Janna Hautamäki opettaa aikuisia lukemaan
Lehtori Janna Hautamäki on pedagogiikan moniosaaja. Hän opettaa Suomen Diakoniaopistossa aikuisia, jotka eivät ole käyneet peruskoulua.
Kun peruskoulun oppimäärä on pakattu muutamaan hassuun vuoteen, opettajalta vaaditaan lujaa ammattitaitoa. Sitä Janna Hautamäellä riittää.
Kasvatustieteiden tuplamaisteri on ehtinyt elämässä paljon: hänellä pitkä osaaminen perusopetuksesta mutta myös liuta muita työpaikkoja – aina myyntitehtävistä viestintävirastoon.
Ensimmäisen kosketuksen kasvatusalaan Janna sai lukion jälkeen, kun hän lähti Ranskaan au pairiksi. Palattuaan Suomeen Janna opiskeli kuitenkin yo-merkonomiksi ja erikoistui matkailuun.
Jatkokoulutus kaupallisella alalla ei silti innostanut. Janna ymmärsi, että ihmisläheisempi työ voisi olla hänen juttunsa. Niin Jannan urasuunnitelmat muuttuivat ensimmäisen kerran.
”Päädyin valmennuskurssille, jossa pänttäsimme yleisen kasvatustieteen valintakokeisiin.”
Valmennuskurssilla syntyi elinikäisiä ystävyyksiä, kun kaikki porukasta raivasivat tiensä yliopistoon. Näitä kasvatustieteilijöitä eli tuttavallisemmin ”kasviksia” löytyy myös Suomen Diakoniaopistosta useampia.
”Tapaamme kurssilaisten kanssa edelleen vuosittain kasvisten syyssemmassa”, Janna nauraa.
Lapset muuttivat urasuunnitelmat
Toisen lapsen syntymän myötä Jannalle syntyi myös toive selkeämmästä ammatista.
”Kypsänä kolmekymppisenä rouvana aloitin taas opinnot yliopistossa.”
Luokanopettajan koulutuksen lisäksi Janna hankki aineenopettajan pätevyyden kuvataidekasvatuksesta. Samalla hän kasvatti ensimmäistä, toista ja kolmatta lastaan. Toinen opiskeluaika on jäänyt mieleen rankkana ja ihanana.
”Nautin ajasta kovasti, mutta kyllä tuli helpotuksen huokaus, kun sain paperit vihdoin ulos.”
Valmistumisen jälkeen Janna työskenteli seitsemän vuotta espoolaisessa alakoulussa luokanopettajana.
”Siellä tuli nähtyä peruskoulupuoli kattavasti”, hän kertoo. Aika oli taas kypsä jollekin uudelle.
Mutkan kautta Suomen Diakoniaopistoon
”Se uusi” löytyi Suomen Diakoniaopistosta.
Alun perin Janna haki Suomen Diakoniaopistosta toista tehtävää, koska innostui niin paljon rekrytointi-ilmoituksesta.
”En ollut huomannut, että kyseinen työpaikka oli tarkoitettu vain työttömille työnhakijoille, enkä siksi ollut sopiva hakija.”
Jannan hakemus jäi kuitenkin rekrytoijan mieleen. Tämä vinkkasi pitämään silmät auki tulevien hakujen osalta.
Kauaa ei mennyt, kun sopiva haku aukesi. Vuonna 2018 Janna aloitti aikuisten perusopetuksen lehtorina. Nykyisessä työssään Janna opettaa ja ohjaa aikuisia opiskelijoita, jotka ovat pääosin maahanmuuttajataustaisia.
Äärimmäisen merkityksellistä työtä
Kaksi ensimmäistä työvuotta Janna ohjasi lukutaitovaiheen ryhmää, jossa opiskelijat eivät osanneet vielä lukea. Viime vuoden syksynä Janna siirtyi alkuvaiheen ryhmään, jossa opiskellaan peruskoulun asioita jo laajemmin: suomen kieltä, matikkaa, biologiaa ja englantia
”Aikuisten perusopetus on kunnianhimoista hommaa. Kun tavallinen peruskoulun opiskelija suoritaan oppimäärän yhdeksässä vuodessa, aikuisten perusopetuksessa sama määrä on pakattu muutamaan vuoteen”, Janna toteaa.
Joskus tehtävä tuntuu lähes mahdottomalta.
”Riittämättömyys on varmaan monelle opettajalle tuttu tunne. Onneksi työ on myös äärimmäisen merkityksellistä ja oma ammattitaito kehittyy vuosien varrella niin, että osaa suhteuttaa asioita. Sitä oppii luottamaan omaan pedagogiikkaan, läsnäolon taitoon ja kokemukseen”, Janna kuvaa.
Janna on esimerkiksi todennut, ettei tuntisuunnitelmia voi viilata loputtomiin. Se ei olisi ajankäytöllisesti järkevää.
Sitä paitsi usein parhaat hetket eivät ole niitä, jotka on etukäteen kirjattu opetussuunnitelmaan.
”Ainutlaatuisimmat kohtaamiset syntyvät usein silloin, kun ollaan vähän sivuraiteilla. Kun syntyy keskustelua, opiskelijat ovat aktiivisia, tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi.”
Julkisesta yksityiseen oppilaitokseen
Suomen Diakoniaopisto on koulu, jota eivät ylläpidä kunnat. Sitä voi siis kutsua yksityiseksi, vaikka opiskelu on opiskelijoille ilmaista ja opiskelijat noudattavat samoja valtakunnallisia opetussuunnitelmia kuin missä tahansa toisen asteen koulussa.
Jannalla on kokemusta sekä julkisista että yksityisistä kouluista.
”Suomen Diakoniaopisto on ihan erilainen kuin kunnallinen peruskoulu. Käytänteet ovat vakiintuneita, on paljon eri alojen ammattilaisia ja ison talon fiilis”, hän kertoo.
Ison talon etu on myös se, että voi nähdä erilaisia työtehtäviä. Jannakin on päässyt syksyn aikana kurkistamaan ammatilliseen koulutukseen, kun hän on ohjannut kahden kasvatus- ja ohjausalan opiskelijan työssäoppimisjaksot ja näytöt.
Isosta talosta huolimatta töitä tehdään tiiviisti lähitiimin kanssa. Yksi Suomen Diakoniaopiston parhaista puolista onkin lämmin ilmapiiri ja tiimityö. Myös Janna kertoo tiiminsä hitsautuneen hyvin yhteen.
”Meillä on tosi kiva ja välitön ilmapiiri. Autamme ja tuemme toisiamme”, hän sanoo ja lisää: ”Arvostan kollegoitani todella paljon.”
Kuka? Janna Hautamäki, lehtori Suomen Diakoniaopistossa. Opettaa aikuisten perusopetuksen alkuvaiheen ryhmää.
Tätä et tiennyt: Päivätyön ohella Janna on tehnyt muun muassa oppimissovelluksia ja oppikirjoja. Tälläkin hetkellä työnalla on alakoulun ympäristöopin Kätkö-sarja.
Mistä haaveilee? Jannalla on pitkä taitoluisteluhistoria. Seuraavaksi hän haaveilee luistelusaralla kouluttautuvansa kisatuomariksi.
Lisää uutisia
Paula Solja aloitti syyskuussa 2023 Suomen Diakoniaopiston kauneudenhoitoalan koulutuksen eli SKY-Opiston koulutuspäällikkönä.
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.