ERASMUS+ Together asiantuntijaliikkuvuus, Malaga, Espanja 25.11.-1.12.2018

Sunnuntai 25.1.2018 Matkapäivä

Buenos Dias!

Matka tänne Malagaan sujuu todella helposti. Helsingistä, sekä Finnair, että Norwegian lentää päivittäin suoraan Malagan lentokentälle. Lentoni lähti klo 6.00 ja se laskeutui Malagaan noin 9.45 paikallista aikaa. Lento kestää siis noin 4,5 tuntia. Lentokentältä Malagan keskustaan pääsee sekä junalla, että bussilla. Valitsin bussin, tunnus on A ja se lähtee heti terminaalin ulkopuolelta. Matka maksoi 3 € ja kesti noin puoli tuntia. Olinkin hotellissa jo melkein tunnin kuluttua laskeutumisesta. Iltapäivällä kävin tutustumassa Malagan vanhaan keskustaan, Centro Historicoon ja selvittelin reittiä huomiseen tapaamiseeni Isabel Garcia Plazas:n koululle, IES Santa Barbaraan

Maanantai 26.11.2018

Aamulla heräsin kauniiseen, mutta viileään aamuun. Päivän ohjelmassa on IES Santa Barbara koulu ja vierailu ensimmäisessä kauneushoitolassa Fuengirolassa.
Busseissa on täällä todella helppo matkustaa. Pysäkit ovat hyvin merkityt, bussin sisällä on valotaulu, joka kertoo päätepysäkin ja seuraavan pysäkin. Matka hotellilta IES Santa Barbaraan, kesti noin 20 minuuttia ja maksoi 1,30€. Matka maksetaan kuljettajalle, ja suurin mahdollinen raha, jolla voi maksaa on 5€. Kaikkien reittien ja matkojen suunnitteluun käytän täälläkin GoogleMaps -sovellusta.

Kirjoittelen tätä nyt kauniissa aamuauringossa bussipysäkillä, lähellä IES Santa Barbaran koulua. Oppilaitoksen ympärillä on aita ja portti on suljettu, myöhemmin sai tietää tähän syynkin: näin varmistetaan, etteivät opiskelijat poistuisi koulusta kesken päivän.
IES Santa Barbarassa opiskelijat ovat iältään 12-50+ vuotiaita. Nuorimmat opiskelijat on sijoitettu rakennuksen vasemmalle reunalle ja aikuisemmat oikealle reunalle. Oppilaitoksen omistaa Andalucian aluehallinto. Opettajien työviikot ovat suhteellisen lyhyitä, mutta lomia ei ole samoin kuin meillä. Luokkatilat, joita näin, olivat hyvin varusteltuja ja kaikki tavarat upeasti paikoillaan, vaikka kulumisen jälkiäkin oli. Käytävien ja luokkien seinillä oli tyypillinen Andalucialainen, sinivalkoinen kaakelilaatoitus. 
Yhtäkkiä tilat täytti upea, klassinen musiikki -tauko oli alkanut -ei siis mikään perinteinen välituntikello!

Isbel:n kanssa keskustelimme myös naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Eilen, 25.11.2018 oli kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Näin Malagan keskustassa siihen liittyvän mielenosoituksen ja IES santa Barbaran opiskelijat olivat tehneet koko viikon ryhmätöitä aiheeseen liittyen ja tänään vielä monet kirjoittivat aiheesta ainetta.

IES Santa Barbarasta lähdin paikallisjunalla Fuengirolaa ensimmäiseen työpaikkatapaamiseen. Malagasta Fuengirolaan kulkee paikallisjuna C1 aina 20 minuutin välein. Rautatieasema on hotelliini lähellä, joten se löytyi helposti -junalipun ostaminen kestikin hiukan kauemmin. Lopulta oikea automaatti löytyi ja myös raide (10), josta juna lähti. Edestakaisin lippu maksoi 7,60 €. Matka meni leppoisasti maisemia ja ihmisiä tuijotellen. Junassa en kuullut Suomea, mutta heti asemalla ja oikeastaan joka paikassa muualla. Ranta on täällä pitkä hieno hiekkaranta. Muutamia ihmisiä ja koiria siellä täällä, vaikka ilma olisi hieno Suomen kesäksi… Tuuli oli kyllä suhteellisen viileä, eli pitkä villatakki oli tarpeen. Alue on siistiä ja rantaa seuraa aivan vieressä pitkä kävelykatu. Monet kahviloista ja ravintoloista ovat kiinni, kun kesäsesonki on jo ohi.

Tiistai 27.11.2018

Aamu alkoi railakkaasti, kun aamiaiselle kävellessäni löysin portaikosta ison torakan selällään sätkimässä. Kääk! Receptionin vaitonainen mieskin muuttui vilkkaaksi, kun kerroin hänelle tästä. Paljon polotusta ja askeleita edestakaisin -palatessani ei tyyppiä enää näkynyt.
Kello 8.50 junalla Malgasta Fuengirolaan, taas tuolle samalle Les Boliches -asemalle, jossa eilenkin jäin pois. Noin 1,5 km kävelymatkan päässä on Petra Martikaisen Helmi –Beauty Salon.

Petra on kosmetologi ja parturikampaaja ja hänellä on ollut Helmi noin 2,5 vuotta. Helmessä oli nytkin kolme kosmetologiopiskelijaa työssäoppimassa ja Petra ottaa mielellään meiltäkin opiskelijoita. Hoitolassa on käytössä Ekopharma ja myös Hilla -sokerit (2 ja 3), muita sarjoja ei vielä ole, suunnitelmia Petralla oli kyllä esim. YonKa:n ottamisesta valikoimaan. Tuotteet Petra tilaa suoraan Suomesta, mutta tuotteiden saanti perille on välillä vaikeaa. Paketteja katoaa matkalle tai jää muuten vain tulematta ilmaantuakseen sitten yllättäen viikkoja myöhässä. Helmessä on töissä kaksi kampaajaa, urheiluhieroja, sekä ripsien ja kynsien tekijät. Asiakkaista suurin osa on suomalaisia tai ruotsalaisia, jonkun verran myös muista kansalaisuuksista.

Hoitohuoneissa oli asiakkaita, siksi tällainen erikoinen kuvakulma 🙂 Tässä hoitolan nettisivut LOI tehtiin yhdelle asiantuntijalle ja kahdelle opiskelijalle. Parhaat kuukaudet vaihtoon olisivat lokakuusta jouluun ja helmikuusta toukokuulle, muulloin on liian hiljaista.

Suosituimpia hoitoja ovat kasvohoito – jalkahoito -paketit. Päivän toisen käynnin tein Hius- ja kauneus Norrikseen, sekin Los Boliches aseman lähellä, mutta enemmän Malagan suuntaan. Täällä meiltä onkin ollut opiskelijoita aiemmin useastikin.

Vaikka paikka oli pieni ja ahdas, jäi salongista ja Sarista hyvä vaikutelma. Hän tuntui aidosti välittävän opiskelijoista ja heidän ohjaamisesta, hoitolassa onkin jatkuvasti suomalaisia opiskelijoita. Hoitoja tehdään YonKalla, tuotteita oli myös paljon esillä myynnissä. Lisäksi meso- ja fototerapiaa, sekä UÄ-puhdistus ja sokerointi Sarikin tilaa tuotteet suoraan Suomesta. LOI tehtiin täälläkin useammalle opiskelijalle. Paras aika vaihtoon on syyskuusta huhtikuun loppuun ja vähintään 4 viikkoa olisi jakson kestettävä.

Fuengirola viettää 175 vuotisjuhlia ja rantakadulla oli kivoja vanhoja kuvia rakentamisajoilta. Taisin eilenkin mainita, mutta taas tein saman havainnon -suomalaisia on täällä todella paljon. Aika hyvin heidät erottaa katukuvasta, ihan hyvällä ☺️
Ainakin kolmeen suomalaisia pullia ja piirakoita leipovaan kahvila/leipomoon olen jo törmännyt, lihapullia ja hernekeittoa myös mainostetaan. Kiinteistönvälitystä, luontaistuotteita, käsityötarvikkeita, lääkärin- ja asianajajan palveluita, suomeksi kaikki. Tänne voisi kyllä tulla aika lailla ummikkona ja elää ulkomailla suomeksi.

Kaikkialla on siistiä, puita ja istutuksia, sekä rantoja ja katuja hoidetaan ja siistitään jatkuvasti. Jätteiden kierrätyskin näkyy katukuvassa, mutta myös muoviset kertakäyttötavarat. Liikkeet ja kahvilat avaavat vasta noin 10-12 aikoihin, pitkät aamut siis kunniassa 👌🏼 Rantakadulla näkyy koko ajan kuntoilijoita, pyöräilijöitä, ihmisiä rollaattoreiden ja sähköpyörätuolien kanssa. Täällä on selkeästi helppo liikkua, miten vain voi ja haluaa.
Seuratkaa myös tämän Together –hankkeen Instagram -tiliä: @togetherhanke Päivittelen sinne myös tämän viikon ajan, osaksi ehkä samoja kuin @skyopisto -tilille.

Buenas noches!

Viimeiset päivät Malagassa

Kauneudenhoitoalan yrittäjänä täällä on hiukan erilaista kuin Suomessa. Ensimmäisen vuoden ajan terveysviranomaiset käyvät uuden yrittäjän luona monta kertaa, varsinkin maahanmuuttajan ollessa kyseessä “haluavat kovasti löytää jotain mistä voisi sakottaa”. Työpäivät ja työviikot ovat usein pitkiä, maanantaista lauantaihin, klo 10-22.00. Asiakkaita riittää hyvin, hoitopaketit ovat suosittuja ja samaan otetaan usein ripset ja kulmat, kasvot ja kynnet, sokeroinnit ja hiukset myös. Asiakkailla on aikaa ja rahaa, he haluavat huolehtia itsestään ja ovat valmiita maksamaan palveluista. Kilpailukin on, mutta jos on valmis palvelemaan, iloinen ja huolellinen, asiakkaat tulevat takaisin. Paikallisen kosmetologin keskipalkka voi olla n. 800 €/kk.
Malagassa ei kauneushoitoloita näkynyt katukuvassa kuten Fuengirolassa. Eniten oli kynsipaikkoja, yhdessä tehtiin myös varpaiden kynsiä, ripsipidennyksiä en nähnyt juurikaan mainostettavan. Kosmetiikkaliikkeistä italialainen KIKO:a oli Malagassakin kaksi liikettä. Pimkie ja Mercadona, ovat espanjalaisia ketjuja. Samoja sarjoja näkyi paljon kuin Suomessakin, mutta myös Astor ja Bourjois, joita meillä ei ole enää vuosiin ollut myynnissä.
Perjantaina vierailin vielä IES Profesor Isidoro Sánchez -oppilaitoksessa, jossa Rahuel ja Antonio pyrittivät minua ympäriinsä hengästyttävällä vauhdilla. Näin opiskelijoita kampaamassa hiuksia, tekemässä rakennekynsiä, peruukkeja, partoja ja lakkauksia. Meikki, kasvo- ja vartalohoitoluokissa ei valitettavasti ollut opetusta.

Oppilaitos on Andalucian hallinnon omistama, opiskelijoita on n. 500. Aloina myös mm. autoala. Opiskelijat ovat koulussa 2 vuotta ja viimeisenä keväänä on monen kuukauden työharjoittelujakso ennen valmistumista.

Tilat olivat kovin vaatimattomat, mutta opiskelijat taitavia. Osa opiskelee maskeerausta ja näin kipsivaluja erilaisista kasvoista ja haavoista yms. ja niistä sitten silikonista käytettävät versiot. Halloween –juhlaan he olivat tehneet projektina “kauhukäytävän” ja myös paikalliseen maskeerauskilpailuun he ovat osallistuneet ja menestyneet hienosti! Yhden ryhmän opiskelijat valmistivat partoja ja peruukkeja:

Tässä vielä kuvat hoitoluokasta ja tuotekaapista –ei ihme, että Rahuel ja Antonio sanoivat SKY-Opiston näyttävän kauneushoitolalta.

Tämän, kuten Isabel:nkin koulun ympärillä on aita ja kaikki ovet ja portit olivat lukittuja. Juuri lähtiessämme, tapasin pikaisesti rehtorin –yksi opiskelija oli karannut koulusta ja hänen isänsä oli juuri tullut häntä hakemaan. R+A sanoivatkin, että aidat ovat täälläkin sitä varten, etteivät opiskelijat poistu koulusta kesken päivän “this is a difficult area”.

Malaga on mukava ja helposti lähestyttävä kaupunki. Tärkeimpiä nähtävyyksiä on kaupungin “oman pojan” Picasson synnyin koti ja museo, katedraali, roomalaiset rauniot ja melko uusi “Muello 1” satama-alue, josta tuo viimeinen kuva. Alueella on paljon kahviloita, ravintoloita, merta sekä aurinkoa ja vieressä kivasti suunniteltu puutarha-alue.

Lauantaina olikin jo kotimatkan aika. Vaikka matkailu avartaa ja on hienoa nähdä uusia paikkoja ja tavata uusia innostavia ihmisiä -on myös ihanaa palata kotiin!

Muchas gracias ERASMUS+ tämänkin matkan mahdollistamisesta ja myös teille, kun luitte näitä raportteja 🙂

Naisemme maailmalla oli Ansu, eli Anna-Liisa Halsas-Lehto
anna-liisa.halsas-lehto@sdo.fi
Suomen Diakoniaopisto SKY-Opiston kampuksen koulutuspäällikkö