Tervetuloa vuosi 2017- tervetuloa Suomen Diakoniaopisto!

Vuosi 2016 ilonaiheineen, pettymyksineen, menetyksineen ja saavutuksineen on jäänyt taakse. Vuoden vaihtuminen on monella tapaa merkittävä kokemus ja juhlan aihe, vaikka siihen ei sisältyisi dramaattisia uudistuksia tai yhtäkkisiä muutoksia: useimmiten uusi vuosi jatkuu siitä, mihin edellinen päättyi. Kuitenkin aistittavissa on suuria odotuksia ja pelkojakin, jotka kulminoituvat kysymykseen: onko uusi vuosi parempi kuin vanha tai onko se edes yhtä hyvä kuin mennyt vuosi? Suomen valmistautuessa 100 –vuotisjuhlaansa ja uuden oppilaitoksemme Suomen Diakoniaopiston (SDO) ponnistaessa alkuun itsenäisen Suomen historiaakin pidemmän perinteen saattelemana ei meiltä tule puuttumaan vertailukohtia menneisiin aikoihin.

Vuodet eivät ole kuitenkaan veljiä keskenään. SDO aloittaa toimintansa ammatillisen koulutuksen murrosvaiheessa. Vuoden 2016 aikana on määritelty suuntaviivat ja aikataulu ammatillisen koulutuksen reformille, jossa keskeisiä tavoitteita ovat osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden varmistaminen. Reformin toteutuminen edellyttää lainsäädännön muutoksia ja laaja lakipaketti olikin jo kommenttikierroksella ennen joulua. Koulutuksen sisällöllisiin ja toiminnallisiin muutoksiin valmistautuminen on alkanut myös SDOssa.

Ammatilliseen koulutukseen liittyvää keskustelua on viime aikoina värittänyt reformin ohella myös Opetus- ja kulttuuriministeriön kaavailut rajuista rahoitusleikkauksesta. Uutiset SDOn kannalta ovat olleet toisaalta positiivisia ja toisaalta taas ennakoidut leikkaukset ovat varmistuneet: saimme 28 vuosiopiskelijapaikkaa lisää, joten järjestämisluvan mukainen vuosiopiskelijamäärämme on nyt 1503. Rahoitusta tulee kuitenkin vain 1316 opiskelijan mukaan. Valtionosuuden leikkaus on siten 12,44 %. Näin konkretisoituu säästötalkoiden yhteydessä lanseerattu sanonta ”vähemmällä enemmän”. Meille se tarkoittaa mahdollisuutta hieman laajempaan koulutustarjontaan, mutta selkeästi aiempaa pienemmillä resursseilla. Mutta me selviämme tästä. Selviämme, koska meillä tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä: ”Ohjaamme opiskelijoita löytämään jokaiselle oman mielekkään opintopolkunsa ja paikkansa elämässä. Koulutamme kohtaamisen ammattilaisia, palveluosaajia, joita työelämä arvostaa ja tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa. Haluamme olla työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen suunnannäyttäjä.” Näin sanoitimme Suomen Diakoniaopiston mission ja nyt tehtävämme on tehdä tämä todeksi. Tehtävä ei ole ihan vähäinen, eikä opiskelijoidemme ja muiden asiakkaidemme kannalta merkityksetön. Toivon, että voisit jakaa kanssani kokemuksen siitä, että saamme olla mukana rakentamassa yhteistä ja kaikille entistä parempaa tulevaisuutta.

Lukuvuosi ja toiminta neljällä paikkakunnalla ja viidellä kampusalueella käynnistyy pikkuhiljaa henkilökunnan ja opiskelijoiden palatessa joululoman vietosta. Itse odotan, että vuosi 2017 tulee olemaan välittämisen vuosi: että jaksan kuunnella, mitä sinulle kuuluu, ja että saan joskus mahdollisuuden kertoa, mitä minulle kuuluu. Pettymyksiltä ja arjen haasteilta tuskin vältymme kokonaan tänäkään vuonna, mutta yhdessä ne on kevyempi kohdata ja yhdessä niistä on helpompi selvitä. ’Yhdessä’ on myös Suomen juhlavuoden teema.

Toivotan kaikille oikein hyvää vuotta 2017. Iloa, innostusta ja voimia arkeen ja juhlaan – yhdessä eteenpäin!

Rehtori, toimitusjohtaja Juha-Petri Niiranen
juha-petri.niiranen@sdo.fi