä muita tarkastuksia yksilöllisen tarpeen mukaan. Kampuskohtaisessa osiossa löytyy yhteystiedot ja palveluiden sijainti kampuksilla.

Kuraattori

Kuraattori neuvoo ja auttaa esimerkiksi seuraavissa asioissa: arjen hallinta ja jaksaminen, toimeentulo ja asuminen, vaikea elämäntilanne, ihmissuhde- ja päihdeongelmat, opiskelussa jaksaminen.

Psykologi

Psykologiin voit ottaa yhteyttä, jos opinnot eivät suju, ja haluat keskustella esimerkiksi elämässä tapahtuvista muutoksista, ihmissuhteistasi tai opintojen herättämistä ajatuksista ja tunteista.

Tapaturmat ja vakuutusturva

Opiskelijat on vakuutettu lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella ja vapaaehtoisella tapaturmavakuutuksella. Lue lisää täältä.

 

Opiskeluterveydenhuolto ja opiskeluhuolto

Alppikadun ja Sturenkadun kampusten palvelut ovat yhteisiä, kuraattoreiden ja psykologin työtilat ovat Alppikadulla, mutta he käyvät säännöllisesti Sturenkadun kampuksella. Opiskeluterveydenhuoltopalvelut ovat Alppikadulla.

Terveydenhoitajat ovat päivittäin tavoitettavissa Linan opiskeluterveydenhuollon omissa tiloissa, C sisäänkäynti, ovi 17.

 • Vappu Tahvonen (Sote-, Raca-, Puki-, Havu-opiskelijat) 050 436 2017/ ajanvarauksella ma-to 8-16 ja pe 8-14 ja ilman ajanvarausta ma-pe klo 11-12
 • Milena Virtanen (Aipe-, Valma-, Telma-,  Kaso ja HIKA-opiskelijat) 050 310 5638 Ma, ke, to 8-16, ti 8-14.30,  ilman ajanvarausta ma. ke-pe klo 11-12
 • Psykiatrinen sairaanhoitaja Sakari Palmroos 040 334 6003 / vastaanotto perjantaisin
 • Seksuaali-neuvoja-terapeutti Mari Koistinen /ajanvaraus tekstiviestillä 040 622 98 74 tai terveydenhoitajan kautta.
  • vastaanotto Mechelininkatu 46, 4 krs.

Koululääkäri Katri Björkell

 • ajanvaraus terveydenhoitajien kautta
 • Vastaanotto alle 25-vuotiaille
 • Terveys- ja kutsuntatarkastuksia
 • Mielialaan, opiskeluun ja raskauden ehkäisyyn liittyvät asiat

Kuraattorien työhuoneet löytyvät Linan2. kerroksesta ja opiskeluterveydenhuollon tiloista

 • Jari Tuovinen: lähihoitaja-, lastenohjaaja-, nuoriso- ja yhteisöohjaaja-, tarjoilija-,kokki- ja Valmaopiskelijat/ 0408263252 ma-pe
 • Sirkku Selkosmaa: kosmetologi- ja kosmetiikkaneuvoja-, puhtaus ja kiinteistöpalvelualan opiskelijat, lastenohjaaja-, nuoriso- ja yhteisöohjaaja-, aikuisten perusopetuksen-, Valma- ja Telma- opiskelijat/ 0504013052 ke-pe

Psykologi tukee kaikkia Alppikadun ja Sturenkadun opiskelijoita, joille palvelut kuuluvat. Psykologin huone on Linan2. kerroksessa.

 • Miranda Ojanen 0407684769, 09-31034677, miranda.ojanen@hel.fi
 • Lotta Lintula 0406374414, 09-31086897, lotta.lintula@hel.fi

 

Äkillisissä sairaustapauksissa ota yhteys omaan terveysasemaan tai terveyspalveluiden neuvontanumeroon 24 t/vrk (09) 310 10023.

Hengellinen toiminta

Alppikadun korttelissa sijaitsee Helsingin Diakonissalaitoksen kirkko, joka on myös opiskelijoidemme käytössä. Lukukauden alussa on mahdollisuus osallistua yhteiseen jumalanpalvelukseen. Kuukausittaisista messuista ja muista tapahtumista tiedotetaan Wilmassa.

Harrastustoiminta

Alppikadun kampuksella on toiminut erilaisia opiskelijoiden toiveista lähteviä harrastusryhmiä, esimerkiksi musiikkiin, urheiluun tai draamaan liittyen. Jos olet kiinnostunut osallistumaan tai vetämään harrastustoimintaa, kysy lisää omaopettajaltasi tai Tsempistä.

Opiskelijaterveydenhuolto ja opiskeluhuolto

Terveydenhoitaja

Kaikki opiskeluterveydenhuollon palvelut löytyy kaupunginsairaalasta, Lahden kaupunginsairaala, Masto-siipi, 5. kerros, Harjukatu 48, 15100 Lahti.

Lahden kampuksen terveydenhoitaja 1.1.2021 alkaen Mira Andersson puh. nro 044 416 3117

https://www.phhyky.fi/fi/perhe-ja-sosiaalipalvelut/lapsiperhepalvelut/opiskeluterveydenhuolto/

Kuraattori

Ku­raat­to­ril­ta voit ha­kea tu­kea opis­ke­lu­ky­kyä kuor­mit­ta­viin elä­män­ti­lan­tei­siin. Hä­nen kans­saan voit kes­kus­tel­la so­si­aa­li­siin suh­tei­siin liit­ty­vis­tä haas­teis­ta sekä eri­lai­sis­ta elä­män­muu­tok­sis­ta. Olet ter­ve­tul­lut kes­kus­te­le­maan myös, jos it­se­näis­ty­mi­nen ja ta­lou­del­li­set asi­at mie­ti­tyt­tä­vät. Ku­raat­to­rin pää­a­si­al­li­sim­mat työs­ken­te­ly­ta­vat ovat kes­kus­te­lu ja rat­kai­su­jen et­si­mi­nen yh­des­sä opis­ke­li­jan kans­sa.  Ta­paa­mi­set ovat va­paa­eh­toi­sia ja luot­ta­muk­sel­li­sia.

Ku­raat­to­riin kan­nat­taa olla yh­tey­des­sä esi­mer­kik­si sil­loin kun

 • omas­sa elä­män­hal­lin­nas­sa on pul­mia tai asi­oi­ta, jot­ka mie­ti­tyt­tä­vät
 • on vai­keuk­sia ko­to­na, ris­ti­rii­to­ja van­hem­pien tai si­sa­rus­ten kans­sa
 • on on­gel­mia ka­ve­ri­suh­teis­sa, pari­suh­teis­sa
 • on vai­keuk­sia so­peu­tua ryh­mään, on ulko­puo­li­nen tai yk­si­näi­nen olo
 • tar­vit­see tie­toa asu­mi­seen, toi­meen­tu­loon ja so­si­aa­li­tur­vaan liit­ty­vis­sä asi­ois­sa
 • ha­lu­aa kuun­te­li­jaa ja ai­kui­sen tu­kea

Voit va­ra­ta ajan ku­raat­to­ril­le wil­man kaut­ta tai pu­he­li­mit­se/ teks­ti­vies­til­lä. Ku­raat­to­rin työtila sijaitsee koulutuskeskus Salpauksessa, Ståhlberginkatu 6:ssa.

Johanna Panttila 044 708 0564

Psykologi

Psykologin luo voi ohjautua kuraattorin, terveydenhoitajan tai opettajan kautta. Psykologille voi varata myös Wilman kautta tai puhelimitse. Psykologin työhuone sijaitsee Aikuiskoulutuskeskuksella osoitteessa Kirkkokatu 16, 3.krs.

Psykologi Katja Laakso, 050 5391663.

Hengellinen toiminta

Messuista ja muista tapahtumista tiedotetaan Wilmassa.  Lahden seurakuntayhtymän opiskelijatyö

Oppilaitospastori on Reetta Kalteenmäki puh. 044 719 1472,  reetta.kalteenmäki@evl.fi

Harrastustoiminta

Harrastustoiminnasta löytyy tietoja Lahden kampuksen ilmoitustauluilta, joissa yhteistyökumppanimme tiedottavat toiminnastaan.

Opiskeluterveydenhuolto ja opiskeluhuolto

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevalle tarjotaan ensimmäisenä opiskeluvuonna mahdollisuus maksuttomaan terveystarkastukseen.

Opiskelija voi varata itse ajan terveystarkastukseen, opiskeluongelmiin, mielenterveyteen, seksuaaliterveyteen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa joko puhelimitse, Wilman tapahtumakalenterista tai Omahoidon verkkoajanvarauksesta. Omahoidosta voit myös perua varaamasi ajan.

Chat-palvelussamme saat terveydenhoitajan ohjeita ja neuvontaa eri tilanteisiin. Opiskeluterveydenhuollon Chat on käytössä toistaisesti klo 12-14. Chat avautuu kirjautumalla Oulun Omahoitoon, valitsemalla ”Terveyspalvelut” ja ”opiskelijachat”. Sairausasiat ja sairauslomat hoidetaan pääasiassa hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolla.

Opiskelijan sairaanhoito on keskitetty hyvinvointikeskukseesi

Hakeudu hyvinvointikeskuksen hoitajan akuuttivastaanotolle kiireellistä hoitoa vaativissa vaivoissa ilman ajanvarausta tai varaamalla aika verkossa. Kiireettömälle vastaanotolle voit varata ajan hoitajalle tai lääkärille puhelimitse omasta hyvinvointikeskuksestasi. Yleisissä oireissa (yskä, kurkku- ja korvakipu, hengitystie- tai virtsatieinfektio ym.) suositellaan oirearviokyselyn täyttämistä Omaolo.fi palvelussa. Kiireettömissä asioissa voit myös lähettää viestin sairaanhoitajalle Oulun Omahoidossa. Viestiisi vastataan yhden arkipäivän kuluessa.

Äkillisissä, lyhytaikaisissa sairauksissa voit olla omalla ilmoituksella 1-3 päivää pois opiskelu- tai työharjoittelu- paikalta. Ole sairastuessasi yhteydessä myös opettajaasi/ryhmänohjaajaasi! Tarvittaessa sairauslomatodistus kirjoitetaan omasta hyvinvointikeskuksesta puhelimitse tarttuvaa tautia (ripuli, influenssa) sairastaessasi.

Lääkärin vastaanottokäynnistä sairausasioissa peritään 18 vuotta täyttäneeltä käyntimaksu 20,60 € kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä ajasta peritään 15 vuotta täyttäneeltä sakkomaksu 50,80 €. Peru aina aikasi, jos et pääse tulemaan varatulle ajalle opiskeluterveysasemalle!

Päivystys

Ilta, yö- ja viikonloppupäivystys toimii Oulun seudun yhteispäivystyksessä, osoite: OYS, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1, puh. 08 315 2655.

Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyteen liittyvissä asioissa ota yhteys opiskeluterveysasemalle ja varaa aika terveydenhoitajalle. Tarvittaessa sinut ohjataan psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle. Kriisitilanteissa ja äkillisissä mielenterveyden ongelmissa voit mennä hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle ilman ajanvarausta.

Päihdepalvelut oululaisille

Päihdehoitoon hakeudutaan päihdepäivystyksen kautta varaamalla aika p. 044 703 6160 Yrttipellontie 6 (2.krs). Haukiputaalla Road 14 (alle 30v), Simppulantie 15. Puhelinpäivystys ja ajanvaraus klo 12.00 – 12.30 p.0400 849214 ja p.050 4617513.

Suun terveydenhuolto

Oulun kaupungin suun terveydenhuolto järjestää opiskelijoiden hammashoidon. Varaa aika soittamalla suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen, puh. (08) 5584 6430.

Opiskeluhuollon palvelut

Kuraattori Miina Konttinen, p. 044-703 9661, kampuksella torstaisin

Psykologi Hannele Huhta, p. 040 649 7324, kampuksella keskiviikkoisin

Oppilaitospastori Nuusa Niskala, p. 044 316 450

Opiskelijaterveydenhoitaja, psykologi ja kuraattori tiedottavat tarkemmin palveluistaan Wilmassa.

Opiskelijayhdistys SÖDE

Kaikki SDO:n opiskelijat ovat opiskelijayhdistyksen jäseniä, ja kaikilla on myös mahdollisuus osallistua aktiivisesti opiskelijayhdistyksen toimintaan. Opiskelijayhdistys SÖDE ajaa opiskelijoiden etuja ja toimii yhteyslinkkinä opettajiin, johtoryhmään sekä valtakunnalliseen opiskelijajärjestöön Sakki ry:hyn. SÖDEn löydät Facebookista.

Opiskelijatuutortoiminta

Opiskelijatuutorit ovat uusien opiskelijoiden tukena opintojen alkuvaiheessa. Tuutorit saavat koulutuksen tehtäväänsä .Tuutoroulutuksesta ja tuutoroinnista kertyy osaamispisteitä.

Tapahtumat

Opiston kampuksilla järjestetään lukuvuosittain tapahtumia, joiden onnistumisessa opiskelijoilla on suuri merkitys. Seuraa lukkaria ja Wilmaa!

Opiskelijaedustus oppilaitoksen työryhmissä

SDO:lla toimii useita työryhmiä, joissa käsitellään opiskelijoiden opintoihin, opiskeluun ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Monissa työryhmissä on opiskelijaedustus ja SÖDEä pyydetään valitsemaan tavallisesti viralliset opiskelijoiden edustajat esim. opiskeluhuoltoryhmään.

Vapaaehtoistoiminta

Helsingin, Lahden ja Oulun Diakonissalaitosten säätiöissä on pitkät perinteet vapaaehtoistoiminnassa. Opiskelijana voit tehdä vapaaehtoistyötä myös osana opintojasi. Kysy lisää omaopettajaltasi tai tutustu toimintaan HDL:n , DILA:n tai ODL:n verkkosivuilta.

Kysy lisää opiskelijatoiminnasta osana opintoja Tsempistä tai omaopettajaltasi.

WWW.SDO.FI

Suomen Diakoniaopiston verkkosivuilta https://www.sdo.fi/ löydät tietoa oppilaitoksesta sekä opiskelusta meillä.

WILMA

Wilmasta löydät omiin opintoihisi liittyvän tiedon, esimerkiksi henkilökohtaisen opintojen kehittämissuunnitelmasi (HOKS), lukujärjestyksesi, tuntimerkinnät ja opintosuorituksesi. Wilmassa voit myös viestiä opettajien kanssa, ilmoittautua opintoihin tai antaa palautetta opinnoistasi. Wilman etusivulle päivittyviä ajankohtaisia tiedotteita kannattaa seurata aktiivisesti.

VERKOSSA OPPIMINEN -MOODLE JA ELLI

Opiskeluun liittyvää materiaalia ja oppimistehtäviä löytyy verkko-opiskeluympäristöistä. Linkki verkkokampus Elliin löytyyopiston etusivulta www.sdo.fi sivun yläreunasta.

OFFICE365

Opiston Office365 avautuu sinulle opiskelijatunnuksillasi osoitteessa https://o365.sdo.fi, ja sieltä saat käyttöösi Officen online-sovellukset, sähköpostin ja pilvipalvelun tallentamista varten.

Opiston sähköpostilla tavoitat esimerkiksi opettajat ja muut opiskelijat. SDO:n henkilökunnan ja opiskelijoiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@sdo.fi. Sähköposti on osaO365:sta.

FACEBOOK, INSTAGRAM, TWITTER, WHATSAPP miten linkitetään?

Ajankohtaisista asioista ja tapahtumista pysyt selvillä myös seuraamalla opiston Facebookia, Instagramia ja Twitteriä. Lisäksi opiskeluryhmällesi voidaan perustaa näihin omia ryhmiä, minkä lisäksi monet ryhmät hyödyntävät viestinnässään esim. Whatsappia.

Jos et löydä etsimääsi, kysy neuvoa esimerkiksi omaopettajaltasi, muilta opettajilta tai Tsempistä.

VÄLITÄMME TOISISTAMME – yhteiset pelisäännöt

Järjestyssäännöt ovat yhteiset pelisääntömme, jotka luovat viihtyisyyttä, turvallisuutta, esteettömyyttä ja tuloksellisuutta opiskeluun (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017, 28§).

SDO:n järjestyssäännöt ovat voimassa oppilaitoksen alueella tai opiskeluun välittömästi liittyvissä tilanteissa myös oppilaitoksen alueiden ulkopuolella. Järjestyssäännöt koskevat myös virtuaalista oppimisympäristöä. Sitoudumme noudattamaan yhteisiä järjestyssääntöjä. Järjestyssäännöt ovat osa opiskeluhuoltosuunnitelmaa ja jokainen ryhmä tutustuu niihin ryhmänohjauksessa. Järjestyssäännöt löytyvät Wilmasta.

Jokainen opiskelija ja opiston työntekijä on vastuussa sääntöjen noudattamisesta. Opiskelijaryhmät voivat sopia lisäksi ryhmän omista pelisäännöistä.

Puutumme aina sääntöjen rikkomiseen tarvittaessa kurinpitomenettelyin.

Järjestyssäännöt osana opiskeluhuollon suunnitelmaa on vahvistettu Helsingin Diakoniaopiston johtoryhmässä 8.6.2017. Opiskeluhuoltosuunnitelma on vahvistettu syksyllä 2018.

TURVALLISUUS SDO:SSA

Oppilaitoksen turvallisuusasioihin perehdytään opintojen alussa yhdessä omaopettajan kanssa.

Turvallisuus ohjeet ovat perustietopaketti siitä, miten voit lisätä omaa ja muiden turvallisuutta eri tilanteissa opiskellessasi Suomen Diakoniaopiston eri kampuksilla.

Oppilaitoksella on järjestyssäännöt, jotka ovat WILMA:ssa. Niitä tulee noudattaa. Erilaisiin opiskelijoiden turvallisuutta vaarantaviin tilanteisiin on laadittu sekä ennaltaehkäisevä että akuutteihin tilanteisiin kohdistuva toimintaohjeistus. Ohjeet on laadittu mm. kriisi-, päihde-, kiusaamis-, syrjintä- ja väkivaltatilanteiden varalle. Käänny näissä tilanteissa ensin omaopettajasi tai kuraattorin puoleen.

Aluekartta ja pelastustiet

Oppilaitoksen piha-alueet ovat yhteisiä Diakonissalaitosten muiden toimintojen ja asiakkaiden kanssa. Pelastustiet ovat onnettomuustilanteessa väyliä, joita tarvitaan pelastusviranomaisen ajoneuvoja, esim. paloautoja ja ambulansseja varten. Pelastustiet on pidettävä aina vapaina autoista. Opiskelijoille tarkoitettuja pysäköintipaikkoja ei ole tarjolla kampusalueilla. Pelastustilanteessa pelastustiet pidetään vapaana myös ihmisistä. Palohälytystilanteissa poistutaan aina kokoontumispaikalle.

Havaitessasi jotain poikkeavaa turvallisuutta vaarantavaa, ole välittömästi yhteydessä henkilökuntaan.

Poistumistiet, turvaopasteet ja turvaohjeet, alkusammutus

Kaikissa oppilaitoksen tiloissa ovat merkittynä viralliset poistumistiet nuolilla, kuvioilla tai valoilla. Niitä seuraamalla löytyy lähin reitti ulos rakennuksesta. Evakuoitumistilanteessa henkilökunta johtaa poistumista.

Opetustiloissa on ovessa tai oven lähellä TURVALLISUUSOHJE. Turvallisuusohjeisiin tutustutaan opiskelujen alussa, jotta mahdollisen hälytyksen sattuessa osaat toimia henkilökunnan antamien ohjeiden mukaan.

Sisäinen hälytys

Oppilaitoksessa on keskuskuulutusjärjestelmä tai muu hälytysjärjestelmä. Sitä kautta voidaan antaa toimintaohjeita kaikille koko oppilaitoksen alueella. Kuulutuksen tai henkilökunnan antamia toimintaohjeita tulee noudattaa heti.

Hätäpuhelu

Vakavan sairastapauksen sattuessa tai hengenvaarassa soitetaan aina ensin hätäpuhelunumeroon 112. Tämän jälkeen ota välittömästi yhteyttä henkilökuntaan.

HÄTÄILMOITUS

112 ambulanssi, palokunta, poliisi

Mitä on tapahtunut?
Onnettomuus?
Sairaskohtaus?
Onko ihmisiä vaarassa?

Missä? 
Osoite, kaupunki, rakennus

Vastaa kysymyksiin.

Noudata saamiasi ohjeita.

Älä sulje puhelinta ennen kuin saat luvan.

Tulipalo

Mikäli havaitset tulipalon tai savua, ilmoita siitä välittömästi lähimmälle henkilökuntaan kuuluvalle.

Tulipalon sattuessa
1. Pelasta välittömässä vaarassa olevat, varoita muita.
2. Tee hätäilmoitus numeroon 112.
3. Aloita sammutus, jos voit tehdä sen turvallisesti.
4. Estä palon leviäminen sulkemalla ovet ja ikkunat.
5. Älä poistu savuiseen portaikkoon.
6. Opasta palokunta paikalle.
Toimenpidejärjestys voi vaihdella tilanteen mukaan. MUISTA, SAVU TAPPAA!

Palohälytyskellojen soidessa

 • Ota mukaasi päällysvaatteesi sekä omaisuutesi ja poistu tiloista henkilökunnan ohjeiden mukaan turvalliseksi katsottua lähintä poistumistietä.
 • Poistuminen tapahtuu mahdollisimman ripeästi, kuitenkin rauhallisesti välttäen paniikkia ja tapaturmia portaissa.
 • Älä käytä hissiä palohälytystilanteessa.
 • Avusta tarvittaessa liikuntaesteisiä opiskelutovereitasi.
 • Siirry pihalla ulko-oven luota suoraan kokoontumispaikalle ja pysy siellä kunnes saat henkilökunnalta tiedon jatkotoiminnasta.

Palohälytystilanteessa henkilökuntaan kuuluvista jollain on suojeluvalvojan liivi ja hän johtaa kyseisen suojelualueen eli kerrosalueen tilannetta. Kokoontumispaikalla liivillä merkitty suojelujohtaja tulee ilmoittamaan onko tiloihin turvallista palata vai keskeytetäänkö opetus. Ennen tätä ilmoitusta tiloihin ei saa palata.

Paloturvajärjestelmien testitilanteissa palokellot soivat lyhyen ajan. Testiä ennen tulee aina kuulutus, että kyseessä on testi joka ei aiheuta toimenpiteitä. Muissa tilanteissa palokellojen soidessa käynnistetään rakennuksen tyhjentäminen.

Vesivahinko

Vesivahinko voi johtua rikkoutuneesta vettä käyttävästä laitteesta kuten astianpesukoneet, putki/viemärivuodoista tai seinä- tai kattorakenteiden vuodoista. Havaitessasi vesivuodon, ilmoita siitä välittömästi suoraan henkilökunnalle. Lattialle kaatuneet nesteet kuten kahvit, tulee poistaa välittömästi, ettei kukaan liukastu ja joudu tapaturmaan.

Kemikaalivahinko

Kemian opetuksessa, koneastianpesussa, kodinhoidossa ja ilmaisuaineiden töissä käytetään jonkin verran kemikaaleja, joiden käsittelyssä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja annettuja ohjeita. Opettajalla on aineiden käyttöturvallisuustiedotteet, joista löytyy ensiapuohjeet mahdollisen tapaturman sattuessa.

Yleinen vaaramerkki 

Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus. Nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia. Yleinen vaaramerkki tarkoittaa väestöä uhkaavaa välitöntä vaaraa. Vaaramerkkiä testataan joka kuukauden ensimmäinen maanantai.

Vaara ohi -merkki on yhden minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se on ilmoitus siitä, että uhka tai vaara on ohi.

Vaaramerkin soidessa tai kuulutettaessa

 • Siirry sisälle, pysy sisällä.
 • Sulje ovet, ikkunat ja tuuletusaukot.
 • Avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita.
 • Vältä puhelimen käyttöä.
 • Älä poistu alueelta ilman viranomaisten kehotusta, ettet joutuisi vaaraan matkalla.

Murto, varkaus

Omasta omaisuudesta kannattaa pitää tarkoin huolta. Älä jätä mitään arvokasta silmiesi ulottumattomiin. Lukittavaan pukukaappiinkaan ei kannata jättää mitään arvokasta. Arvoesineet, kuten lompakot ja kännykät, tulee ottaa mukaan opetustilaan. Oppilaitos ei vastaa oppilaitoksen tiloihin jätetyistä tavaroista. Mikäli olet joutunut varkauden kohteeksi, ota yhteys henkilökuntaan. Voit tehdä poliisille rikosilmoituksen netissä. Joskus tavarat päätyvät kampuksen löytötavaroihin, kysy henkilöstöltä löytötavaroiden sijainti.
Oppilaitoksen ulkopuolisten henkilöiden mahdollisen liikkumisen rajaamiseksi opetustilat ovat lukossa ja henkilökunta avaa tilat opetuksen alkaessa.

Mikäli oppilaitoksen tiloissa on kameravalvonta, oppilaitos luovuttaa poliisille pyynnöstä kuvatallenteet.

Tietovarkaus

Käyttäjätunnuksesi oppilaitoksen tietojärjestelmiin ovat henkilökohtaiset. Tietojärjestelmissä on sinua koskevia tietoja, joten älä luovuta henkilökohtaisia tunnuksia toiselle henkilölle. Huolehdi käyttäjätunnuksiesi salassa säilymisestä. Kirjaudu ulos tai sammuta työasema aina lopetettuasi työaseman käytön. Mikäli olet joutunut tietovarkauden kohteeksi, ota välittömästi yhteyttä henkilökuntaan.

Kiusaaminen ja pahoinpitely

Diakoniaopisto on syrjintävapaa alue. Minkäänlaista kiusaamista, syrjintää, häirintää tai väkivaltaa ei hyväksytä. Oppilaitoksella on toimivat toimintamallit näihin tilanteisiin. Mikäli koet tai havaitset kiusaamista syrjintää, häirintää tai väkivaltaa, ole heti yhteydessä henkilökuntaan.

Onnettomuus- ja sairaustapaustilanteessa toimiminen

Tarvittaessa soita hätäpuhelu 112:een ja seuraa hätäkeskuksesta saamiasi ohjeita. Estä mahdolliset lisävaarat. Lähetä joku hakemaan lähin henkilökuntaan kuuluva paikalle.  Odota kunnes henkilökuntaan kuuluva on saapunut paikalle ja raportoi hänelle tilanteesta ja mitä on jo tehty. Ota yhteyttä opiskelijaterveydenhuoltoon.

Ensiapu

Osassa opetustiloja ja henkilökunnalla on käytettävissä ensiapukaapit. Niitä on jokaisessa kerroksessa.

Suomen punaisen ristin ensiapuohjeita

Psyykkisen kriisin hoito

Jokin järkyttävä tapahtuma voi synnyttää kriisin, jota täytyy käsitellä. Tällainen kriisi, joka on saattanut kohdata sinua tai jotakuta ryhmäsi jäsentä, voi olla esimerkiksi onnettomuus, väkivaltatilanne, läheisen kuolema tms. Tarvittaessa organisoidaan nopeasti kriisitukiryhmä, jonka tehtävänä on kriisin sattuessa järjestää tuki opiskelijoille.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen/työharjoittelu

Opiskelija on työpaikalla tapahtuvan oppimis-/työharjoittelujaksolla työpaikan työturvallisuuslainsäädännön alainen kuten muutkin työntekijät. Jokaisessa työpaikassa on omat kyseisen toimialan, ammatin ja työpaikan olosuhteiden mukaiset työturvallisuusohjeensa. Näihin työpaikan tulee perehdyttää opiskelija. Opiskelija on velvollinen noudattamaan näitä ohjeita ja työnantaja valvomaan niiden noudattamista.

Tupakointi

Oppilaitosalue on savuton (myös nuuska ja sähkösavukkeet) 1.10.2010 voimaan tulleen tupakkalain mukaisesti. Myös useimmat sosiaali- ja terveysalan ja kasvatus- ja ohjausalan työpaikoista ovat savuttomia. Tukea tupakoinnin lopettamiseen saat mm. terveydenhoitajaltamme.

Elintarvikehygieenisten säädösten noudattaminen

Elintarvikkeiden käsittelyssä ja tarjoilussa oppilaitoksen kotitaloustunneilla sekä asiakastyössä työpaikoilla noudatetaan elintarvikehygieenisiä säädöksiä. Säädöksillä taataan elintarvikkeiden turvallisuus.

Elintarvikkeita ammatissaan käsittelevien toimintaa on säädelty elintarvikelaissa L23/2006 ja yleisessä elintarvikehygienia-asetuksessa 852/2004. Huolehdithan omalta osaltasi erityisesti käsihygieniasta ja tarvittaessa suojakäsineiden käytöstä (haavat, tartuntataudit). Tarkemmat ohjeet saat opettajaltasi, terveydenhoitajalta tai työpaikalla tapahtuvan oppimisjakson/työharjoittelun ohjaajalta.

Terveydentilan selvitys salmonellatartunnasta – Riskityötä tekevät opiskelijat

Tartuntatautilain (11227/2016 ja –asetuksen ( 146/2017) mukaan työnantajan on vaadittava työntekijältä ja harjoittelijalta/opiskelijalta luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa kun hän työskentelee riskityössä, joissa on suuri vaara levittää salmonellatartuntaa.

Selvitys vaaditaan ennen työhön menoa ja työssäoloaikana, mikäli henkilöllä on kuumeinen ripulitauti tai perheenjäsenellä on salmonellatartunta.

Selvitys vaaditaan esimerkiksi henkilöltä, joka

 • käsittelee pakkaamatonta lihaa teurastamossa tai leikkaamossa
 • käsittelee maitoa, joka menee kulutukseen ilman lämpökäsittelyä
 • valmistaa salaattia
 • käsittelee helposti pilaantuvia leivoksia ja kakkuja esim täytekakut, juustokakut
 • käsittelee pakkaamattomia elintarvikkeita niille tehdyn kuumennuskäsittelyn jälkeen eikä elintarvikkeita kuumenneta uudestaan ennen tarjoilua.

Selvitystä ei vaadita valmisruokia jakavilta henkilöiltä esim. vanhankodeissa tai palvelutaloissa, eikä vastasyntyneiden parissa työskennellessä.

Jos et ole sairastanut viimeisen kuukauden aikana kuumeista ripulitautia niin ulosteen salmonellatutkimus ei ole tarpeen. Tällöin saat todistuksen terveydentilasta terveydenhoitajalta. Laboratoriotutkimusta ei enää pyydetä oireettomilta henkilöiltä matkan jälkeen.

Jos olet sairastanut kuumeisen ripulitaudin viimeisen kuukauden aika, ole yhteydessä opiskeluterveydenhuoltoon.

Toimintaohje sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijalle verialtistustilanteissa

Veriteitse tartuntavaarallisia tauteja ovat hepatiitti B ja C (maksatulehdus) sekä HIV. Veritapaturma on tartuntavaaran aiheuttava verelle altistuminen. Tällainen on esimerkiksi verisen esineen pisto tai viilto sekä veren tai muun eritteen joutuminen suun limakalvolle, silmän sidekalvolle tai haavaiselle iholle. Ehjälle iholle joutunut veri ei aiheuta tartunnan vaaraa.

Veritartunnan ehkäisy

 •  tarkkaile ihon kuntoa
 •  käytä suojakäsineitä käsitellessäsi eritteitä, verta, tai niiden tahraamia esineitä
 •  käytä suu- ja silmänsuojusta tilanteissa, joissa on veren roiskumisvaara
 •  opettele turvalliset työtavat (ÄLÄ HYLSYTÄ) ja varo kaikessa veren käsittelyssä roiskeiden muodostumista ja terävien esineiden viiltoja ja pistoja

Välittömät toimenpiteet tapaturmatilanteissa

 1. Ihohaava ja roiskeet iholle, nenän limakalvoille, silmiin, suuhun huuhdotaan runsaalla vedellä pitkään (n. 5 minuuttia). Älä purista haava-aluetta.
 2. Jos verta on ihottumassa, haavaisella iholla tai pistohaavassa, aseta vauriokohtaan kahden minuutin ajaksi alkoholipitoinen haude (yli 70 %).
 3. Ilmoita tapaturmasta välittömästi lähimmälle esimiehelle/ohjaajalle.
  Selvitetään tartuntariskin mahdollisuus yhdessä ohjaavan henkilökunnan kanssa.
 4. Ota mahdollisimman pian yhteys potilaan (mahdollisen tartuttajan) hoidosta vastaavaan lääkäriin tai päivystävään lääkäriin veritartuntariskin arvioimiseksi.
 5. Veritapaturmille altistuneista otetaan aina verinäyte.

Opiskelijapalaute

Uuden ministeriön määräykset ja asetukset velvoittavat, että palaute vaikuttaa!

Miten opiskelu sujuu Suomen Diakoniaopistossa? Mikä toimii hyvin ja missä olisi parannettavaa? Annathan palautetta opiskelusta, opetuksesta ja ohjauksesta. Opiskelijapalaute on tärkeä väline, kun kehitämme toimintaamme.

Opiskelijapalautetta kerätään Suomen Diakoniaopistossa useaan otteeseen opintojen aikana. Palautetta on mahdollisuus antaa suoraan oppimistilanteissa, mutta säännöllisesti palautetta kerätään myös verkkolomakkeella.
Saat tiedon ajankohtaisista palautteista Wilmasta tai omaopettajaltasi.

Lukuvuoden jaksotus ja loma-ajat

LUKUVUOSI 2021

Kevätlukukausi: 4.1.2021 ‐ 28.5.2021

Kesälukukausi: 31.5.2021–31.7.2021, josta loma-aika on 1.7.-31.7.2021

Syyslukukausi: 1.8.-31.12.2021

Jaksot

Jakso 1A 4.1.–7.2.2021 (aloitus 4.1., lähiopetus alkaa 7.1 tai 11.11)

Jakso 1B 8.2. –21.3.2021 (sisältää talviloman)

Jakso 2A 22.3. –25.4.2021

Jakso 2B 26.4. –28.5.2021

Jakso 3 (kesäjakso) 31.5.–30.6.2021 (loma 1.7.–31.7.2021)

Jakso 4A 2.8. -12.9.2021 (kaikki aloittavat 2.8., opetus alkaa pääsääntöisesti 10.8.)

Jakso 4B 13.9.–10.10.2021

Jakso 5A 11.10.–21.11.2021 (sisältää syysloman)

Jakso 5B 22.11.–20.12.2021

Loma-ajat

Loppiainen 6.1.2021 (ke)

Talviloma:

 • 22.2.–26.2.2021 (vko 8) Helsinki
 • 1.3.–5.3.2021(vko 9) Lahti
 • 8.3.–12.3.2021 (vko 10) Oulu

Pääsiäisloma 2.4.‐5.4.2021

Vappu 1.5.2021 (la)

Helatorstai 13.5.2021

Kesäloma:

 • jos ei opiskele kesälukukaudella: 31.5.-31.7.2021
 • jos opiskelee kesälukukaudella: 1.7.–31.7.2021

Syysloma:

 • 18.10. –22.10.2021 (vko 42) Helsinki
 • 25.10. –29.10.2021 (vko 43) Lahti, Oulu

Itsenäisyyspäivä 6.12.2021 (ma)

Joululoma 21.12.2021–31.12.2021

 

LUKUVUOSI 2022

Kevätlukukausi: 3.1.2022–31.5.2022

Kesälukukausi: 1.6.–31.7.2022, josta loma-aika on 1.7.-31.7.2022

Syyslukukausi: 1.8.2021–31.12.2022

Jaksot

Jakso 1A 3.1. –6.2.2022 (lähiopetus alkaa 10.1.2022)

Jakso 1B 7.2. –20.3.2022 (sisältää talviloman)

Jakso 2A 21.3. –24.4.2022

Jakso 2B 25.4. –31.5.2022 (päättäjäispäivä tiistaina)

Jakso 3 (kesäjakso):1.6. –30.6.2022 (loma 1.7.–31.7.2022)

Jakso 4A 1.8. –11.9.2022 (lähiopetus alkaa pääsääntöisesti 8.8.)

Jakso 4B 12.9. –9.10.2022

Jakso 5A 10.10. –20.11.2022 (Helsinki, Lahti, Oulu syysloma)

Jakso 5B 21.11. –21.12.2022 (päättäjäispäivä keskiviikko)

Loma-ajat

Loppiainen 6.1.2022 (to)

Talviloma

 • 21.2. –27.2.2022 (vko 8) Helsinki
 • 28.2. –6.3.2022 (vko 9) Lahti
 • 7.3. –13.3.2022 (vko 10) Oulu

Pääsiäisloma 15.4.–18.4.2022

Vappu 1.5.2022 (su)

Helatorstai 26.5.2022

Kesäloma,

 • jos ei opiskele kesälukukaudella: 1.6.-31.7.2022
 • jos opiskelee kesälukukaudella: 1.7.–31.7.2022

Syysloma

 • 17.10.–23.10.2022 (vko 42) Helsinki
 • 24.10.–30.10.2022 (vko 43) Lahti, Oulu

Itsenäisyyspäivä 6.12.2022 (ti)

Joululoma 22.12.2022–31.12.2022