Oulun kampuksen lähihoitajaopiskelijoiden ammattitaito vakuuttaa Maltalla

Malta, pieni itsenäinen valtio, koostuu saariryhmästä  (asutut saaret Malta, Gozo ja Comino) ja sijaitsee Välimeressä n. 93 km Sisilian etelä-puolella.
Sijainti lännen ja idän risteys kohdassa on luonut näille saarille monikulttuurisen historian, jonka aistii edelleen.  Pääkaupunki Valletta ja vastarannalla olevat kolme vanhaa kaupunkia ovat upeita rakennuksia & linnoituksia. Myös kirkkoja pienellä saarella on satoja. Maltan historiaa kerrotaan, jopa näytellään elävästi monissa museoissa. Maltalla asukkaita on noin 420 000, turisteja käy reilut kaksi miljoonaa vuodessa. Tämä ihmismäärä ja heidän autonsa kuormittavat 247 neliökilometrin suuruista pääsaari Maltaa, joka vastaa Turun maapinta-alaa. Liikenne on usein hidasta, koska monessa kohtaa tiet ovat ahtaita, muurien reunustamia ja autoja on liikaa.
Malta on opiskelijoiden suosiossa, ilmasto on suotuisa kesän lisäksi syksyn sekä kevään vaihtojaksoille. Viralliset kielet ovat malta ja englanti, joten Malta on suosittu kielikurssikohde Euroopan nuorisolle. Kielikurssitoimistot järjestävät myös ammatillisten opiskelijoiden työharjoittelujaksoja. SDOn sekä koko Together-hankeverkoston opiskelijoille siellä on mahdollisuuksia koulutusopimusjaksoon SoTe-, ravintola-ja puhtaanapito- sekä kauneudenhoito- ja hyvinvointialan opiskelijoille.
Viikonloppuna tutustuimme Mdinan historialliseen kaupunkiin yhdessä Leilan ja Zironen kanssa.

 

Kävin Maltalla syyslomalla 17.-24.10 yhteistyökumppaneita ja Oulun kampuksen lähihoitajaopiskelijoita Leilaa ja Zironea tapaamassa Erasmus+ Together-hankkeen apurahalla. Maltan harjoittelujaksot perinteisesti järjestetään paikallisen toimiston välityksellä, joka tarjoaa koko paketin: hankkii työpaikan, järjestää asunnon, kuljetukset lentokentältä, perehdytystä ja tukea jakson aikana. Tapaamiset sovitaan opiskelijan kanssa vähintään jakson alkuun ja loppuun, tarvittaessa myös matkan varrella. Lailan ja Zironen vaihdon järjesti Future Focus Ltd, yhteyshenkilönä Rosanne Galea. Toimistot ovat hinnoitelleet palvelut, mutta näihin kustannuksiin, matkaan sekä asumiseen Erasmus+ tuki pääasiassa riittää.
Future focus: Rosanne ja Diana. Kävin tutustumassa Noelin kuljettamana (minun vieressä kuva vas yläkulma) työpaikoilla päiväkodissa ja kahdessa ravintolassa. Kuvassa lisäksi vas. oppilaitoksen rehtori Ranskasta, joka heillä vieraana myös silloin. Toisessa ravintolassa tapasin italialaisia opiskelijoita (vas alakulma). Kiitos koko Future Focus ajastanne!

 

Järjestin myös itselleni esittelyn toisessa toimistossa: EasyJob Bridge . Siellä Rita Ramelyte esitteli heidän palvelut, joiden avulla voisimme myös jatkossa opiskelijoita lähettää Maltalle. Aikuisopiskelijat ovat hyvin itsenäisiä ja usein miettivät pääsikö Maltalle koulutusopimusjaksolle suoraan, järjestämällä kaiken itse. Sekin olisi mahdollista.

 

Leila työpaikkansa Jasmine hoivakodin aulassa. Hänen ohjaaja Jacquelina (kuva vas alakuma, toinen oik.) Hoivakodin keittössä tehdään paikan päällä kaikki ruuat.

 

Leilan työpaikkana on Jasmine-Nursing home ja Zironen Newark- kansainvälinen koulu. Molemmat ovat tehneet vaikutuksen työpaikoillaan: sain kuulla vain kehuja! He ovat ahkerasti päivittäneet instaa (#togetherhanke) ja blogit SDO:n Kansainvälisen toiminnan sivuilla, mutta löytyvät myös tästä: Leila ja Zirone.

Leilan osaaminen on vakuuttanut hoivakodissa: Tapasin johtajan (Mr Reuben Vella Bay), hän ottaisi suoraan 20 meidän opiskelijaa koulutussopimusjaksolle, jos ammattitaito on Leilan tasoa! Kävin toisessa Casa Serena hoivakodissa Pohjois-Maltalla, jossa myös oltiin valmiita ottamaan meidän opiskelijoita. Vanhusten määrä lisääntyy ja uusia hoivakoteja rakennetaan, enää eivät lapset/ perhe aina ole paikalla hoitamassa ikääntyviä vanhempia, vaikka Leilan kanssa iloitsimmekin siitä, että läheisiä Jasminen asukkaiden luona käy paljon ja useilla päivittäin.

Zirone Future Focusin järjestämän asunnon keittiössä. Muut kuvat asunnon sisäpihalta ja katolta.
Zironen työpaikalla  kansainvälisessä koulussa oppilaat ovat  4-12 vuotiaita. Koulun tilat ovat nykyiseen suomalaiseen oppilaitosympäristöön verrattuna pelkistetyt, luokat ovat pieniä. Rosannen tyttären Corinnen kanssa pääsin kiertämään kaikki luokat, opettajat sekä oppilaat ottivat minut ystävällisesti vastaan. Yhdestä luokasta löysin suomalaisen oppilaan, 7- vuotiaan Fridan. Zirone sai kiitosta monipuolisuudesta, oma-aloitteisuudesta ja motivaatiosta: hän on opiskellut omatoimisesti maltan kieletäkin, vaikka koulun yhteinen kieli on englanti.
Malta on saari, joten hintataso tavaroissa ja elintarvikkeissa on usein Suomea korkeampi supermarketeissa. Kahvi ym. juomat kahviloissa ovat edullisia ja ”pienet syötävät” katukioskeissa. Ravintoloissa asioiminen sekä erilaisten palveluiden hinnat ovat Suomen-tasoa, viikon kokemuksen perusteella. Asuminen saarella on melko kallista. Liikkumaan siellä pääsee hyvin Vallettan ympäristössä ja lähialueilla kävellen, mutta bussi ja lautta ovat edulliset, yleiset kulkuvälineet autottomille.Yhden matkan lippu kulkuvälineestä ostettuna on 1,50 euroa. Viikon lippu rajattomilla matkoilla maksaa 21 euroa. Sen voi ostaa etukäteen netistä. Kuljettajalta sitä ei saa ostettua.
Ihmiset ovat ystävällisiä ja saari yhtä turvallinen kuin mikä tahansa muu EU maa.  Päiväkodeissa ovat vain ihan pienet lapset, 0-3 vuotiaat, valtio tarjoaa ilmaisen päivähoidon. Maltalla työttömyyttä on erittäin vähän, talous on vahva tällä hetkellä, Maltaan investoidaan kansainvälisesti ja monipuolisesti, myös ”health and education” mainitaan kasvun aloina. Suomalaisin silmin tarvetta olisi työntekijöiden koulutukselle erityisesti päiväkodeissa ja kouluissa, SDOssakin olisi heille sopivia kursseja/koulutusta. Miten näille markkinoille pääsisi?
Tsemppiä Maltan jaksolle opiskelijoille: nyt siellä SDOn opiskelijoiden lisäksi myös kaksi opiskelijaa Seurakuntaopistolta.
Magic Kingdom päiväkodissa vierailin itsenäisesti. Paikan johtaja Sue Vassallo arvostaa suomalaisia ja meidän mainetta maailmalla, joten ottaisi mielellään suoraan 2-3- opiskelijaa vuosittain koulutussopimusjaksolle päiväkotiinsa.

 

Pääsin mukaan Rosannen järjestämään KA2 seminaariin, jossa 4x osallistujat Italiasta, Espanjasta, Hollannista ja Romaniasta. Yllätyksekseni heidän ryhmän mukana pääsin vierailulle myös St John katedraaliin Vallettan keskustassa, joka Maltan ”hienoin” kirkko. Kiitos paljon Rosannelle tästä mahdollisuudesta osallistua seminaariin! Espanja on jo ottanut yhteyttä ja haluaisi yhteistyötä meidän kanssa.

 

Kuvia Maltalta.