Thai Go Sote opiskelijat Chiang Maissa helmikuussa 2018

Myöhään lauantai-illalla 3.2. matkaan kohti Pohjois-Thaimaata lähti kolme sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalan opiskelijaa: Henna & Saija Rasekosta Raisiosta sekä Juhani Lahdesta Salpauksesta.  Meiltä SDO:sta Alppikadun kampukselta mukaan tuli Sini, joka kuntoutumisen tukemisen jaksolla perusopinnoissa. Heidän työssäoppiminen on Chiang Main Boromarajonanin collegen järjestämänä terveysasemilla ja eri sairaaloissa.
Koulun sivuille 

Tonkla School Chiang Main ulkopuolella ottaa ensi kertaa opiskelijoita työssäoppimaan Suomesta.
Koulun esittelyvideo

Näitä rohkeita pioneerejä ovat Minna, lähihoitajaopiskelija Porvoosta Point Collegesta sekä lastenhoitajaopiskelijat Sara ja Foni SDO:n Lahden kampukselta. Tonkla Schoolissa ollaan todella kiinnostuneita suomen koulujärjestelmästä. He arvostavat suomalaista koulutusta ja haluavat oppia meiltä, miten menestytään PISA-vertailuissa ja miten heidän tulisi kehittää varhaiskasvatusta ja koulutuksen sisältöä. Työssäoppimisen aloitusta Chiang Maihin lähti ohjaamaan minun lisäksi Jaana SchneiderTurun Ammatti-Instituutista.

Sunnuntai aamulla Dohan lentokentällä menomatkalla.

 

Menomatkalla meillä oli koko päivän pituinen odotus Dohassa, rikkaassa Qatarin arabivaltiossa. Ajankuluksi ostimme kolmen tunnin kiertoretken Dohan keskutassa (maksaa 9 euroa). Doha on upea kaupunki, rahalla rakennettu, siisti, mutta aavemaisen hiljainen iltapäivästä. Olikohan siestan tai rukouksen aika, kun ihmisiä näkyi liikkeellä niin vähän?

Dohan keskustasta löytyi kameleita. Nämä kaksi taisivat tykätä toisistaan 🙂

 

Jos lentää Dohan kautta ja joutuu odottamaan 5-12h, kannattaa käydä kaupunkikierroksella!

 

Opet Dohan kierroksella, takana keskustan pilvenpiirtäjät. Kuva: Sini

 

Maanantai aamuna Thaimaan aikaa olimme viimein perillä. Olimme väsyneitä kahden yön matkustamisen jälkeen, joten maanantai kului nukkuessa ja lähiympäristöön tutustuessa.

Tiistaista alkaen meillä oli Boromarajonanin järjestämä lukujärjestys, aloitimme koko porukka tutustumalla Nursing collegeen.

Tässä BCNCn henkilökuntaa, jotka ovat osallistuneet opiskelijoiden työssäoppimisen järjestämiseen ja ovat mukana heidän matkassa koko helmikuun. Kiitos heille jo etukäteen!

 

Iltapäivästä ajoimme Tonkla Schooliin, jossa keskustelimme työssäoppimisen tavoitteista. Asiallinen, siisti pukeutuminen on erittäin tärkeää yksityisessä koulussa. Jopa kampaus ja purkan syönti olivat keskustelun aiheena ensimmäisinä päivinä. Opimme, että Thaimaassa ei julkisilla paikoilla ole soveliasta syödä purkkaa. Toisella viikolla opiskelijamme kuitenkin hienosti löysivät oman roolinsa koulussa. He ovat ohjanneet lapsille toimintatuokioita, kuten Suomessakin työpaikoilla. Myös aseptiikasta he tekivät projektin, joka esiteltiin opettajille. Koulussa lapset sairastavat paljon ja puutteet esimerkiksi käsienpesussa voivat olla tähän syynä. Olen todella ylpeä Tonkla-ryhmän edistymisestä rankan ensimmäisen viikon jälkeen!

Minna ja Foni pitämässä esitystä aseptiikasta.

 

Ensimmäisellä viikolla Nursing collegen ryhmän kanssa tutustuimme kauniista ja rauhallisesta ympäristöstä palkittuun terveysasemaan, jossa tarjotaan myös vaihtoehtoisisa hoitomuotoja, esim. thai-hierontaa. Terveysasema tarjoaa monipuolisesti ennaltatehkäisevää terveysneuvontaa ja perjantaisin myös kotikäyntejä. Lääkäripalveluita eniten käytetään tavallisen flunssan hoitoon. Tervaysasema palvelee 15 000 asukkaan aluetta. Tällä aluella on keskimääräistä enemmän Dengue-kuumetta, noin 40 tapausta vuodessa. Yleensä esiintyvyys on 40/100 000 asukasta. Nykysin kuitenkin Dengue-kuume osataan hoitaa hyvin, joten kuolemaan johtaneita sairaustapauksia ei ole ollut.

Yhden päivän olimme mukana vanhusten viikottaisessa Elderly Schoolin toimintapäivässä, jossa oli myös kuvausryhmä tekemeässä ohjelmaa Tv-kanavalle. Tämä ohjelmamme oli vaihtunut toiselta päivältä, joten emme osanneet valmistautua etukäteen. Meiltä pyydettiin ohjelmanumeroa vanhuksille. Opiskelijoiden kanssa vedimme pää-olkapää-peppu-laululeikin koko porukalle. Kaikki lauloivat hienosti suomeksi! Ja halusivat vielä pari kertaa uudestaan:-) Epäselväksi jäi, millä kanavalla ja milloin se esitetään?

Samalla tutustuimme vieressä olleeseen paikalliseen päiväkuntoutuskeskukseen. Mielikuvitusta oli käytetty kuntoilulaitteiden suunnittelussa. Fysioterapeuttina huomasin ilokseni, että TNS-hoitoa käytettiin neuropatia-asiakkaan kuntouksessa sormien lihasten aktivoimiseksi ja reumapotilaalla parafiinihoitoa nivelkipuun. Vielä viime lukukaudella opetin kuntoutuksen osaamisalassa lähihoitajille TNS-sähkölaitteen käyttöä. Mietin, että opettaako sitä enää jatkossa vanhustyössä kukaan kuntoutuksen osaamisalan loputtua? Sitä voisi kokeilla kroonisen kivun hoitoon nykyistä enemmin eri asiakasryhmillä.

Torstai-iltapäivällä olimme Nursing collegen buddyjen kanssa paikallisella torilla, myös Tonkla opiskelijat pääsivät mukaan. Torstai-ilta jatkui nursing collegen kutsumana kultuuriohjelmalla, joka sisälsi illallisen ja thai-tanssia. Kiitos heille upeasta illasta!

Taitavien tanssiesitysten jälkeen, meidät kaikki haettiin tanssimaan.

 

Viikonlopun aikana olimme kaikki koolla samassa Guest Housessa. Lauantaina löysimme auton kuskeineen ja lähdimme tutustumaan Doi Suthepin temppeliin läheisen vuoren huipulle. Kukkulalta oli hienot maisemat alas Chiang Maihin. Temppelialueen kiertämiseen kuluikin muutaman tuntia.

Sunnuntai kului lepäillessä ja pienissä palavereissa opiskelijoiden kanssa, heitä tsempaten ja motivoiden. Viimeiselle yhteiselle illalliselle löysimme hyvän ja kaikille sopivan ravintolan. Lähtöhalit ovat aina haikeat.

Maanantaina aikaisin aamulla lähdimme Jaanan kanssa kotimatkalle. Dohassa taas pysähdys, mutta nyt lyhyempi. Ensimmäisellä lennolla oli kovaa turbulenssia… täytyy tunnustaa, että vähän pelotti…mutta pääsimme turvallisesti kotiin.

Kokemus oli tälläkin kertaa antoisa ja opettavainen, edelleen unissani käväisen Chiang Maissa opiskelijoita tapaamassa;-) vaikka paluusta on jo yli viikko! Työssäoppimisen ohjausmatkat ovat niin kokonaisvaltaisia, että siitä ”kuplasta” irtautumisessa kestää jonkin aikaa. Olemme myös koko jakson ajan Jaanan kanssa yhteydessä opiskelijoihin Whats appin välityksellä. Palattuani kollega kysyi minulta, että oliko onnistunut matka. Vastasin, että tiedän sen vasta maaliskuussa, kunhan opiskelijat palaavat!

Kiitos paljon Jaana ja koko Thai Go- hanke & matkaseurue sekä kaikki ihanat ihmiset Chiang Maissa tästä kokemuksesta!

Opettajien yhteisessa Thai Go-blogissa on lisää kuvia.

P.S. Opiskelijat palasivat Thaimaasta myöhään perjantai-iltana 2.3. Kotimatka sujui turvallisesti jälleen Dohan kautta. Kaikki olivat saaneet työssoppimisesta hyvät arvioinnit. Ryhmä oli väsynyt, mutta kokemukseen tyytyväinen! Tonkla Schoolista on tulossa rehtorin johdolla neljän opettajan ryhmä Helsinkiin vierailulle toukokuussa, tutustumaan meidän koulujärjestelmään sekä SDOn lisäksi muutamaan päiväkotiin /alakouluun:-) Tammikuussa 2019 toivovat meidän opiskelijoita uudestaan Tonkla Schooliin!