Kansainvälisyys ilman liikkuvuutta – Tapahtuiko korona-aikana mitään?

Kansainväliset liikkuvuushankkeet ovat Suomen Diakoniaopiston kansainvälisen toiminnan perustana. SDO on koordinaattorina tai osatoteuttajana noin kymmenessä eri liikkuvuus- tai kehittämishankeverkostossa, joiden toiminta on jouduttu toteuttamaan uudella tavalla.  SDO on ollut verkostoissa aktiivinen online – toteuttaja erilaisissa tapahtumissa koko korona-ajan, vaikka maaliskuun 2020 jälkeen ulkomaanjaksoja ei toteutunut yhtään, eikä SDO:n kampusilla ole käynyt ulkomaisia vieraita.

Viime lukuvuonna käynnistettiin useita erilaisia hankekohtaisia virtuaaliprojekteja, joihin on osallistunut kymmeniä opiskelijoita yhdessä opettajansa kanssa kaikilla kampuksilla. Yhteistyötä oppitunneilla on ollut mm. Hollannissa sijaitsevan oppilaitoksen ja thaimaalaisen Tonkla-schoolin kanssa.  SDO:n koordinoimassa Erasmus+ KA2 PICCIS-hankkeessa on ollut useita positiiviseen pedagogiaan liittyviä online tapaamisia yhteistyössä Ranskan ja Saksan oppilaitosten kanssa. Thai Go-hankkeessa SDO toteutti virtuaalisen parin tunnin koulutuksen hoitotyön ergonomiasta. Chiang Mai:n kumppanioppilaitoksessa oli mukana noin 150 sairaanhoidon opiskelija ja opettajaa. Käytimme Padlet-alustaa sekä Kahoot- ja Mentimeter-sovelluksia saadaksemme vuorovaikutusta virtuaalioppitunnille.

Toukokuussa 2021 EU ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius vieraili Lahdessa, jolloin Lasse Kantola ja opiskelijat tapasivat häntä. Ohessa linkki EU-komission jakamaan YouTube videoon. Lahden kampus yhteistyössä Lahden Diakonissalaitoksen kanssa on ollut aktiivinen kansainvälisessä vapaaehtois- ja avustustyössä: kesäkuussa lähti avustusrekka täynnä tavaraa Romaniaan.

OPH:n tukemissa kaukokohdehankkeissa on ollut tarjolla monipuolisesti hanketavoitteisiin ja sisältöön liittyviä webinaareja opiskelijoille sekä henkilöstölle. Lisäksi Finnvet in China -hanke on järjestänyt Kiinan kieleen & kulttuuriin liittyviä kursseja yhteistyössä Espoon työväenopiston kanssa. Näistä mahdollisuuksista on tiedotettu opiskelijoita sekä henkilöstöä intran uutisissa. Pari opettajaa osallistui myös Latvian sairaanhoito-oppilaitoksen järjestämään kansainväliseen online-seminaariin toukokuussa.

Kolme SDO:n lähihoitaja opiskelijaa osallistuivat esityksillään Nursing Education Institutional Network (NEIN) verkoston järjestämään kansainväliseen seminaariin syyskuussa 2021. Aihe oli hyvin ajankohtainen: The 5th nursing student forum: How we fight the Covid-19: Research, Practice, and Innovations. Thaimaan ja Aasian lisäksi puhujat tulivat yliopistoista Skotlannista, Amerikasta sekä Australiasta. Online seminaariin osallistui lähes tuhat sairaanhoidon opiskelijaa sekä opetushenkilökuntaa ympäri maailmaa.

Lokakuussa 2020 SDO haki ensimmäistä kertaa EU:lta Erasmus+ ammatillisen koulutuksen liikkuvuusohjelman akkreditointia uudelle Erasmus+ kaudelle 2021-2027.  Erasmus+ akkreditointi – hakemus sisälsi SDO:n kansainvälisen toiminnan strategian sekä Erasmus+ suunnitelman ja tavoitteet viidelle vuodelle. Saimme myönteisen päätöksen 1/2021!  Uusien liikkuvuustoimintojen rahoitusten haku on huomattavasti kevyempää akkreditoiduille oppilaitoksille kuin ilman laatusertifikaattia oleville. Tämän laatusertifikaatti mahdollistaa SDO:n itsenäisen Erasmus+ rahoituksen  kansainväliseen liikkuvuus- ja kehittämistoimintaan verkostohankkeiden lisäksi.

Lukukaudella 2021-2022 monet online-projektit jatkuvat osana eri opiskelijaryhmien opetusta SDO:n kampuksilla. Tavoitteena, että nämä projektit johtavat lopulta myös oikeaan vaihtojaksoon ja ammattitaidon kehittymiseen ulkomailla. Pandemian aikana maailman online-yhteydet & mahdollisuudet ovat kehittyneet upeasti, mutta toivottavasti tämän lukuvuoden aikana saamme kohdata toisiamme lähitapaamisissa, toivottaa vieraat tervetulleiksi ja hyvää matkaa lähtijöille – oppia taas kaikilla aisteilla paikan päällä!

SDO:n kansainväliset hankkeet löytyvät ”Kansainvälinen toiminta” intra-sivulta sekä www-sivuilta kohdasta  Projektit ja hankkeet » Suomen Diakoniaopisto (sdo.fi)Uusia hankkeita haetaan vuosittain, koska ne ovat määräaikaisia.