”Oli oikeasti todella hauskaa, hyödyllistä ja ainakin osaa porukkaa tulen näkemään vielä jatkossakin”

Suomen Diakoniaopisto toteuttaa Oulussa Valma-koulutusta ODL:n sosiaalisen kuntoutuksen tiloissa yhteistyössä säätiön muiden nuorta tukevien toimintojen ja erityisesti VarmaStartti-hankkeen kanssa. Valma on puolesta vuodesta vuoteen kestävä ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus, josta voi siirtyä ammatilliseen tutkintokoulutukseen joustavasti heti, kun oma ala ja opiskelupaikka löytyvät ja valmiudet opiskeluun ovat kunnossa. VarmaStartti -hanke tarjoaa Valman rinnalla nuoren tavoitteiden mukaan etenevää yksilöllistä tukea ja ohjausta tulevaisuuden suunnitteluun ja erilaisten elämän solmujen avaamiseen.

 

Vinon pinon Valma-todistuksia sain allekirjoittaa toukokuun viimeisellä viikolla ja nyt opiskelijat jäävät jännityksellä odottamaan yhteishaun tuloksia – avautuuko ovi sille alalle, joka Valman aikana löytyi ja varmistui siksi omaksi jutuksi? Läksiäisjätskeillä kehotin opiskelijoitani olemaan ylpeitä todistuksestaan, sillä vuoden ja puolenkin vuoden opinnot varmistavat paljon paremmat valmiudet ammatilliseen koulutukseen kuin pelkkä peruskoulutodistus. Ja jo se, että on saanut vielä hetken rauhassa kasvaa ja pohdiskella tulevaisuuteen ja ammatinvalintaan liittyviä juttuja, ei ole ainakaan pahitteeksi ennen ammattiin opiskelua. Monelle opiskelijalle Valmassa vietetty aika on myös mahdollisuus rauhoittua ja saada muun elämän asioita järjestykseen.

 

Paras palaute tuli mahtavasta ryhmästä ja hyvästä ilmapiiristä luokassa

Vaikka korona sotkikin loppukevään suunnitelmamme, lukuvuoteen kokonaisuutena on syytä olla erittäin tyytyväinen. Opiskelijoiden antama palaute oli nimittäin erittäin hyvää: kaikilla nuorilla ammatinvalinta selkiintyi, opiskelijoiden mielestä ryhmässä oli rento ja mukava ilmapiiri ja jokainen koki, että sai olla ryhmässä oma itsensä. Kaikki opiskelijat tulivat kuulluksi, pystyivät keskittymään ja opiskelemaan luokassa eikä kukaan kohdannut kiusaamista tai epäasiallista kohtelua. Viimeiseksi mainittu lämmittää erityisesti, sillä monilla nuorilla on taustalla huonoja koulukokemuksia tai kiusaamista. Meidän ryhmässämme olenkin pitänyt koko ajan ehdottomana ykkösasiana sitä, että jokaista arvostetaan ja kunnioitetaan. Valmassa opiskelun saa aloittaa puhtaalta pöydältä uudessa ryhmässä ja uudessa ympäristössä, mikä on monelle iso helpotus. Asteikolla 1-10 opiskelijat antoivat ryhmälle arvosanaksi 8,56 ja yleisarvio koulutuksesta (kuinka tyytyväinen olet saamaasi koulutukseen) oli 8,11. Opiskelijat suosittelevat koulutusta ”kaikille nuorille, jotka ovat hukassa ammatinvalinnan tai elämän kanssa”.

 

VarmaStartin tuki on käytettävissä vielä silloinkin, kun on tullut aika siirtyä Valmasta eteenpäin

Onnistuneen lukuvuoden mahdollistivat upea porukka täynnä toinen toistaan mahtavampia nuoria ja viihtyisät tilat, minne opiskelijalla on turvallista tulla ja helppo löytää. Lounaallekaan ei pitkästi tarvitse osata suunnistaa – sen kun vain loikkaa käytävän toiselle puolelle Startin Keittiön nuorten loihtimaan herkkupöytään. Tärkeä rooli Valman onnistumisessa on myös opiskelijoiden saamalla muulla tuella.  Jokaisella opiskelijalla on ollut mahdollisuus osallistua VarmaStartin yksilöohjaukseen ja moni on siihen tarttunutkin. Erityisen hienoa on se, että VarmaStartin tuki voi jatkua vielä Valman päätyttyäkin ja ohjaajat voivat olla saattelemassa nuorta opintopolun seuraavalle etapille. Juuri koulutusten nivelvaiheet ovat niitä paljon puhuttuja kriittisiä mahdollisia tippumisen paikkoja, joihin esimerkiksi VarmaStartin avulla voidaan verkkoja viritellä.

Monelle nuorelle ammatilliseen koulutukseen siirtyminen tarkoittaa samalla astumista aikuisuuden ja usein myös itsenäisen elämän kynnykselle. Viimeisen kerran yhdessä jätskille kokoontuessamme keskusteluun nousivatkin monenlaiset huolet tulevasta: entä jos en saakaan opiskelupaikkaa, miten rahat riittävät, kun ei ole kesätöitä ja pitäisi hankkia tavaroita omaan asuntoon jne. Tutun, turvallisen ryhmän jättäminen ja siirtyminen uuteen ja vielä tuntemattomaan pelottaa varmasti. Keskustelimme myös siitä, että tämä kevät viimeistään osoitti sen, että asiat eivät aina mene niin kuin alun perin oli suunniteltu. Siirtymävaiheeseen liittyvien huolien, epävarmuuden ja ahdistuksen keskellä VarmaStartin yksilöohjaajien tuki voi olla nuorille korvaamattoman arvokasta.

 

”Kevään lehdillä on tänäkin vuonna elämä”

Koronakevät opetti ainakin elämään enemmän tätä hetkeä. Ulkona silmut aukeilevat ja ”päivien pidentyessä, jonkin uuden edessä, kevään lehdillä, on tänäkin vuonna elämä”. Tulevaan meidän on vain luotettava. Menneestä taas kannattaa poimia ne mukavat jutut. Opiskelijoiden parhaita muistoja Valma-vuodesta olivat esimerkiksi ”pitsan teko”, ”kahavitauvvot”, ”uusiin ihmisiin tutustuminen ja yhdessä tekeminen”, ”ehkä korttipelit”, se, että ”sai tutustua uusiin ihmisiin ja oli erilaisia aktiviteetteja” ja ”kun käytiin siellä syömässä ennen hiihtolomaa”.

Mukavat muistot säilyvät pitkään ja kesälomien jälkeen on taas aika luoda uusia. Syksyllä alkavaan koulutukseen on nimittäin nyt haku päällä. Katso lyhyt video  ja lue lisää koulutuksesta tai täytä hakemus! 

Terveisin,

Anna Nieminen
VALMA-opettaja Oulun kampukselta

 

Kuvaileva kevään lehti