Thai GO: Lähihoitajaopiskelijat työssäoppimassa marraskuussa 2017 Chonburissa
Marraskuussa 2017 Thaimaahan lähti reipas ryhmä, viisi aikuisopiskelijaa ja viisi nuoriso-opiskelijaa, oppilaitoksista ympäri Suomea mm. Porvoosta, Helsingistä, Lahdesta, Sodankylästä. Opiskelijaryhmä koostui kokemuksesta ja nuoruudesta: mukana oli vuosikymmeniä yhdessä ollut pariskunta ja kahdeksan naisen joukkoa täydensi kaksi miestä. SDO:n Alppikadun kampukselta mukana olivat Janika ja Vilma. Työssäoppimisen ajankohta oli 5.11.-12.11. Opettajia mukana matkassa oli minun lisäksi Seija Point Collegesta Porvoosta ja Arja Salpauksesta Lahdesta. Olimme opiskelijoita ohjaamassa ensimmäisen työssäoppimisviikon sekä viikonlopun, jolloin tutustuimme Bangkokiin.
Ennen matkaa valmennus tapahtui Skypen avulla, joten koko ryhmänä tapasimme ensimmäistä kertaa lentokentällä. Lento Bangkokiin sujui aikataulussa, perillä meitä oli vastassa Khun Rung Chonburin Buraphan yliopistosta. Mahduimme kaikki yhteen pikkubussiin, ajomatka Chonburiin oli pari tuntia. Ensimmäinen ilta kului majoittuessa ja ruokaillessa yhdessä viiden Buraphan yliopiston opiskelijan kanssa. He johdattivat meidän pieneen thai- sekä länsimaista ruokaa tarjoavaan ravintolaan, joka on ihan yliopiston vieressä. Jos menisin uudestaan Chonburiin opiskelijaryhmän kanssa, veisin heidät ensimmäisenä iltana lähistöllä olevaan länsimaiseen ostoskeskukseen (Laemtoon), jossa paremmin ravintolavaihtoehtoja esim. siellä japanilaistyylinen ravintola olisi helppo ratkaisu set-menuineen aluksi.

Heti maanantai aamuna 6.11. lähdimme Khun Rungin johdolla tutustumaan yliopiston alueeseen. Opiskelijoiden nuorisojoukko yllätti meidät iloisesti: He olivat käyneet illalla ostamassa yliopiston koulupuvun!!
Kirjasto oli ensimmäinen kohde. Yliopistossa ollaan silminnähden ylpeitä kirjastosta, joka onkin tilava, siisti ja rauhallinen ympäristö. Kirjastossa on monta kerrosta ja sieltä löytyy mukavia kokoontumisnurkkauksia sekä rauhallista perinteistä luku- ja työskentelytilaa. Kirjasto on meidän opiskelijoiden vapaasi käytettävissä käytettävissä aukioloaikoina joka päivä.

Tutustuimme myös laajemmin Faculty of Nursing tiedekunnan tiloihin, tapasimme edellisenä iltana tutuksi tulleita opiskelijoita opetustilanteissa simultaatioluokissa sekä meille pidettiin info-luento Thaimaan terveydenhuoltojärjestelmästä, yliopistosta ja kulttuurista.
Yliopiston työntekijöiden lapsille on rakennuksen pohjakerroksessa päiväkoti, johon myös tutustuimme. Ehdotimme, että voisiko meidän lapsiin ja nuoriin erikoistuvat lähihoitajaopiskelijat tulla työssäoppimaan yliopiston päiväkotiin. Yllätyimme, että Faculty of Nursing osaston johtaja Khun Nujjareen vastaus oli jyrkän kielteinen, he eivät ota opiskelijoita. Kuulemma yliopiston henkilökunta haluaa, että siellä on pätevää ja kielitaitoista henkilökuntaa lapsia hoitamassa. Kuitenkin nuorimmat lapset olivat ihan pieniä vauvoja, koska Thaimaassa äitiysloma on hyvin lyhyt.



Chonburin viikko toteutui ennakolta saamamme päiväohjelman mukaisesti. Kävimme maaseudulla tutustumassa innovatiivisista toimintatavoista valtakunnallisesti palkittuun terveysasemaan. Siellä hoidetaan lastenneuvola tyylisesti nuoria äitejä ja vauvoja. Kaikenikäisille asiakkaille annetaan terveysneuvontaa ravitsemuksesta, liikunnasta, terveellisistä elintavoista, esim. valistusta tupakoinnista tai hampaiden pesusta. Myös kotihoitokäyntejä tehdään perjantaisin ja paikalle tulleita asiakkaita lähetetään tarpeen mukaan sairaalahoitoon. Opiskelijoille annettiin tehtäväksi suunnitella senioreille toiminnallista ohjelmaa torstaisin kokoontuvalle ”Elderly schooliin”. Tällä terveysasemalla opiskelijat kävivät pari kertaa myöhemminkin, jolloin he ohjasivat erilaisia ryhmätilanteita n. 100 vanhukselle. Palaute heille oli positiivista: ovat reipas ja aktiivinen opiskelijaryhmä!
Loppuviikosta tutustuimme sairaalan yhteydessä vaihtoehtoisia hoitoja tarjoavaan hoitolaan. Teimme kookosmaidosta, tuoreesta inkivääristä ja yrteistä Tiger Palm-tyyppistä voidetta, joka auttaa kipuun ja särkyyn. Kokeilimme myös thai-hierontaa asiakkaana. Viikkoon mahtui lukujärjestyksen ohjelman lisäksi erilaisia tapaamisia ja kokouksia.






Viikonlopuksi lähdimme porukalla Bangkokiin. Opettajan rooli siellä oli olla tukena ja motivaattorina, vakuuttaa, että kyllä tästä vielä hieno työssäoppimisjakso muodostuu. Tässä vaiheessa ryhmässä oli jo ollut erilaisia selvitettäviä konflikteja. Mutta opiskelijoiden kuuntelu ja keskustelu, vaikka keskiyöllä hotellin uima-altaan laidalla, taisi helpottaa eräissä tilanteissa, koska kukaan ei luovuttanut, vaikka kulttuurishokki vähän vaivasikin ensi kertaa ulkomailla olleita. Yksi opiskelija joutui lähtemään etuajassa kotiin perhesurun takia.
Khap khun kha: Heli kiittää tästä uudesta kokemuksesta Thaimaassa Sote-opettajana. Kiitos myös matkakumppanit Seija ja Arja, Thai go😊 koordinaattori Hannu sekä koko upea opiskelijaryhmä!