Miten tukea nuorta ammatinvalinnassa? Opinto-ohjaajan viisi neuvoa vanhemmille yhteishaun kynnyksellä
Perusopetuksen jälkeinen yhteishaku alkaa 21.2.2023. Suomen Diakoniaopiston opinto-ohjaaja Marianne Tapper antaa vanhemmille viisi tärkeää neuvoa, miten nuorta voi tukea seuraavan opiskelupaikan valinnassa.
1. Keskustele.
Teini-ikäisen vanhemmat saattavat tietää, ettei keskustelu nuoren kanssa ole aina helppoa. Se kuitenkin kannattaa.
”Käykää yhdessä läpi eri koulutusvaihtoehtoja. Asioiden pohtiminen yhdessä lisää ymmärrystä, koska silloin vaihtoehtoja tulee tarkasteltua eri näkökulmista ja laajemmin kuin yksin työstämällä”, Marianne kehottaa.
Yhdessä pohtiminen osoittaa nuorelle, että vanhempi on kiinnostunut hänen ajatuksistaan. Samalla vanhempi voi tukea nuorta eri vaihtoehtojen harkinnassa. Tärkeää kuitenkin on, ettei keskustelua aloita kello seitsemältä aamiaispöydässä nuoren ollessa vielä puoliunessa.
”Kerro nuorelle ensin, että haluaisit jutella hänen kanssaan yhteishausta ja kysy, milloin nuorella olisi sopiva hetki. Kun valitsette teille molemmille sopivan hetken, on lähtökohta keskustelun onnistumiselle parempi”, Marianne sanoo.
2. Kysy ja kuuntele.
Aito kuunteleminen ja erilaisten kysymysten esittäminen on parempi vaihtoehto kuin neuvominen.
”Nuorelta, joka ei ole löytänyt vielä omaa alaansa, voi kysyä: Mitkä asiat kiinnostavat sinua? Mitä ominaisuuksia ja taitoja haluaisit käyttää tulevaisuuden työssäsi? Mitä työn pitäisi sisältää, että tykkäisit tehdä sitä?”
Vanhemman kannattaa kuunnella nuoren ajatuksia herkällä korvalla.
“Kyse on kuitenkin nuoren omasta valinnasta ja tulevaisuudesta. Nuoren kuunteleminen osoittaa, että arvostat hänen näkemyksiään ja kunnioitat hänen tulevia valintojaan”, Marianne sanoo.
3. Ole avoin.
Suhtaudu myönteisen uteliaasti nuoren alapohdintoihin ja kouluvaihtoehtoihin. Mikäli nuoren tulevaisuuden suunnitelmat yllättävät, on vanhemman avoin suhtautuminen erityisen tärkeää.
”On hyvä tiedostaa, että koulu ja opiskelu on muuttunut paljon vanhempien omista opiskeluajoista. Esimerkiksi ammatillisen tutkinnon jälkeen on mahdollista jatkaa opintoja korkeakouluissa millä alalla tahansa – toisin kuin joskus ennen. Tästäkin syystä ennakkoluulot ja omat koulumuistot kannattaa jättää taka-alalle.”
4. Hanki tietoa.
Vanhemman avoimuutta lisää se, että hän hankkii tietoa erilaisista kouluista ja koulutuksista.
”Ottakaa asioista yhdessä selvää nuoren kanssa. Osallistu vanhempainiltoihin ja oppilaitosesittelyihin. Voitte olla myös nuoren kanssa yhteydessä kouluihin ja kysyä lisätietoja”, Marianne kehottaa.
Netti on tiedonlähteenä erinomainen mutta myös puskaradiota kannattaa hyödyntää.
”Kaikilla oppilaitoksilla on nykyään hyvät nettisivut, joista löytyy paljon tietoa. Myös some-kanavat voi ottaa seurantaan, niistä saa fiilistä esimerkiksi koulun arjesta. Lisäksi kannattaa jututtaa yhdessä tuttujanne, jotka ovat töissä mielenkiintoisella alalla tai opiskelevat tietyssä koulussa. Mitä he kertovat oppilaitoksesta ja siellä opiskelusta?”
Myös työllisyysnäkymistä kannattaa puhua nuoren kanssa rehellisesti.
”On hyvä pohtia myös sitä, miten nopeasti nuori haluaa päästä työelämään. Ammatillinen koulutus avaa oven sekä työhön että jatkokoulutukseen. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla perustutkinto-opiskelijat pääsevät usein töihin jo opiskeluaikana, mutta opintoja voi jatkaa myöhemmin ammattikorkeassa tai yliopistossa.”
5. Tue.
Kaikkein tärkein tehtävä vanhemmalle on tukea nuorta elämänmuutoksessa.
”Siirtyminen toiselle asteelle on iso muutos nuoren elämässä. Monille muutos on odotettu ja tervetullut; nuoret odottavat jännityksellä uuden alkua ja opiskelua toisella asteella, joka on erilaista yläkouluun verrattuna”, Marianne sanoo.
Kaikilla muutos ei kuitenkaan ole mieluisa. Joskus tulevaisuuden suunta vaatii pidempää pohdintaa tai nuori ei ole valmis lukio- tai ammatilliseen koulutukseen. Oma ala voi löytyä myös sitä kautta, että kokeilee uusia asioita. Tähän tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) antaa erinomaiset mahdollisuudet.
”Oli roolisi sitten tsemppari, kannustaja tai jotain muuta, tue nuorta hänelle sopivalla tavalla. Tärkeintä on osoittaa, että vanhempana välität ja olet läsnä nuoren elämässä.”

Vuoden 2023 nuorten yhteishakuaika on 21.2.-21.3.2022. Yhteishaussa haetaan perusopetuksen jälkeisiin opintoihin toiselle asteelle tai valmentaviin koulutuksiin.
Suomen Diakoniaopisto on Helsingissä, Oulussa ja Lahdessa toimiva ammatillinen oppilaitos, jossa voi opiskella opiskella ihmisläheisiä, hyvinvointia edistäviä aloja.
Ammatillisten perustutkintojen lisäksi yhteishaussa voi hakea tutkintoon valmentavaan koulutukseen (TUVA) tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA). sdo.fi/yhteishaku
Lisää uutisia
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) ja Suomen Diakoniaopisto (SDO) käynnistävät yhteistyön haastavassa elämäntilanteessa olevien 18–30 -vuotiaiden nuorten koulutukseen pääsyn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.