Opo-Ellan terveiset Málagasta: Opiskelijoiden ohjausta, tutustumista työpaikkoihin, oppilaitosmaailmaan ja espanjalaiseen kulttuuriin
Minulla oli suuri onni saada tehdä Erasmus+ asiantuntijavaihtomatka Málagaan pääsiäisen jälkimainingeissa. Päätavoitteena oli opiskelijoiden ohjaus & arviointi Maailmankansalaisuus valinnaisen tutkinnonosan suorittamiseksi. Malágassa ja aurinkorannikolla oli tuolloin yhteensä viisi SDO:n opiskelijaa tekemässä kansainvälistä Erasmus+ vaihtojaksoaan. Kolme lähihoitajaopiskelijaa – Viivi, Esma ja Michell- työskentelivät San Juan de Dios Málaga sairaalassa, osastoilla, joissa he huolehtivat mm. palliatiivista hoitoa saavista potilaista sekä eri-ikäisistä kehitysvammaisista asiakkaista. Heidän Erasmus + vaihtotarina löytyy Instagramista. Kaksi opiskelijoista, joista toinen lastenohjaajaopiskelija ja toinen kosmetologiopiskelija, työskentelivät Fuengirolassa: Miia ”Tuiskula” päiväkodissa/iltapäiväkerhossa ja Tamara ”Glow Beauty” kauneushoitolassa.
Matkan alussa tutustuin Málagaan ja tapasin lähihoitajaopiskelijat kuullakseni heidän kokemuksistaan. Ehdin tutustua myös Málagan Algazaban ja Gibralfaron linnoituksiin, joista jälkimmäisestä avautui upeat näkymät kaupunkiin. Heti pääsiäisen jälkeen vierailimme yhdessä, minä ja kaikki SDO:n opiskelijat paikallisessa kontaktikoulussamme IES Santa Barbarassa.

Santa Barbarassa saimme espanjalaisilta opiskelijoilta esityksen Malagasta ja kulttuurin parhaista puolista. Meidän opiskelijamme puolestaan esittelivät upeasti Suomea ja meidän oppilaitostamme heille. Opiskelijat kävivät esittelemässä Suomea myös englannin tunneilla yläasteikäisille oppilaille sekä vielä tutustumassa kolmannessa sosiaali- ja terveysalan opiskelijaryhmässä. Opiskelijat tutustuivat paikallisiin opiskelijoihin myös vapaamuotoisemmin ja vaihtoivat yhteystietoja ja suunnittelivat jatkotapaamisia. Minä puolestani pääsin tutustumaan paikallisen opinto-ohjaajaa vastaavan henkilön työhön, kerroimme toisillemme työstämme ja huomasimme siinä olevan paljon yhtymäkohtia, vaikka tietysti erojakin löytyi. Myös joidenkin muiden opettajien kanssa ehdin keskustella koululla, keskustelut pyörivät ainakin kielten opiskelussa ja sukupuolten välisessä tasa-arvossa. Espanjan kielen taidoista oli hyötyä, osa paikallisista opettajista osasi kyllä kertoa paljon enemmän ajatuksistaan äidinkielellään.


Yhtenä päivänä pääsin kontaktihenkilömme mukaan hänen työssäoppimiskierrokselleen, kävimme tapaamassa opiskelijoita laboratorioissa, joissa he tekevät harjoittelua. Laboratorioissa opiskelijat tutkivat mm. veri-, virtsa ja ulostenäytteitä ja harjoittelevat niiden analysointia. Keskustelimme työssäoppimisen prosesseista ja ohjauksesta mitä he työpaikalta saivat, myös paikallisilla opiskelijoilla tuntui sujuvan työpaikalla oikein mainiosti. Sairaalan laboratoriossa oli työssäoppimassa neljä opiskelijaa, lisäksi yksi opiskelija oli yliopiston laboratoriossa tekemässä harjoitteluaan. Mielenkiintoinen kurkkaus myös tähän maailmaan!
Isabel ja minä työssäoppimisen paikkoja kiertämässä.

Viikon loppupuolella kävin tutustumassa paikan päällä kaikkien viiden opiskelijamme työpaikkaan. Sairaala San Juan de Diosilla en valitettavasti pandemiarajoituksista johtuen päässyt sisätiloihin, mutta ympäristö oli varsin viehättävä ja alue todella suuri. Juttelin myös ohjaajan kanssa, joka kehui opiskelijoitamme ahkeriksi ja tunnollisiksi. Päiväkoti Tuiskula Fuengirolassa oli puolestaan ihanan pieni ja viehättävä paikka ja tunnelma uskomattoman rauhallinen. Myös kauneushoitola GlowBeauty oli oikein siisti ja miellyttävä paikka. Myös näissä paikoissa tapasin opiskelijoiden ohjaajina toimivat yritysten omistajat.
