Terveisiä Baskimaasta, Eskerrik asko Meka Lanbide Eskola!

Lentokoneessa kohti Bilbaoa ajattelin opiskella muutaman sanan espanjaa. Elgoibarissa sijaitsevan Meka Lanbide Eskolan avulias kansainvälisten asioiden koordinaattori ja englannin opettaja Enara Iriondo Aperribai tuli lentokentälle minua vastaan toivottaen tervetulleeksi Baskimaahan! Tämän superystävällisen baskinaisen mielestä minun en tarvitse osata espanjaa, koska Elgoibarissa puhutaan baskia, Euroopan vanhinta kieltä. Baskimaan asukkailla on 5000 vuoden aikana muodostunut vahva identiteetti ja kulttuuri, vaikka historia olikin surullista 1900-luvulla. Diktaattori Francon toimesta vuonna 1938 kiellettiin mm. baskin kielen käyttö julkisissa yhteyksissä noin 40 vuoden ajaksi. Vuonna 1939 baskeilta riistettiin heidän itsehallintonsa muodollisetkin rippeet. Francisco Franco kuoli vuonna 1975.

Loppuviikosta Enara ajoi meidät iltapäiväretkellä vuorelle. Hän kertoi meille Baskimaan historiaa ja esitteli upeita maisemia.

 

Baskimaa on vihreää vuoristoa, joka sijaitsee Pohjois-Espanjassa päättyen Atlantin rannikolle. Pieni Elgoibarin kaupunki (noin 12 000 asukasta) sijaitsee turistien paremmin tuntemien Bilbaon ja rantakaupunki San Sebastianin välillä. Espanjassa Elgoibar tunnetaan erityisesti teollisesta tuotannosta mm. ompelukoneista. Elgoibarin ammatillinen oppilaitos Meka Lanbide Eskola  kouluttaa auto- ja metalliteollisuuden, yrityshallinnon ja talouden ammattilaisten lisäksi sosiaali- ja terveysalalle. Oppilaitoksen opetuskieli on baski, paitsi kaksi vuotista hoiva-avustajakoulutusta (technician in assistance to people in need of care) on tarjolla myös espanjankielisessä ryhmässä. Meka Lanbide Eskola on ollut Ylivieskan Jedun yhteistyöoppilaitos Erasmus-projekteissa jo vuosikymmenen, yhteisessä Vlog up verkostossa vaihtojaksot sinne ovat mahdollisia myös SDO:n opiskelijoille. Viime keväänä Elgoibariin lähti kaksi lähihoitajaopiskelijaa Oulun kampukselta. Alppikadun kampukselta Fatiman ja Katrin Maailmankansalaisuus- valinnaisen opintokurssin vaihtojakso Baskimaassa oli tänä keväänä. Kävin heitä tapaamassa Vappu-viikolla.

Hoiva-alan opiskelijoille opetetaan ergonomiaa ja siirtymisen apuvälineiden käyttöä. Harjoittelu näytti vastaavalta kuin SDO:ssa.

 

Kaikille hoiva-alan opiskelijoille kuuluu opetukseen suunhoitoa. Pääsimme mukaan oppimaan hammasmuottimassan tekoa.

 

Espanja maana on suosituin hakukohde SDO:n ammatillisten opiskelijoiden Erasmus+ vaihtojaksolle. Kuitenkin koulutussopimuspaikkoja Espanjassa on vielä rajallisesti. Yhteistyökumppanimme ovat pieniä oppilaitoksia, Vlog Up hankkeen kautta Elgoibarin MEKA:n lisäksi Malagan seudulla IES Santa Barbara.  Etelä-Espanjassa Maailmankansalaisuus- valinnaisen kurssin vaihtojaksolla olivat tänä keväänä  lähihoitajaopiskelijat Jenna ja Safiya Together-hankkeen Erasmus-apurahalla.

Nämä pienet oppilaitokset voivat järjestää omien opiskelijoidensa lisäksi työpaikkaharjoittelua vain muutamille ulkomailta tuleville kerrallaan. Elgoibarissa on mahdollisuuksia lähihoitajaopiskelijoille lähinnä vanhusten hoivakodeissa. Myös päiväkotijakso voisi olla järjestettävissä. MEKAssa vaihtojaksot ulkomaisille opiskelijoille järjestetään Enaran ja työpaikat tuntevien opettajien avustuksella.

Minut otettiin erittäin lämpimästi vastaan Mekassa! Tässä Enaran (vas.)  ja muiden opettajien kanssa potretissa tulopäivänä.

 

Espanjassa ei ole pitkää äitiyslomaa, joten lastenhoitajien täytyy osata hoitaa pieniä vauvoja. Alakuvassa mukana hoiva-alan opettaja valkoisessa takissa sekä suomi-trion lisäksi liiketalouden opiskelijoita, joiden opetusohjelmaan kuuluu englanti. He esittelivät meille oppilaitosta.

 

Abelexte Vitalis-hoivakoti

Opiskelijoiden työpaikka sijaitsi Eibarin kaupungissa (n. 32 000 asukasta), parin junapysäkin päässä Elgoibarista. Vierailin Abeletxe Vitalis -hoivakodissa. Keskustelin opiskelijoiden arvioinnista johtaja Nerea Lecertua Burgoan kanssa. Opiskelijoilla tämä jakso oli ammattitaitoa syventävä, valinnainen tutkinnon osa. Tapasin opiskelijat työn touhussa. Hoivakodin jokaisesta kolmesta kerroksesta löytyi suomalainen opiskelija huhti-toukokuussa, koska Tavastia Hämeenlinnasta oli lähettänyt seitsemän viikon vaihtojaksolle Ainon.  Ei ole helppoa työskennellä ilman yhteistä kieltä. Kuitenkin he ovat suorituneet loistavasti, koska ovat kaikki reippaita persoonia ja osaavat perustyön!  Johtaja myös ajatteli, että opiskelijat kiertävät eri osastoilla eli eri kerroksissa jakson aikana.  Alakerrasssa olivat parhaimmassa kunnossa olevat, vielä omatoimiset ja liikkuvat asukkaat, ylimpänä enemmän hoivaa tarvitsevat. Opiskelijat olivat juuri Vappu-viikolla vaihtaneet kerroksia, joten kaikilla oli taas uutta opittavaa. Tapasin myös hoivakodin fysioterapeutin ja käväisin fysioterapian tiloissa.

 

Yläkuvassa minun ja opiskelijoiden lisäksi Enara ja hoivakodin johtaja. Hoivakodin toiminta, tilat, välineet sekä ympäristö olivat kuten Suomessa.

 

Fatiman ja Katrin havaintoja työpaikaltaan vanhusten hoivakodista Eibarissa:

”Työympäristöön oli helppo mukautua sekä kaikki työkaverini olivat tosi mukavia ja ottivat avoimesti vastaan. Kommunikaatiossa oli pieniä ongelmia koska harvat puhuivat englantia ja harvat ketkä puhuivat, osasivat vain muutamia sanoja. Elekieli oli tosi tärkeää vanhusten kanssa. Kunhan osasi sanoa vain vanhuksille esimerkiksi kolmannessa kerroksessa, että en puhu espanjaa niin he jopa itse alkoivat auttamaan sinua ja kertoivat, mikä on mikäkin espanjaksi.”

” Hoitotyö oli samanlaista Suomessa kuin Espanjassakin. Huomasin myös sen, että he suihkuttivat potilaita useammin kuin kerran viikossa. Se oli minusta tärkeää. Se on omaisille myös mukavampi tulla puhtaaseen ja tuoksuvaan paikkaan.  Olin itse yllättynyt miten tärkeää vanhusten hoito on Espanjassa. Oletukseni hygienian hoidosta päätyi aivan muuksi.”

”Mielestäni oli ihana nähdä, miten paljon potilaiden omaiset tulivat joka päivä samaan aikaan käymään ja viettämään aikaa omien äitien, isien tai sukulaisten luona. Se oli iso poikkeavuus, jos mietin vanhainkoteja missä itse olen ollut töissä. Suomessa tulee vaan harvat omaiset käymään säännöllisesti. Rakastin myös sitä, miten paljon he käyttävät hajuvesiä siellä.”

Kehitysvammaisten päivätoiminta

Kävin lisäksi tutustumassa vammaisten päivätoimintaan Eli-nimisen opettajan suosituksesta ja järjestämänä. Heillä olisi kiinnostusta ottaa suomalaisia vammaistyön lähihoitajaopiskelijoita koulutussopimusjaksolle tulevaisuudessa. Paikan johtaja Christina sekä kaikki asiakkaat ottivat meidät iloisesti vastaan. Monet heistä miettivät, miten kaukana Suomi on ja minä olen ensimmäinen suomalainen, jonka he tapaavat. Päivätoiminnan asiakkaat ovat aikuisia 18-65 vuotiaita. Toiminta on monipuolista, tilat siistit ja valoisat, nykyaikaiset, esteettömät, juuri remontoidut. Kaupunkin päättää, ketkä pääsevät tämän yksikön asiakkaiksi. Sain todella monta poskisuudelmaa iltapäivän aikana😊. (lisään kuvan, kunhan saan siihen luvan)

Ulkomaalaisten opiskelijoiden asuminen Elgoibarissa

Meka-oppilaitos tarjoaa vaihtoon tuleville opiskelijoille Eibarin kaupungin omistamaa opiskelija-asuntolaa vuorattavaksi sopimuksen mukaan myös ulkomailta tuleville opiskelijoille. Katri ja Fatima halusivat kuitenkin itse vuokrata asunnon Air B&B:n kautta. Heilla oli asunto talossa pari kilometriä kaupungista ylöspäin vuoren rinnettä. Reippaasti he kävelijät työmatkat junalle, pimeässä otsalampun valossa. Näköalat siellä olivat upeat! Aino asui asuntolassa. Vierailin asuntolassa: suosittelen sitä jatkossa opiskelijoille, koska se edullinen, siisti, juna-aseman vieressä ja siellä tutustuu helposti muihin opiskelijoihin. Asuntolapakettiin voi sisällyttää myös ateriat pienestä lisämaksusta. Suomineito trio oli nopeasti löytänyt toisensa myös vapaa-aikana. Heidät tunnettiin jo Elgoibarissa sekä Mekan opiskelijoiden keskuudessa.

 

Opiskelijoiden asunnon pihalla yläkuvasssa vas. Katri, Fatima, minä ja Aino ja alakuvassa Enara minun kanssa. Alaoikealla näkymä vuorelle asunnon ikkunasta.

 

Vielä vähän yleistä:

Ihmiset ovat ystävällisiä ja ympäristö on turvallinen. Elgoibarin ja Eibarin välillä pääsee helposti kulkemaan junalla tunnin välein. Juna on helppo väline liikkua myös vapaa-ajalla: Elgoibarista juna Bilbaoon kestää noin 1,5h ja San Sebastianiin 75 minuuttia. Nämä junat kulkevat päivisin tunnin välein, illan viimeiset noin klo 20 aikoihin.

Eibarista pääsee bussilla Bilbaon lentokentälle muutaman kerran päivässä. Matka kestää noin 50 minuuttia, mutta bussit eivät kulje myöhään illalla tai aikaisin aamulla. Hyvä huomata lentoja varatessa, että Bilbaon lentokenttä on suljettuna klo 00-5.00. Eli ei kannata ottaa aikaisia meno- tai paluulentoja, jos ei halua ajaa taksilla kentälle. Taksit eivät ole edullisia, varsinkaan yksin kulkea kymmenien kilometrien matkaa. Pohjois-Espanjan hintataso monissa elintarvikkeissa on suomalaista tasoa supermarketeissa. Kuitenkin kahviloissa ja ravintoloissa asioiminen on usein edullisempaa kuin Suomessa.

Vappu-päivä on vapaa myös Espanjassa, joten siihen suunnittelin kulttuuripäivän ohjelman. Bilbaoon en viikon aikana ehtinyt, mutta Vappuna kävin Enaran suosituksesta San Sebastianissa, joka baskin kielellä Donostia (lukee tienviitoissa). San Sebastianissa on tarjolla vanhaa arkkitehtuuria, kirkkoja, vihreitä kukkuloita sekä uima- ja surf-rantaa. Yksi päivä on liian vähän tähän rantakaupunkiin tutustumiseen. Opiskelijabudjettiin sopivaa siistiä, edullista majoitusta tarjoaa esim. A Room in the City – Hostel San Sebastian, jonka sijainti loistava junamatkailijalle. Hostellista lyhyt kävely La Concha rantaan sekä keskustaan/vanhaan kaupunkiin.

Eskerrik asko eli  Suurkiitos  Enara kaikista järjestelyistä!

Paljon Onnea Fatima ja Katri valmistumisen johdosta 31.5.! Heidän palautetta lainaten:

”Baskimaa oli hyvä kohde koska siellä päin missä olimme ei ollut turisteja/turistikohde, näki aidosti heidän omaa kulttuuriaan ja kuuli kieliä. Työssäoppimisen jälkeen fiilikset olivat hyvät, mietin vain milloin lähden takaisin. Se oli luultavasti ikimuistoisin reissu mitä olen kokenut.”

 

San Sebastian ylhäältä vuorelta.