Taiteesta työkaluja opettajan ja opiskelijan vuorovaikutukseen

Mobiiliteknologia vie yhä enemmän tilaa kasvokkaiselta vuorovaikutukselta. Suomen Diakoniaopisto oli vuosina 2020-2022 osatoteuttajana Nordplus Horizontal hankkeessa ”Teens Without Screens: Developing Tools For Social Interaction Through The Arts”. Hankkeessa etsittiin luovia keinoja vuorovaikutuksen kehittämiseen. 

Hanketta koordinoi European Christian Academy (ent. Latvian Christian Academy). Tässä Jurmalassa sijaitsevassa korkeakoulussa voi opiskella muun muassa teologiaan, Raamatun taidetta, ikonimaalausta ja sosiaalityötä. Koulu on perustettu 1993 ja se toimii aktiivisesti yhteistyössä eurooppalaisten oppilaitosten kanssa.

Muita partnereita ovat perusopetusta tarjoava Majori Secondary School, varhaiskasvatuksen työntekijöitä kouluttava Kaunas University of Applied Sciences, ja yhdistyksen ylläpitämä balettikoulu Latvian Ballet Guild.

Vaihtoehto taukojen mobiilisumalle

Hankekumppaneiden päätavoitteena on ollut kehittää eri taiteen keinoin innovatiivisia työkaluja (metodologisia työkaluja), joiden avulla opettajat voivat työskennellä nuorten kanssa ja saada heidät mukaan vaihtoehtoisiin luoviin tapoihin, mitä tehdä ja miten kommunikoida koulussa taukojen aikana ilman mobiililaitteita.

Suomen Diakoniaopiston vastuulla oli draaman osuus hankkeessa. Lahden kampuksen Theatrum Olga on Lasse Kantolan johdolla aktiivinen sisällöntuottaja.

Hankkeen päätösseminaaria päästiin koronan jälkeen viettämään Jurmalassa 7-8.6.2022.  Kesäisessä tapaamisessa sireenien tuoksuessa saimme nauttia hankkeen tuotoksista luentojen, esittelyjen ja tanssin keinoin. Taide ihmiselle luontaisena ja monimuotoisena ilmaisukeinona on yhteistä kaikille kouluasteille ja maille eri kielitaustoista tai kulttuureista huolimatta. Hankeen toimintaideat on koottu artikkeleina työkalupakiksi Toolkit- kirjaan, jota opettajat ja sosiaalityöntekijät voivat hyödyntää työssään.

Ora Et Labora – Sākums – Latvijas Kristīgā akadēmijaLatvijas Kristīgā akadēmija (kra.lv)

Majori Secondary School, Kaunas University of Applied Sciences, Theatre Olga, Ballet Guild.

Kaunas College – Practical and Innovation-Based Studies (kaunokolegija.lt)