Kun Nuorten Työpaja siirtyi EtäTyöpajaksi

Istahdin koneeni ääreen, etätyöpäivä oli aluillaan. En ehkä ollut vielä parhaimmassa työvireessä, mutta sen verran vireessä, että mieleni ryhtyi pohtimaan – Miten tämä poikkeustila vaikuttaa meidän nuorten työpajaan? Mitä hyvää tästä koituu työpajatyöskentelyä ajatellen? Mitä uuttaa olen oppinut ja omaksunut lyhyessä ajassa, jopa niin että siitä on tullut ”normaalia”? Nämä kysymykset pyörivät niin mielessäni, että ajattelin kirjoittaa niihin liittyen muutaman ajatuksen luettavaksi.

 

 

Työpajatyöskentelyyn liittyen, meidän työpajallamme on tehty positiivinen digiloikka. Nuorten työpajatoimintamme muutettiin EtäTyöpajaksi nettiin. Olemme saaneet tällä tavalla monipuolistettua työpajatoimintaamme. Käytössä on Seppo opetuspelialusta, johon olemme luoneet huikean määrän erilaisia tehtäviä nuorille, niin tietokoneella tehtäväksi kuin toiminnallisestikin. Luontoon ja liikuntaan liittyvät tehtävät tulivat myös mukaan pelialustalle. Tehtäviä Seppoon tehdessäni havahduinkin, kuinka vähän olemme hyödyntäneet työpajatyöskentelyssä luontoa tai tietokoneella tehtävää työskentelyä. Luonnon positiiviset vaikutukset, jotka ovat varmasti monella tiedossa, tulee nyt myös koettua ja havaittua tehtäviä tehdessä. Toivon, että jatkossakin luonnossa liikkuminen jää vahvasti jokaisen ”normaaliksi” toiminnaksi ja pysyy vielä tiiviimmin myös työpajan arjessa mukana.

Toisena digiloikkauutuutena toimintaamme tuli mukaan Discord-sovellus, jossa käymme EtäTyöpajassa olevien nuorten kanssa keskusteluja, niin ryhmänä kuin yksilöllisesti. Discord mahdollistaa sekä chatti- että puhekontaktin ja yksilökeskustelun voi käydä myös videopuheluna, mikäli se tuntuu luontevalta.

EtäTyöpajassa halusimme pitää samanlaisen rytmin, kuin meillä oli työpajallakin. EtäTyöpajapäivät alkavat joka arkiaamu kello yhdeksän Discord-alustalla. Tällöin vaihdetaan kuulumiset ja keskustellaan, mitä tehtäviä nuoret aikovat aamupäivän aikana Seppo opetuspelialustalla tehdä. Ohjaajat ovat koko ajan saatavilla Discordissa. Seppo opetuspelialustalla ohjaajat pystyvät antamaan palautetta tehtävistä ja nostamaan keskusteluun yksilöllisesti tehtävien kautta esiin nousseita asioita. Lounashetken jälkeen tavataan jälleen Discordissa ”puolenpäivän pulinoissa” ja kuullaan, miten aamupäivä tehtävien parissa on mennyt sekä, mitä tehtäviä iltapäivällä nuoret aikovat tehdä. EtäTyöpajapäivän viimeinen puolituntinen reippaillaan ulkona Discord-yhteydellä keskustellen. EtäTyöpajapäivät päättyvät kello kaksi.


Itse havahduin, kuinka nopeasti monesta digiin liittyvästä asiasta tuleekin ”normaali”. Nyt on jo täysin luontevaa pitää palaverit esim. Teamsissa tai jollakin muulla alustalla. Enää ei niin nolota pitää edes videota palaverissa päällä. Itseasiassa se on aika virkistävää, kun näkee myös muita ihmisiä. Discordissa keskustelu luonnistuu, eikä Seppo opetuspelialustalle tehtävien luominenkaan enää saa raapimaan päätään. Digitaalisuuteen liittyen eteen on tullut mitä moninaisempia mahdollisuuksia, kuten virtuaalivierailut esim. erilaisissa museoissa ja Eduskuntatalolla.

Saa nähdä, mitä kaikkea muuta uutta ja innostavaa tuleekaan eteen, kun poikkeustila vielä jatkuu.

 

 

Susanna Hyypiä
Työpajatoiminnan koordinaattori
Sovinnon kampuksen Nuorten työpaja
Helsinki