Thai Go Chiang Mai maaliskuussa 2020

Thai Go verkoston Chiang Maissa olevat sosiaali- ja terveysalan yhteistyökumppanit ovat sairaanhoito-oppilaitos Boromarajonani College of Nursing Chiang Mai (BCNC)  ja yksityinen kansainvälinen koulu Tonkla School 3-11- vuotiaille oppilaille. Thai Go:n Sote-vaihto oli suunniteltu 29.2.-29.3. väliselle ajalle.

Kuvassa takarivissä vas. KPEDU/Kokkola kampuselta Maria ja Helen sekä SDO/Oulun kampukselta Anna, edessä SDO Alppikadulta Kirsi ja Heli.

 

Vaihtojärjestelyissä paljon muutoksia jo ennen lähtöä

Kiinaan tammikuussa iskenyt Covid 19 virus sekoitti matkaohjelmaa siten, että suunnitelluista yhdeksästä opiskelijasta ja kolmesta opettajasta pääsi Chiang Maihin lähtemään vain kolme opiskelijaa sekä kaksi opettajaa. BCNC:n järjestämä Thai Go-opiskelijoiden ohjelma jouduttiin perumaan epävarman tilanteen takia jo helmikuun alussa. Opettajien vierailu BCNC:ssä ja ergonomiaopetus sovittiin edelleen järjestettäväksi heidän opiskelijaryhmälle työssäoppimispaikassa. Tonkla School-ohjelma sen sijaan näytti vielä tuossa vaiheessa toteutuvan suunnitellusti:  neljä viikkoa lasten ohjaamista ja opettajien avustamista koulun lukuvuoden loma-ajan kahdessa leirikoulussa, johon osallistuisi noin 80 lasta. Lähtöhetkellä koronatilanne Thaimaassa oli rauhallinen, eikä matkustusrajoituksia sinne ollut. Opiskelijat KPEDU:sta ja SDO:sta sekä opettajat lähtivät matkaan omalla vastuulla sekä oman organisaationsa luvalla.

Tonklassa kaikkien täytyi käyttää maskeja.  Yläkuvassa vasemalla opettajien päälikkö Kate, jonka vastuulla olivat Thai Go opiskelijavaihdon järjestelyt.

 

Chinag Mai Pohjois-Thaimaassa

Chiang Mai on reilun 700 000 ihmisen sisämaakaupunki Pohjois-Thaimaassa noin 700 km Bangkokista pohjoiseen. Kaupunkikuvaa hallitsee Doi Suthep- vuori sekä lukuisat vanhat, kauniit temppelialueet. Tänä keväänä turismi näytti hyvin hiljaiselta. Päivät olivat aurinkoisia, mutta mitä pidemmälle vaihto eteni, sitä utuisemmaksi ilma muuttui. Taivas oli sumuinen ja harmaa lähes joka päivä. Kulotusten ja sateen puutteen vuoksi Chiang Main ilmanlaatu maaliskuussa on ajoittain huonoa. Syynä on riisipeltojen polttamisesta sekä maastopaloista johtuva ilmansaaste. Ulkona liikkuessa  käytimme usein hengityssuojia. Ei niinkään koronan pelossa, vaan ilmanlaadun takia, jota heikensivät lisäksi liikenteen pakokaasut ja katupöly.

Chiang Maista löytyy lukematon määrä temppeleitä. Keskellä Three Kings-patsas vanhan kaupungin keskustassa.

 

Majoitus Chiang Maissa

Majoituspaikkamme oli uusi ja hyvätasoinen Best Western Prime Square hotelli Chiang Main kaupungissa. Opiskelijoiden työmatkat (noin 15- 20 min suunta) Tonklaan oli neuvoteltu osaksi edullista majoituspakettia. Hotelliin ei majoitettu kiinalaisia turisteja enää helmikuun loppupuolella korona virustartuntojen ehkäisemiseksi.  Nuori henkilökunta oli todella ystävällistä ja avuliasta,  kyselivät mm. opiskelijoilta toiveaamupalaa. Yllätyksemme saimmekin riisipuuroa – siis suomalaista joulupuuroa – sekä kylmäsavulohileipää viikonloppuspesiaalina. Wifi toimi siellä moitteettomasti. Me opettajat osallistuimme erilaisiin oman työpaikan verkkokokouksiin iltaisin ilman ongelmia. Pisin etäkokous oli Kirsin seitsemän tuntia kestänyt kehittämispäivän koko ohjelma! Thaimaan aika on viisi tuntia Suomea edellä.

Tämä Best Western hotelli voisi jatkossa ottaa Thai Go matkailu- tai ravitsemusalan opiskelijoita harjoitteluun. Hotelli on kuitenkin pieni, joten ehkä pari-kolme opiskelijaa kerralla olisi riittävästi. Tämän voisi yhdistää Sote-ryhmään, jos meillä jatkossakin tehdään näitä ryhmävaihtoja.

Harjoittelujakso Tonkla Schoolissa 
Yläkulmassa palaveri Best Western pihalla. Eri tilanteita Tonklasta, oikeassa kuvassa Anna ohjaamassa.

 

Tonkla Schoolissa on oppilaita noin 600. Maaliskuussa heidän lukuvuosikalenterissa on kesäloma huhtikuun loppupuolelle asti. Tällöin koulun tiloissa järjestetään kaksi kahden viikon leirikoulua. Thai Go-opiskelijoilla suunniteltuina työtehtävinä oli 3-5-vuotiaiden lasten ohjaamista ja opettajien avustamista näissä leirikouluissa, joihin osallistuisi 80 lasta ja työpäivä olisi arkisin klo 8.30-15.30. Englannin opettajat olisivat opiskelijoiden ohjaajia jakson aikana. Heistä kaksi oli amerikasta sekä yllätykseksemme suomalainen Alisa Espoosta. Koulun rehtori Mr Boonanake on kiinnostunut suomalaisesta huippulaatuisesta koulutuksesta ja haluaa tuoda suomalaista sekä positiivista pedagogiikkaa Tonklan opetukseen. Lapset olivat kilttejä ja tottelevaisia. He puhuttelivat meitä aikuisia ”Miss ” tai ”Teacher”-etuliitteellä. Thai-kielellä opettaja on ”Kru”

Lasten piti käyttää koko ajan hengityssuojaimia.Huonon ilmanlaadun takia lapset eivät saaneet ulkoilla, jos raja-arvo ylitti 150. Toisella viikolla näin kävi joka päivä.

 

Thai Go opiskelijoiden pohdintoja:

”Tonklassa meidät otettiin lämpimästi vastaan, mikä kannusti reippaaseen aloitukseen. Meille oli pukeutumisohjeet annettu jo Suomessa, joka helpotti työssäoloa. Saimme omat ohjaajat, he olivat englannin kielen opettajia. Minun ohjaajani opetustapansa oli teatraalinen, lämmin ja kannustava. Kiire opettajalla oli, mutta hyvin pysyin mukana”

”Harjoittelu päivät olivat tiiviitä ja opettavia. Thai lapset rauhallisempia kuin Suomessa. Lapsia opetetaan istumaan ja hiljentymään. Opetus tapahtui lattialla istuen, mikä toi omat haasteensa. Thaiopettajat puuttuivat helposti lasten istumistapaan ja leikin tuomaan ääneen.”

”Maailman kansalaisuus on avarakatseisuutta ja suvaitsevaisuutta muita maita ja kulttuureita kohtaan sekä niiden hyväksymistä, omaksumista ja yhteistyössä toimimista. Joskus omat tottumukset on siirrettävä syrjään ja itsestä on löydettävä joustavuutta, stressinsietokykyä ja tahdonvoimaa selvitä vaikeistakin tilanteista, joita erilaisten kulttuurien kohtaamiset saavat aikaan. ”

Linkki Thai Go- opiskelijoiden yhteiseen kertomukseen:

https://www.instagram.com/thaigo_2020/

 

Thai Go jakso lyhenee neljästä viikosta kahteen.

Juuri kun olimme saaneet Tonklassa vaihtojakson hienosti käyntiin tuli tieto, että Chiang Main viranomaiset ovat päättäneet korona viruksen ehkäisemiseksi sulkea kaikki yksityiskoulut ja loma-ajan kesäleirit tulee perua 9.3. alkaen. Mr Boonanake sai kuitenkin neuvoteltua viranomaisten kanssa, että seuraavalla viikolla leiri voitiin vielä järjestää 15 lapselle. Thai Go- opiskelijat vastaisivat Thai-avustajien tuella leiriviikon toteutuksesta. Ensimmäisen harjoitteluviikon Thai Go opiskelijat olivat ohjaajiensa mukana ja apuna tunneilla, mutta seuraavan viikon he saivat suunnitella ja toteuttaa itsenäiseti. Tonklan opettajat olivat paikalla koululla suunnittelemassa seuraavan lukukauden opetusta. Me opettajat olimme alkuviikon vuorotellen heidän tukena.Thai Go opiskelijat suunnittelivat ja ohjasivat lapsille erilaisia toimintatuokioita sekä laululeikkejä myös englannin lisäksi suomeksi. Iltapäivän rauhoittumishetki sisälsi mm. muumivideoita tai vapaata leikkiä, johon thai-lapset eivät ole koulussa tottuneet. Thai Go opiskelijat kokivat viikon haastavaksi, mutta kuitenkin palkitsevaksi, koska he onnistuivat omassa osuudessaan todella hienosti. Mr Boonanake suunnittelee perusopetuksen ”Finnish Academyn” perustamista Chiang Maihin. Hän tiedusteli jo, voisivatko meidän opiskelijat tulla sinne töihin pariksi vuodeksi😊. Myös Tonklan opettajat suunnittelevat vastavierailua Suomeen, kunhan korona-tilanne rauhoittuu.

Yläkuvassa Helin ja Kirsin lisäksi Tonklan opettajat Kru Aor ja Kru Jee. He kävivät Helsingissä 5/2018 ja pitävät Marimekon unikoista (alhaalla keskellä). Alakuvissa päivällisellä Tonklan management teamin ja rehtori Mr Boonanaken kanssa.

 

Opettajien vierailu Boromarajonani College of Nursing

Keskiviikkona me opettajat kävimme BCNC:ssä vierailulla. Tavoitteena oli myös suunnitella perjantain ergonomia opetusta yhdessä Thai Go vaihtoasioita BCNC:ssä järjestäneen Mrs Roshineen kanssa. Hän otti meidät iloisesti vastaan ja esitteli oppilaitosta. Kiersimme myös asuntolatilat, ympäri koko laajan kampuksen, jossa paljon rakennus- & remonttitöitä menossa. Oppilaitokseen on rakennettu uusi kansainvälisten vieraiden huone, jossa pidimme palaveria.

BCNC on valtion ylläpitämä sairaanhoito-oppilaitos. Opiskelu ja asuminen ovat edullista opiskelijoille, jotka ovat pääasiassa nuoria, 16- 20 – vuotiaita, jokunen noin 30-vuotias. Meidän Thai Go opiskelijavaihtoihin usein osallistuu myös keski-ikäisiä opiskelijoita. Heille on vaikea ymmärtää, että meillä Suomessa ammattikoulutuksessa on kaiken ikäisiä opiskelijoita ja opiskelu opiskelijalle yleensä ilmaista sekä aikuinen voi saada siihen palkaa vastaavaa rahallista tukea.

BCNC:n asuntolassa opiskelijat asuvat usein 6 hengen huoneissa ja nukkuvat kerrossängyissä. Koulupukuna oli valkoinen paitapusero ja musta, kapea puolihame, eli opiskelijat varsin eri tavalla pukeutuneita kuin Suomessa. Thaimaassa opettajia kunnioitetaan, opiskelijat kumartelivat kauniisti kädet yhteen luotuina kulkiessamme heidän ohi.

Yläkuvassa Helin ja Kirsin välissä BCNC:n uusi johtaja ja oikeassa laidassa Mrs Roshinee, joka vastasi peruuntuneen Thai Go-ohjelman suunnittelusta. Tapaamamme iloiset ja reippaat opiskelijat olivat erityisen ylpeitä uudesta kirjastosta (alakuva).

 

BCNC toivoo peruuntuneen vaihtojakson onnistuvan maaliskuussa 2021

Tapasimme myös oppilaitoksen hallintoa sekä muutamaa Suomessa SDO:ssa ja Careeriassa elokuussa 2018 vieraillutta opettajaa. Oppilaitoksen johto on vaihtunut, mutta mielellään jatkavat Thai Go yhteistyötä. Myös Suomessa vieraillut pidetty johtaja jäi eläkkeelle viime syksynä. Tämä nyt peruttu Thai Go vaihto-ohjelma voisi BCNC:n johtoryhmän mielestä tapahtua maaliskuussa 2021.

Olimme Kirsin kanssa valmistautuneet esittelemään BCNC:n väelle Kirsin suunnittelemaa ergonomia-kinestetiikka-opetusta Mrs Roshineen opiskelijaryhmälle. Jälleen kerran koimme yhden peruutuksen: perjantain ergonomia opetus täytyi perua, koska opetusrakennuksen katto olikin romahtanut! Mrs Roshinee näytti meille kuvan romahtaneesta rakennuksesta, jossa hän oli opettanut maanantaina, katto oli pitänyt ääntä, mutta silloin ajattelivat siellä olevan kissan tms.  Valitettavasti emme nyt voineet järjestää ergonomia opetustilannetta opiskelijoille missään muussakaan tilassa, mutta kertoivat olevansa erittäin kiinnostuneita aiheesta ensi kerralla. Meille oli todella iso pettymys, että emme päässeet toteuttamaan ergonomia opetusta opiskelijoille oikeassa koulutustilanteessa. Kuvat eivät havainnollista tätä aihetta samoin kuin käytännön harjoittelu ja esimerkit.

Kultuuriohjelma

Vapaa-aikana tutustuimme Chiang Main historiaan, vanhaan kaupunkiin, markkinoihin ja museoihin.  Kiinalaisten puuttuminen näkyi katukuvassa: Chiang Main liikenne, kauppakeskukset, iltamarkkinat jne olivat todella hiljaisia, monia ulkoilmaravintoloita oli suljettu. Kauppakeskuksien ovella mitattiin kuume, kuten myös Tonklan portilla joka päivä. Korona-riskin pidimme mielessä: käsiä pesimme & desinfioimme, pidimme etäisyyttä, usein hengityssuojaakin.

Doi Suhtep- temppelin pääsisäänkäynnille johtaa jyrkkä Naga-käärmein koristeltu portaikko. Alakuvassa oik.portaissa lapsia leikkimässä perinteisissä asuissa.

 

Naistenpäivän kulttuuriohjelmana meillä oli vierailu Doi Suthep temppelivuorella parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista. Kiertelimme temppelialueella ja nautimme maisemista. Hyvin oli tilaa liikkua😊 Doi Suthep temppelivuorella. Temppelin näköalatasanteelta avautuu näkymä Chiang Main kaupunkiin, mutta tällä kertaa maisema oli samean utuinen.

Chiang Main vanhassa kaupungissa järjestetään viikonloppumarkkinoita. Sunnuntai-illansuussa kävimme myös siellä. Tämä oli ainoa tilanne, missä oli ihmisiä runsaasti paikalla, pääasiassa paikallisia.

 

Naisten päivää yhdessä viettämässä vas. Anna, Helen, Maria, Kirsi ja Heli

 

Viimeisen yhteisen illan ohjelmana meillä oli Khum Kantoke, joka sisältää perinteistä Pohjois-Thaimaan-ruokaa ja Lanna kulttuuriin kuuluvaa ohjelmaa. Sielläkin oli todella hiljaista! Osallistujat olivat pääasiassa thaimaalaisia meidän lisäksi, heitäkin vain muutamassa pöydässä. Ohjelma oli välillä yllätyksellinen, ruoka syötävää & seura mukavaa, joten meillä oli hauska, vaikka haikeakin viimeinen ilta yhdessä.

 

Khum Kantoke ilta

 

Kirsin kommentti hänen ensimmäisestä Thai Go-kokemuksesta:

”Tämä Thaimaa oli erilainen kuin se, mihin olin aiemmin Thaimaassa lomaillessani tutustunut.  Koronavirus toi oman lisäjännityksensä, loppuun asti jännitettiin, päästäänkö lähtemään ja tilanteet vaihtuivat perillä jatkuvasti. Itse virusta en siellä ollessani niinkään pelännyt, enemmänkin hyttysiä ja liikennettä.  Vaikka olin perillä Thaimaassa reilun viikon, tuntui, että olisin ollut siellä paljon kauemmin. Uusia ihmisiä ja kokemuksia tuli niin paljon. Olen matkan jälkeen palannut usein ajatuksissani erityisesti Tonklaan ja siellä tapaamiini lapsiin sekä aikuisiin. Tapaamieni ihmisten kohteliasuus ja kaunis hymy jää ikuisesti sydämeeni! Suomeen palattuani olin kyllä erittäin kiitollinen Helsingin kirkkaasta taivaasta, raikkaasta tuulesta ja vesisateestakin.”

Kirsi yllätettiin Khum Kantoke illassa. Kiitos Maria videosta!

Lisää Thai Go-opiskelijoiden ajatuksia:

”Pääsin näkemään thaiopetusta ja sain oppia ripauksen thai kulttuurista. Jos matkamme olisi kestänyt kolmekin viikkoa, olisi varmasti ollut antoisampaa. Harmittamaan jäi, kun ei keretty tutustua tavalliseen thaimaalaiseen kouluun.”

”Haluaisin kasvattaa kansainvälistä työkokemusta, olen haaveillut kansainvälisestä työstä pitkään ja tähtään sitä kohti. Tulevaisuudessa haluaisin omata niin paljon kokemusta, että voisin perustaa oman yrityksen, jonka avulla voisin edistää globaalia tietoisuutta esim. positiivisesta pedagogiikasta, lapsilähtöisyydestä ja itsemääräämisoikeudesta. Tarkempia suunnitelmia en ole tehnyt vaan olen avoin kaikille mahdollisuuksille ja muutoksille. Myös kielitaitoon paneutuva kansainvälinen kokemus kiinnostaa, tykkään opiskella uusia kieliä ja mikäs sen paremmin opettaa kuin oleminen paikan päällä ja pakon edessä.”

Kiitos Anna, Helen ja Maria!