Työssäoppimista ohjaamassa Saksassa

Erityisopettaja Minna Bucth matkusti maaliskuussa 2022 Saksaan ohjaamaan työssäoppimista. Blogissa hän kertoo, millainen kokemus matka ja opiskelijoiden vaihto olivat. 

 ”14.3.2022 lähdin aamulla aikaisin kohti Darmstadin kaupunkia, missä kaksi varhaiskasvatuksen lastenohjaajaopiskelijaa oli suorittamassa työssäoppimista ja tutkinnonosaa saksalaisessa Kindergartenissa. 

Olimme vaihtaneet jo pitkin viikkoa Whatsapp-viestejä, ja tiesin, että toisella oli kova koti-ikävä. Toisen oli ollut vaikea löytää mieleistä syötävää. Muuten kaikki oli mennyt hyvin. Matka kokonaisuudessaan ja opiskelijoiden asunnotkin olivat olleet kivoja. 

Kelpo kokemusta myös opettajalle

Erityisopettajan näkökulmasta oli tärkeää päästä tapaamaan opiskelijoita heidän työssäoppimispaikalleen. Sain matkaan ohjausta ja tukea kansainvälisten asioiden koordinaattoriltamme, Heliltä.

Heli oli myös keksinyt, että opiskelijat voisivat tavata saksalaiset ohjaajansa Teamsin kautta jo ennen harjoittelun alkua. Tämä oli loistava keksintö. Näin olimme nähneet jo toinen toisemme ja voineet vaihtaa kuulumisia.

Teams-tapaamisessa ohjaajat vienosti pyysivät, että toisimme heille Suomesta Fazerin suklaata! Samalla selvisi, että Muumit ovat Saksassa täysin tuntemattomia. Tämän virheen korjasimme viemällä jokaiselle saksalaisohjaajalle oman muumimukin. 

Opiskelijat, jotka eivät ole juurikaan olleet poissa kotoa tai matkustelleet, saavat kansainvälisen vaihdon kautta loistavaa työkokemusta. Sen lisäksi itsetunto ja käsitys omasta osaamisesta vahvistuu. Kokemuksella voi olla opiskelijan tulevaisuudelle ratkaiseva merkitys. 

Se, että tutun opettajan tuleminen harjoittelupaikalle mahdollistui, vaikutti siihen, että koti-ikävä helpottui ja opiskelija jäi hyvillä mielin harjoitteluun koko suunnitelluksi ajaksi. Yhdessä kaupastakin löytyi ihan kelpo ruokaa.

Ennen kaikkea erityisopettajasta oli ilahduttavaa nähdä, kuinka lämpimästi opiskelijamme otettiin vastaan ja kuinka hyvin heitä ohjattiin. Opiskelijamme saivat koko työssäoppimisen ajan laadukasta ja välittävää ohjausta.

Kiperiä kysyyksiä eukonkannosta

Paikalisen Pädagogische Akademie Elisabethenstiftin kutsumana vierailimme ohjaaja Anetten kanssa kahdessa luokassa. Oli todella hieno kokemus istua luokan perällä ja kuunnella, kuinka opiskelijamme esittivät englannin kielellä esityksen suomalaisesta koulujärjestelmästä, omasta koulutuksestaan, Suomen Diakoniaopistosta ja Suomesta – onnellisesta kansasta.

Saksalaiset opiskelijat esittivät paljon kysymyksiä ja opiskelijamme vastasivat heille oikein hyvin ja taitavasti. Saksalaisia kiinnosti mm. se, onko totta, että “suomalaiset kilpailevat siitä, kuka kantaa vaimoaan selässä kauimmin?” 

Opiskelijan kansainvälinen työssäoppiminen ja tutkinnonosan suorittaminen on erinomainen tapa oppia. Toki suosittelen sitä vasta lähellä valmistumista olevalle opiskelijalle.

Olen omien opiskelijoideni kanssa samaa mieltä siitä, että opettajan vierailu harjoittelupaikalla on “tosi tärkeää”. Motivaation ylläpitäminen ja mahdollisten harmien yhdessä läpi käyminen on kasvattava kokemus sekä opettajalle että opiskelijoille.” 

Kirjoittaja:

Minna Bucht, erityisopettaja, Suomen Diakoniaopisto