Kohtaamisia Sovinnolla – Kesäloma, hyväosaisten luksusta

Kesä on yhdessäolon, auringon, rentoutumisen ja hyvän ruuan aikaa. Se on mökkielämää, ulkomaan reissuja ja lasten leirejä. Aurinkoisia päiviä rannalla, Linnanmäkeä ja Korkeasaarta. Kesäfestareita ja jäätelötötteröitä.

Monet ehkä tunnistavat kuvauksesta ainakin pieniä palasia omasta kesästään. On kuitenkin hyvä muistaa, että eivät kaikki. Kuvaus pitää sisällään sellaista luksusta, johon kaikilla meistä ei ole mahdollisuutta.

Toimeentulotuki on yhtä pieni kesällä kuin talvellakin. Laskut ja velat painavat päälle niin helteellä kuin talvipakkasellakin. Mökin grilliherkut ja lasten kalliit leirit tuntuvat kaukaiselta Myllypuron leipäjonossa.

Olisi hienoa, jos kaikilla olisi mahdollisuus kesätaukoon. Pitää taukoa jatkuvasta rahapulasta, Kelan perintäkirjeistä, masennuksesta, perhehuolista ja velkakierteestä. Elämän nurjapuoli ja hankaluudet eivät kuitenkaan lomaile kesällä.

Jollekin ihmiselle juuri tämä heinäkuu saattaisi olla se oikea aika ja tilanne pyytää ja saada apua. Systeemi on kuitenkin eri mieltä. Heinäkuussa ihmiset lomailevat ja aikoja on vaikea saada niin terveyskeskukseen kuin sosiaalitoimistoon. Osa päihdeklinikoista saattaa olla kiinni kokonaan. Systeemi pyytää, että avuntarvitsija odottaisi kunnes työntekijät ovat taas palailleet työn ääreen. Hyväosaiset lomailevat ja muiden ei auta muuta kuin yrittää sinnitellä kesän yli.

Toivotaan, että jokainen meistä voisi kokea edes pienen palan kesäluksusta tänä kesänä. Niinkin pieni asia kuin jäätelötötterö auringonpaisteessa voi hetkeksi pyyhkiä huolet pois mielestä. Pidetään etenkin kesällä silmämme auki, huomataan toisen hätä ja tarjotaan tötterö sitä tarvitsevalle. Se hetki saattaa olla se ainoa luksus, johon hän tänä kesänä pääsee käsiksi.