Uusi ammatti aikuisena?

Mietitkö alan vaihtoa tai kouluttautumista kenties ensimmäistä kertaa? Haluaisitko seurata intohimoasi ja lähteä kokonaan uudelle uralle? Kouluttautuminen on yksi tapa avata ovi uusille mahdollisuuksille. Ammatinvaihto aikuisiässä vaatii yleensä pieniä järjestelyjä niin taloudellisesti kuin aikataulullisestikin. Monet ihmiset opiskelevat kuitenkin aikuisiällä, joten rohkeasti vain mukaan! Jos pohdit alan vaihtoa tai uuden koulutuksen aloittamista, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä kaikkea tulee huomioida uuden elämänvaiheen edessä.

Mitä tehdä seuraavaksi, kun päätös uuden koulutuksen aloittamisesta on tehty?

 

Aikuisena voit suorittaa opintoja monin eri tavoin.

 

1. Tutustu eri vaihtoehtoihin

Mikä sinua kiinnostaa? Mitä haluaisit tehdä seuraavaksi? Jos vielä pohdit, mitä lähtisit opiskelemaan, kannattaa tutustua Opintopolkuun. Opintopolusta löytyy kattavasti tietoa eri koulutusvaihtoehdoista sekä hakuajoista. Oppilaitosten kotisivuilta löytyy myös ajankohtaista koulutustietoa eri tutkinnoista ja lyhyemmistä opinnoista sekä täydennyskoulutuksesta.

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan koulutuksen tai alan, on seuraavaksi selvittävä, missä alaa voi opiskella ja miten sinne haetaan? Minkälaiset pääsyvaatimukset ovat? Ammatillisissa oppilaitoksissa on käytössä jatkuva haku. Jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Oppilaitokset päättävät tarkemmista hakuajoista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista. Voit täällä tutustua, mitä koulutusta Suomen Diakoniaopistolla on kulloinkin tarjolla.

 

 

2. Selvitä omat reunaehtosi

Monet opinnoista vaativat päätoimista opiskelua. Tämä tarkoittaa, että opiskeluajalle täytyy keksiä jonkinlainen rahoitus, koska kokoaikainen työssäkäynti ei aina onnistu opiskelun kanssa yhdessä. Kannattaakin selvittää etukäteen, olisiko sinulla mahdollisuus saada esim. Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea tai muita etuja opintojen ajalle. Työllisyysrahasto myöntää myös opintojen päätyttyä ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaneille ammattitutkintostipendin (400 euroa), jos hakijalle on kertynyt työhistoriaa vähintään 5 vuotta.

KELA:sta on mahdollista myös anoa opintotukea opintojen ajalle. TE-palvelut saattavat myös tukea omaehtoista opiskelua, jos kouluttautuminen parantaa mahdollisuuksiasi työllistyä.

Joitakin koulutuksia on mahdollista suorittaa myös työn ohella esim. oppisopimuskoulutuksessa, jossa suurin osa opiskelusta tapahtuu omalla työpaikalla.

 

 

3. Valmistautuminen opiskeluun

Moniin koulutuksiin järjestetään valintakokeet. Vinkkejä valintakokeisiin valmistautumiseen voit lukea aiemmasta postauksesta täältä.

Jos edellisestä opiskeluajastasi on vierähtänyt pitkä aika, on hyvä ehkä opetella muutamia perusasioita etukäteen, jos ne eivät omassa arjessasi ole aktiivisesti käytössä. Esimerkiksi tietokoneen käyttö opinnoissa on tänä päivänä enemmän sääntö kuin poikkeus. Internetin ja sähköpostin käyttämisellä pääsee jo pitkälle ja toki opinnoissa ohjataan käytössä olevien sovellusten ja verkko-oppimisympäristön käyttämisessä. Myös opiskelutovereilta voi oppia paljon uutta ja opintojen aikana kannattaa verkostoitua.

 

4. Nauti uudesta elämänvaiheesta

Opiskelu aikuisiällä saattaa monesti olla mielekkäämpää kuin nuorempana, koska aiempi osaaminen tuo perspektiiviä uusien asioiden omaksumisessa. Opiskeluun liittyy vastuun lisäksi myös paljon vapautta. Saat nauttia uuden oppimisesta ja samalla kartutat itsellesi uutta arvokasta pääomaa. Opiskeluaika on myös mahdollisuus verkostoitua ammatillisesti ja löytää uusia ystäviä. Nauti matkasta!