Duunittamo yhdistää opiskelijan ja työelämän 

 

Suomen Diakoniaopiston ura- ja rekrytointipalvelut Duunittamo tarjoaa opiskelijoille ohjausta, tietoa ja työkaluja urasuunnitteluun ja työnhakuun. Saat esimerkiksi käyttöön Tiitus-työnhakusovelluksen, jossa voit luoda osaajaprofiilin ja etsiä opiskelijoille tarjottuja työpaikkoja (alla on ohje Tiituksen käyttöönottoon). Duunittamosta voit kysyä esimerkiksi seuraavista asioista: oman osaamisen esittely, oppisopimuspaikan etsiminen, työnhaku, video-CV, jatko-opinnot. Duunittamo järjestää myös näistä aiheista avoimia pajoja ja jalkautuu ryhmiin.

Ota yhteyttä Duunittamon asioissa omaan Tsemppiin (tsemppi.helsinki@sdo.fi   tsemppi.lahti@sdo.fi  tsemppi.oulu@sdo.fi), opinto-ohjaajaan tai omaan opettajaan. 

Duunittamon esittely

 

Tiitus on Suomen Diakoniaopistossa (ja monessa muussa oppilaitoksessa) käytössä oleva työnhakusovellus, jossa työnantajat voivat julkaista työpaikkailmoituksia suoraan opiskelijoille. Lisäksi opiskelijat luovat osaajaprofiileja. Voit löytää Tiituksesta erilaisia työpaikkoja kuten keikkatöitä, oppisopimus- ja koulutussopimuspaikkoja. Kaikki SDO:n kumppanityönantajien työtarjoukset löytyvät Tiituksesta.

Näin otat Tiitus-palvelun käyttöön:

 1. Lataa Tiitus puhelimeesi sovelluskaupasta (AppStore/GooglePlay) ja rekisteröidy. (Huom. älä kirjaudu Facebook-tunnuksilla, silloin et voi muokata profiilia nettisivulla. Käytä henkilökohtaista sähköpostia käyttäjätunnuksena ja vahvista rekisteröityminen omassa sähköpostissasi)
 2. Voit myös kirjautua palveluun  www.tiitus.fi/sdo ja rekisteröityä siinä
 3. Valitse toimialue ”Suomen Diakoniaopisto” (tärkeää, jotta näkisit kaikki työpaikkailmoitukset)
 4. Täydennä omat tiedot eli luo osaajaprofiilii (täytä kaikki osiot, kerro mitä osaat myös kuvilla ja videolla).
 5. Tutustu työpaikkoihin puhelimen sovelluksella tai nettisivulla työpaikkatorilla www.tiitus.fi/sdo
 6. Hae työpaikkaa. Ilmoituksesta näet, voitko hakea työpaikkaa suoraan Tiituksessa lähettämällä oma profiili cv:nä vai siirtyykö haku yrityksen omalle hakemussivulle.

 

Työpaikkatori: löydä työpaikka www.tiitus.fi/sdo

 • Esti työpaikkoja puhelimeen ladatulla Tiitus-sovelluksella
 • Etsi työpaikkoja palvelun nettisivulla työpaikkatorilla www.tiitus.fi/sdo . Nettisivulla voit katsoa työpaikkoja kirjautumatta.
 • Huom! Eri oppilaitoksilla on omat Tiitus-sivustot, joten varmista, että olet SDO:n palvelussa käyttämällä aina kyseistä nettiosoitetta Puhelimella pääset SDO:n palveluun valitsemalla omaksi toimialueeksi SDO. Samalla varmistat, että näet juuri SDO:n opiskelijoille julkaistut ilmoitukset.
 • Voit selata SDO:n työnantajakumppaneiden työpaikkailmoitusten lisäksi kaikkia Tiituksen ja TE-toimiston työpaikkoja.

 

Osaajaprofiili: tee visuaalinen netti-CV

 • Luomalla profiilin Tiitukseen tuot helposti osaamistasi esille. Tutustu esimerkkiprofiiliin.
 • Voit täyttää profiilin puhelimessa Tiitus-sovelluksessa ja/tai tietokoneella www.tiitus.fi/sdo
 • Täytä huolellisesti kaikki profiilin kohdat, lisää kuva ja kansikuva, kopioi koulutus- ja työkokemustiedot vanhasta CV:stä, lisää työssäoppimispaikat
 • Päivitä profiilia opintojesi aikana, lisää useita kuvia portfolioon mielenkiinnon kohteistasi, opiskeluprojekteistasi ja kuvaa videoesittely puhelimella suoraan Tiitukseen tai lisää valmis video. 
 • Haku suoraan profiililla: voit hakea profiililla suoraan Tiituksessa julkaistua työpaikkaa, jos siinä lukee ”Hae paikkaa”, silloin et tarvitse muuta hakemusta. Tai lähetä profiili avoimena hakemuksena Tiituksessa oleville työnantajille.
 • Käytä profiilia linkkinä: missä tahansa työpaikan haussa tai osaamisen esittelyssä. Myös osa Tiituksen työpaikkailmoituksista vie työnantajan nettisivulle, jolloin haet työpaikkaa ohjeen mukaan ja voit liittää Tiitus-profiilin linkkinä hakemukseen tai sähköpostiin.
 • Profiilin jako linkkinä:  valitse Perustiedot- kohdassa mobiilisovelluksessa ”Profiilin näkyvyys” – Näkyy ja nettiselaimessa ”Haavi” – Salli. Tämän jälkeen voit kopioida linkin.
 • Testaa, että profiilisi näkyy: esim. lähetä linkki itsellesi ja kokeile toimivuutta eri selaimessa kuin mihin olet kirjautuneena.
 • Muista, että profiili on aina reaaliaikainen eli jokainen muutos näkyy myös jo lähetetyssä profiilissa. Esimerkiksi profiiliin ei kannata kirjoittaa asioita, jotka koskevat vain yhtä työnantajaa, koska kaikki muutkin työnantajat näkevät samat tekstit.

 

HUOM! Tiitus on käytettävissäsi myös valmistumisen jälkeen.

 

Näin Tiitus toimii -video

Näin luot osaajaprofiilin –video

Näin täydennät osaajaprofiilia -video

Lyhyt Tiitus-mobiilisovelluksen käyttöohje 

Lisää vinkkejä ja ohjeita 

 

Sovelluksen käyttöön saat tukea Duunittamosta, ks. edellä.

Rekisteriseloste

Työnhaku vaatii aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Tässä muutamia vinkkejä työpaikan etsintään.

Työpaikkasivustoja

Eri alojen työtehtävät ja työpaikat

Yritysten ja kuntien nettisivut: lähetä avoin hakemus!

Oma verkosto ja rekrytointitapahtumat

 • Kysy tutusta työpaikasta (työssäoppiminen, TET, työkokeilu, opiskeluprojekti, tuttavien ja sukulaisten työpaikat)
 • Käy rekrytointitapahtumissa (oman alan messut, Ohjaamojen tapahtumat ajankohtaiset-sivuilla: Helsinki)

Sosiaalinen media

 •  Kesätyön haussa: #kesätyö #kesäduuni #rekry
 •  Esim. Instagram, Facebook, Twitter
 •  Mieti myös miltä näytät sosiaalisessa mediassa.

10 vinkkiä kesätyön hakemiseen!(avaa linkki)

Työnhakuasiakirjat toimivat käyntikortteina työnhaussa ja  erottavat sinut muista työnhakijoista. Tässä muutamia vinkkejä oman osaamisen esittelyyn:

 CV / ansioluettelo

 • Otsikot: esittely, työkokemus, koulutus, kielitaito, IT-taidot, harrastukset ja vapaa-aika, luottamustehtävät, suosittelijat. Muista kuva ja kerro työtehtävien sisällöstä!
 • Malli 1 CV  (ei työkokemusta), Malli 2 CV (vastavalmistunut), Malli 3 CV (yleinen)
 • tee Wordissa ja muuta lähetysvaihessa pdf:ksi tai tee valmiille tyylikkäälle pohjalle www.canva.com .

Visuaalinen netti-CV: osaajaprofiili Tiituksessa

 • Tee visuaalisesti näyttävä osaajaprofiili Tiituksessa. Katso esimerkkiprofiili
 • Voit lisätä siihen helposti kuvia ja kuvata videon suoraan Tiitukseen.
 • Liitä profiili linkkinä hakemusasiakirjoihin tai hae sillä työpaikkoja Tiituksessa, joihinkin Tiituksen työpaikkoihin et tarvitse muuta cv:tä ja hakemusta.
 • ks. lisätietoja ja ohjeet Tiituksen käyttöönottoon edellä SDO:n Duunittamon sivulta www.sdo.fi/duunittamo < Tiitus

Video-CV

Työhakemus

 • Lue työpaikkailmoitus huolellisesti ja yritä vastata siinä ilmoitettuihin vaatimuksiin. Työhakemus on myyntipuhe!
 • Kerro mitä opintojaksoja olet käynyt ja mitä oppinut, mikä omassa alassa ja kyseisessä työpaikassa sekä yrityksessä kiinnostaa.
 • Tuo osaamisesi ja vahvuutesi esille käytännön esimerkkien avulla.
 • Mallihakemus 1 (monster.fi), mallihakemus 2 (ei työkokemusta, kunkoululoppuu.fi), mallihakemus 3 (vastavalmistunut)
 • Esimerkkilauseita, joita voit jatkaa hakemuksessasi:

Olen kiinnostunut tästä tehtävästä, koska…..

Tämä työ sopii minulle, koska….

Olen kiinnostunut työskentelystä teidän yrityksessänne, koska ……….

Olen oppinut opintojeni aika esimerkiksi…

Olen työntekijänä…..

Olen saanut hyvää palautetta viime työpaikalla/työssäoppimisjaksolla siitä, että..

Minun vahvuuteni ovat… Olen esimerkiksi.. Olen luonteeltani….

Harrastukseni on opettanut minulle..

Haluan vielä kehittyä….

 

Lisää vinkkejä hakemuksen ja cv:n tekoon:

Duunitori.fi työnhakuopas

Oikotie.fi työnhakuasiakirjat

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Tämä tarkoittaa, että voi hakeutua mille tahansa alalle korkea-asteen opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Korkeakouluopintoihin (amk ja yliopisto) haetaan korkea-asteen yhteishaussa, joka on keväisin ja syksyisin. Korkeakoulut saattavat järjestää lisä- tai täydennyshakuja vapaiksi jääneille paikoille myös muina aikoina.

Tärkein työkalu ajankohtaisen koulutustarjonnan etsimiseen on OPINTOPOLKU.

Opintopolku-palvelussa on tietoa mm. eri tutkinnoista, hakemisesta, valintaperusteita, ammateista sekä oppilaitoksista. Etusivun ajankohtaisissa uutisissa kerrotaan mm. meneillään olevista hauista. Korkea-asteen yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen korkeakouluun. Hakutoiveet on laitettava sitovaan järjestykseen ja opiskelijalle tarjotaan vain yhtä paikkaa.

 

KORKEKOULUJEN OPISKELIJAVALINNAT UUDISTUVAT 2020

Keväästä 2020 alkaen korkea-asteen yhteishaun opiskelijavalinnat uudistuvat ja pääsääntöisenä valintaväylänä käytetään todistusvalintaa. Tämä tarkoittaa, että ammatillisen perustutkinnon todistus (tai jos sinulla on ylioppilastutkintotodistus) pisteytetään ja siitä saatavilla pisteillä haetaan. Hakijat laitetaan pisteiden mukaiseen järjestykseen ja parhaat valitaan sisään. Pääsykokeet säilyvät edelleen osittain myös todistusvalinnan rinnalla, mutta suurin osa opiskelijoista valitaan jatkossa todistusten perusteella. Lue lisää todistusvalinnasta.

 

AVOIMEN OPINNOT

Avoin ammattikorkeakoulu ja avoin yliopisto tarjoavat tutkintoihin kuuluvia opintoja pohjakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Koulutus on maksullista, mutta pääset opiskelemaan kiinnostamaasi alaa ja kehittämään ammatillista osaamistasi. Lisäksi kun suoritat riittävästi opintoja, pystyt hakeutumaan erillishaussa avoimen väylän kautta. Jos unelmien opiskelupaikka ei aukea heti ensimmäisellä yrityksellä, voi välivuoden käyttää hyödyksi opiskelemalla samoja aiheita avoimen kautta.

Avoin yliopisto

Avoin ammattikorkeakoulu

Uratarinoissa ihmiset kertovat siitä, miten ovat päätyneet tiettyyn työhön ja mitä valintoja he ovat tehneet ennen sitä. Osassa tarinoista kerrotaan enemmän työn sisällöstä ja niiden kautta pääsee kurkistamaan ammattilaisten arkeen

 

 

..Tietoa tulossa..