Hola-Terveiset Málagasta!
IES Santa Barbara järjesti Erasmus+ kansainvälisen seminaarin 22-25.10. 2019 oppilaitoksen kansainvälisyys koordinaattori
Isabel Garzía-Plazas johdolla. Osallistuimme siihen Hoivan Saaran kanssa Together- Erasmus+ hankerahoituksella.
IES Santa Barbara on Erasmus-Together-hankeverkoston yhteistyökumppanimme Málagan seudulla. Oppilaitos tarjoaa sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattikorkea sekä opistotasoista koulutusta. Erasmus+ vaihdot tämän oppilaitoksen kanssa ovat vastavuoroisia. Sanervakodissa oli keväällä 2018 kaksi opiskelijaa kahden kuukauden työharjoittelussa, meiltä on vuosittain käynyt siellä 2-4 opiskelijaa reilun kuukauden vaihdossa. Myös Lahdessa on ollut pari opiskelijaa vaihdossa syksyllä 2017. Isabel vieraili Alppikadulla elokuussa 2018 tutustumassa SDO:n koulutuksiin sekä opiskelijoiden harjoittelupaikkoihin.
Isabel vastavuoroisesti kutsui minut ja Sanervan yksikönjohtaja Saara Tokolan IES Santa Barbaraan jo täällä käydessään. Seminaarin osallistujat olivat kansainvälistä joukkoa: Marokosta, Saksasta, Ranskasta, Montenegrosta, Turkista, Latviasta ja Islannista espanjalaisten ja meidän suomalaisten lisäksi.

Sanervan yksikönjohtaja Saara Tokola kokee osallistumisen Erasmus+ seminaariin erittäin hyödylliseksi työpaikan näkökulmasta:
“Matka oli mielenkiintoinen ja hyvin järjestetty. Matka avasi minulle Erasmus+ vaihtojärjestelmää. Samoin matka opettaa ymmärtämään millaisesta ympäristössä vaihto-opiskelija voi tulla meille ja minkälaiseen vaihtoon meiltä lähtee opiskelijoita. Auttaa ymmärtämään, millainen kielitaito opiskelijalla voi olla ja mitä hän voi oppia jaksolla. Myös nyt, kun tuntee espanjaisten opiskelijoiden opettajan, on helpompi lähestyä häntä, jos vaihto-opiskelijalla on ongelmia. Vierailut paikallisiin sairaaloihin olivat mielenkiintoiset, samoja hoitokäytänteitä kuin meilläkin. Potilaat /asukkaat, joita näimme, näyttivät voivan hyvin ja saavan hyvää hoitoa. Kansainvälisen viikon järjestäjät olivat tehneet hienon ohjelman. Meillä suomalaisilla on varmasti opittavaa ihmisten ystävällisyydestä vieraita kohtaan.”
Etukäteen suunnittelin tämän olevan loistava tilaisuus laajentaa myös SDO:n Erasmus+ partneriverkostoa. Esittelimme jokainen omat organisaatiomme seminaarin osallistujille. Tavoitteena oli tutustua toistemme organisatioihin ja koulutustarjontaan. Workshopien aiheena oli myös työelämäyhteistyön kehittäminen ja tukea tarvitsevien opiskelijoiden ohjauksen järjestäminen. Yllätyksekseni esim. Montenegron seurue kertoi, että heillä (hammaslääketieteellisessä) ei ole mitään tuen tarvetta kenelläkään opiskelijalla…. ehkä meillä on erilainen oppimisnäkemys…
Esitys SDO:n koulutustarjonnasta herätti mukavasti kiinnostusta ja keskustelua, saimme eniten esitysaikaa. Vierailijoita olisi tännepäin tulossa, mutta löytyisikö meille uutta kansainvälisen kehittämisen näkökulmaa näistä partnereista? Sitä täytyy pohtia, koska monet heistä tulevat yliopistoista ja/tai tarjosivat esimerkiksi hammaslääketieteen tai suunhoidon koulutusta.
Oppilaitosvierailuilla Euroopassa olen huomannut suunhoidon olevan erittäin tärkeää opetussuunnitelmassa ammatillisessa koulutuksessa. Mietin, että opetetaanko meillä perusteellisesti lähiopetuksena tajuttoman potilaan, vanhuksen tai lapsen suunhoitoa. Vai pidetäänkö suunhoitoa itsestäänselvyytenä ja ammattilainen osaa sen toteuttaa automaattisesti hoivaa tarvitsevalle asiakasryhmälle työpaikalla? IES Santa Barbarassa lyhyessä, puolentoista vuoden koulutuksessa hoiva-avustajille opetetaan suunhoito monipuolisesti eri asiakkailla, harjoittelu tapahtuu nukeilla.


Hermanans Hospitalarias Málaga
SDO:n ammatillisten opiskelijoiden keskuudessa Espanja on erittäin suosittu Erasmus+ vaihtojaksokohde. Lähihoitajaopiskelijat Tanja ja Kirsi Alppikadun kampukselta ovat koulutussopimusjaksolla 7.10-9.11. 2019 Hermanans Hospitalarias Málagassa.
Seminaariohjelma oli tiivis aamusta iltaan, mutta torstaina ohjelmaan oli sovitettu sairaalavierailut. Vierailimme Saaran kanssa kahdessa sairaalassa, joissa SDO:n opiskelijat ovat olleet koulutussopimusjaksoilla. Samalla pääsimme tapaamaan Kirsiä ja Tanjaa työn touhussa. Viime syksynä tässä sairaalassa työharjoitteli Arttu Lahden kampukselta.

Hermanans Hospitalarias Málaga sijaitsee viihtyisässä ympäristössä noin parin kilometrin päässä Málagan keskustasta. Rakennukset ovat vanhoja, mutta lähivuosina täydellisesti remontoitu. Kaikkiin tiloihin on valittu siistejä, helppohoitoisia materiaaleja ja huonekaluja. Kirsi työskenteli sairaalan ensimmäisessä kerroksessa, jonne potilaat tulevat erilaisilla diagnooseilla kuntoutusjaksoille tai syövän palliatiiviseen hoitoon. Asiakkaiden vaihtuvuus on suurta. Potilashuoneissa on tilaa myös läheisille.
Tanja työskenteli samassa rakennuksessa toisessa kerroksessa, jossa sijaitsee viihtyisä iäkkäiden asukkaiden hoivakoti. Tanjan kerroksessa vanhukset istuskelivat päiväsalissa ja odottelivat lounasta, joka valmistetaan sairaalan keittiössä. Jokainen asukas käytetään suihkussa päivittäin, hoivakodissa tuoksui hyvälle. Aamuvuorossa 24 asukasta kohti oli kolme hoitajaa ja kolme opiskelijaa, opiskelijoista on suuri apu! Päivittäiseen toimintaan osallistuvat myös vapaaehtoiset, esimerkiksi ulkoilun avustamisessa. Huonekalut mm.sängyt, laidat, vuodepöydät ym. hoitovälineet olivat moderneja. Kurkkasin myös fysioterapian tiloihin, jotka olivat melko pelkistetyt, mutta vastaavat kuin Suomessa terveysasemilla tai sairaaloissa. Fysioterapeutti tarjoaa ryhmä-sekä yksilökuntoutusta akuutin tai palliatiivisen hoivan lisäksi geriatrisilla osastoilla. Hoivatyötä helpottavia tai liikkumisen apuvälineitä oli saatavilla sairaalan osastoilla. Tanja ja Kirsi kertovat Together 2 Erasmus+ hankkeen tukemasta vaihtojaksostaan yksityiskohtaisemmin blogissaan myöhemmin.
Centro Asistencial San Juan de Dios (Málaga)
Centro Asistencial San Juan de Dios (Málaga) vastaa arvoiltaan ja lähtökohdiltaan meidän Diakonissalaitosta: hengellinen arvoperusta, autetaan ihmisiä vaikeissa tilanteissa, jossa apua muualta ei ole saatavilla (esim. vaikeat mielenterveysongelmat-kuntoutusjaksot). Keväällä 2019 tässä sairaalassa vaihtojaksolla kävi kaksi SDO:n lähihoitajaopiskelijaa, joiden raportti vaihtojaksosta löytyy opiskelijablogeista. Jenna oli palliatiivisella ja Safiya mielenterveysosastolla. Asiakkaat ovat täällä haastavia, joten vaihto-opiskelija valinnassa täytyy olla huolellinen. Tämäkin sairaala-alue on kaunis: muurien suojassa, palmukujien varrella sijaitsee erilaisia rakennuksia pienestä kirkosta isoon kartanorakennukseen, jolla ikää on yli 100 vuotta. Kartano ei ole asukkaiden käytössä hoivayksikkönä, vaan sitä vuokrataan esim. hääjuhliin tai muihin tilaisuuksiin. Vuokratulot käytetään sairaalan toimintaan. Asukkailta/potilailta peritään myös hoitomaksu (esim. eläkkeestä) vastaavasti kuin Suomessa. Vihreällä sairaala-alueella eri asiakasryhmät majailevat omassa rakennuksessaan (mielenterveys, palliatiivinen hoito, vammaisten ja vanhusten hoivayksiköt). Kaikki rakennukset ovat remontoituja, myös uusi pelikenttä ja uima-allas. Vanhuksille on aidattu kuntoilualue ja lenkkipolku pihalla, jonne pääsee suoraan vanhusten hoivayksiköstä, joka näytti myös sisätiloiltaan hyvin toimivalta, siistiltä ja modernilta. Asukkaat saavat liikkua sisäpihalla, mutta ympäristö on valvottu ja turvallinen.

Erasmus+ kumppanuudet ja vaihtojaksot ovat vastavuoroisia oppimiskokemuksia
Näitä Erasmus+ opiskelijavaihtoja siis organisoi IES Santa Barbaran kansainvälisyys koordinaattori ja lehtori Isabel yhteistyössä kanssani. Isabellalla on jo 14 vuoden kokemus kansainvälisistä vaihtohankkeista. Yhteistyö SDO:n kanssa on alkanut HDO:n aikana syksyllä 2016. Isabel lähettää meille hoiva-avustaja opiskelijoita. Tänä syksynä Hoivan Sanerva-kodissa Myllypurossa Isabel Martínez Romero harjoitteli kaksi kuukautta sekä Marta López García kolme kuukautta Aurora-talossa Alppikadulla. Opiskelijat Isabel ja Marta tutustuivat myös SDO:n koulutuksiin ja opiskelijoihin syyskuussa, alla kuva päivästä SDO:ssa.

Suurkiitos Isabellalle & IES Santa Barbaralle ohjelmasta ja järjestelyistä, sekä Saaralle & opiskelijoille seminaariseurasta!
