Hanna PICCIS-hankematkalla Saksassa
Kesäkuussa 2019 saimme iloisia uutisia Erasmus+ KA2-hankkeen tiimoilta. Opetushallitus näytti vihreää valoa Strengthening Inclusion of students with special needs through Positive Pedagogy-hankkeelle, jota vaativan erityisen tuen rautaiset ammattilaiset Satu Kervinen ja Miia Nnmaeka sekä kv-koordinaattorimme Heli Ramula olivat työstäneet tovin ja laittaneet hankkeen viriämään. Vihdoin meillä on mahdollista kansainvälisyystoiminta myös vaativan erityisen tuen opiskelijoille. Suomen Diakoniaopistossa vaativaa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat eivät ole osallistuneet kansainvälisille Erasmus+ vaihtomatkoille ulkomaille. Sen vuoksi SDO:n koordinoiman hankkeen yhtenä keskeisenä päämääränä on kansainvälisten kokemusten mahdollistaminen heille ja sitä kautta opiskelijoiden yhdenvertaisuuden ja osallisuuden lisääminen.
Hankkeeseen mukaan lähteminen tuli itselleni eteen kesän vaihtuessa syksyyn, kun Miia hyppäsi uusiin työtehtäviin oppilaitoksessamme. Positiivista pedagogiikkaa toteutetaan kuitenkin arjessamme päivittäin, kun itsekin työskentelen vaativan erityisen tuen puolella – Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa opiskelu- ja työvalmentajana. Hanketyö oman työn ohella tuntui luontevalta ja jännittävältäkin ja koinkin sen olevan itselleni yhdeksi ainutlaatuisimmista työkuvioista, joita tulen tekemään. Tämänkaltainen hanketyö antaa myös varmasti uusia työkaluja, joita pystyy hyödyntämään monessa.

Staff Training meeting 1.-5.12.2019 Regensburg
Vihdoin koittikin se päivä, kun herätyskello soi ennen kukonlaulua ja jännitys oli lähes käsinkosketeltava. Ensimmäinen hankkeen toimijoiden koulutustilaisuus edessä ja tästä se lähtisi. Reissukavereiksi lähtivät Satu ja Heli.
Lento Muncheniin sujui mutkattomasti ja kentältä jatkoimme junalla päätepisteeseen Regensburgiin. Olimme hyvissä ajoin perillä. Ehdimme käydä pienellä kävelyllä kaupungilla ennen iltaa, jolloin oli sovittu yhteinen illallinen Saksan ja Ranskan yhteistyökumppaneiden kanssa.

Meille oli järjestetty Saksan hankekumppanin Katholische Jugendfürsorge der Diözese Regensburg e.V oppilaitoksen Fachakademie für Heilpädagogik toimesta monipuolinen ja kattava viikko-ohjelma työ- sekä vapaa-ajalle. Oppilaitoksen rehtori Petra Wernerin johdolla koko henkilökunta ja opiskelijat olivat mukana ohjelman suunnitellussa ja toteutuksessa. Työntäyteiset päivät etenivät omalla painollaan ohjelman Erasmus KA 2 Program dec 2019-final mukaisesti.

Mielenkiintoista oli tutustua heidän kokemuksiinsa ja työhön erityistä tukea tarvitsevien kanssa. Varsinkin niinä päivinä, jolloin pääsimme kuulemaan, näkemään ja kokeilemaan erilaisia menetelmiä, joita he omassa työssään käyttävät. Niistä pystyi ottamaan opikseen ja laajentamaan myös oman työn näkökulmia ihan uudelle tasolle.

Seuraavan hankekokouksen suunnittelua viikolle 14
Ensimmäinen Saksan reissu suuntautui siis henkilökunnan johdolla Saksaan ja maaliskuussa järjestettävälle viikon reissulle puolestaan mukaan pääsevät minun ja Sadun lisäksi kolme Puki-ryhmän opiskelijaa sekä heidän avukseen kaksi tukihenkilöä.
Viikon aikana teimme suunnittelutyötä seuraavaa tapaamista varten, jolloin mukana partnerioppilaitoksista on myös erityisen tuen opiskelijoita. Pohdimme myös soveltuvia tukihenkilöitä. Koska tärkeitä yhteistyötahoja omaa ryhmääni ajatellen on ollut sote-puolen opiskelijat, ja heistä on hyvä kokemus, päädyimme siihen, että tukihenkilöiksi tulemme ehdottomasti valitsemaan oppilaitoksemme omia opiskelijoita kasvatus- ja ohjausalalta sekä lähihoitajakoulutuksesta. Tällöin mahdollistamme heille tukihenkilökokemuksen lisäksi kansainvälisen kokemuksen. Tätä kokemusta he varmasti tulevat jakamaan omissa ryhmissään ja se on osa heidän omaa opintopolkuaan.
Kiitos mahdollisuudesta PICCIS!
Kokonaisuudessaan reissun anti oli erinomainen alkujännityksestä huolimatta. Mieleenpainuvimpia hetkiä koin tutustumalla myös muun muassa maatilaan, mikä tarjoaa myös majoitus- ja ruokapalveluita, sekä taidetyöpajaan. Kyseisissä paikoissa työskentelee erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä, joten oli hienoa nähdä, miten yhteiskunta toimii Saksassa ja miten osallisuutta edistetään erilaisin tavoin.

Tämän Erasmus+ KA2-hankkeen nimi – Strengthening Inclusion of students with special needs through Positive Pedagogy – on vaikea. Jäähyväisillan yhteisen ruokailun iloisen haikeassa tunnelmassa keksimme hankkeellemme helpon nimen, lyhyenteen PICCIS, joka tulee sanoista:
P-Positive
I-Inklusion
C-Companionship
C-Communication
I-International
S-Strentgh
