Irina näkee päihteiden takana ihmisen
”Ennen minäkin ajattelin, ettei päihteiden käyttäjällä vain ole tahtoa lopettaa.”
Kun Irina Köntti opiskeli sosionomiksi ja diakoniksi, hän ajatteli suuntautuvansa vanhus- tai seurakuntatyöhön. Päihdetyö tuntui vieraalta ja ehkä hieman pelottavaltakin.
”En jotenkin voinut ymmärtää sitä.”
Irina ajatteli päihteidenkäyttäjistä, että nämä kyllä voisivat lopettaa käytön, jos vain tahtoisivat.
”Se ei ollut mitenkään poikkeuksellinen ajatus. Moni ajattelee niin vielä nykyäänkin.”
Mutta ei Irina.
Hänen ajatusmaailmansa alkoi muuttua, kun opiskelukaveri pyysi hänet töihin Järvenpään Sosiaalisairaalaan eli nykyiseen Päihdesairaalaan.
Osastolla Irina kohtasi asiakkaita, joilla oli päihderiippuvuus mutta ei enää aktiivista päihteiden käyttöä. Heidän kanssaan hänen piti pohti paljon elämän perusasioita: Miten ihminen oli tilanteeseen päätynyt? Millainen hänen tarinansa oli? Miten elämässä voisi päästä eteenpäin?
”Opin ymmärtämään, että syitä päihteiden käytölle on yhtä monta kuin ihmisiä. On ylisukupolvisuutta, geneettistä alttiutta, persoonallisuuden piirteitä, otollisia ympäristötekijöitä, sattumaa. Kukaan ei voi ajatella olevansa täysin suojassa riippuvuussairaudelta.”
Samalla kun ymmärrys päihdesairaudesta syveni, Irina alkoi nähdä myös sen, mikä niin usein jää piiloon päihteiden taakse:
ihmisen.
Päihde- ja mielenterveystyön täydennyskoulutusta
Irina on tehnyt koko työuransa päihdetyössä. Hänellä on vankka kokemus sekä ruohonjuuritasolta että ammattilaisten koulutuksesta.
Nykyisin hän vastaa yhdessä kollegoidensa kanssa Suomen Diakoniaopiston mielenterveys- ja päihdetyön täydennyskoulutuksista.
”Organisoin ja järjestelen koulutuksia sekä etsin sopivia kouluttajia aiheisiin, joita työantajat toivovat.”
Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutus on siitä tunnettua, että sitä muokataan hyvin tarvelähtöisesti. Esimerkiksi koko mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon voi nykyään suorittaa verkkokoulutuksena.
”Toive tästä tuli suoraan työnantajilta.”
Traumainformoitu työote, toipumisorientaatiot ja haastavat tilanteet ajankohtaisina koulutusteemoina
Tällä hetkellä koulutusten suosittuja teemoja ovat toipumisorientaatio ja traumainformoitu työote.
”Esimerkiksi traumainformoitu työote on myös todella ajankohtainen”, Irina sanoo.
Tutkimustiedon lisääntyessä on ymmärretty, että ongelmallisesti riippuvaisilla ihmisillä on usein jonkinlainen trauma tai traumaattinen kokemus taustalla.
”Tämä vaikuttaa henkilön vuorovaikutukseen ja käyttäytymiseen. Kaikilla päihde- ja mielenterveystyön ammattilaisilla on hyvä olla tietotaitoa trauman vaikutuksista, vaikka nämä eivät traumaterapeutteja olisikaan.”
Koulutuksissa käsitellään usein haastavia tilanteita.
”Kun ammattilaiset tekevät jatkuvasti töitä tunteiden ja ihmisyyden kanssa, he tarvitsevat itselleen työssä jaksamisen keinoja”, Irina sanoo.
Täydennyskoulutus on siitäkin erityistä, että kaikki opiskelijat ovat sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä, jotka haluavat vahvistaa omaa osaamistaan. Suurin osa kohtaa työssään mielenterveyden tai päihteiden käytön haasteita.
”Meille tulee opiskelijoita monenlaisista paikoista: osa on päihdehoitoa tai mielenterveyspalveluita toteuttavien yritysten ja organisaatioiden työntekijöitä. Mutta koulutuksissa on myös opiskelijoita kotipalvelusta, vankiloista ja lastenkodeista.”
Täydennyskoulutus auttaa ammattilaisia ja ihmisiä
Kouluttautuminen on tärkeää missä tahansa työuran vaiheessa.
Se auttaa ammattilaista ymmärtämään sekä itseään että ihmisiä, joiden parissa työskentelee. Koulutus myös parantaa omaa työssä jaksamista ja antaa uusia ideoita.
Irinalle itselleen koulutus on tärkeä arvo. Työuransa ohessa hän on vahvistanut omaa osaamistaan muun muassa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja ammatillisen opettajan pätevyyden kautta.
”Koulutuspuolelle minut toi töihin etenkin se, että haluan saada päihde- ja mielenterveystyön ammattilaiset pohtimaan omaa ammatillisuuttaan.”
Irinan oma tiimi Suomen Diakoniaopistossa on moniammatillinen. Sen vahvuus on, että tiimin jäsenet työskentelevät eri puolilla Suomea.
”Olemme Päijät-Hämeessä, Pohjois-Pohjanmaalla ja pääkaupunkiseudulla. Vaikka tiimi kokoontuu pääsoin etänä, se on työni parhaita puolia. Meillä on vahvaa osaamista ja hyvä henki.”
Tiimityön lisäksi Irina pitää siitä, että hänen työnsä on tarpeeksi itsenäistä ja hyvin johdettua.
”Se, miksi tulin Suomen Diakoniaopistoon töihin, on osoittautunut todeksi: olin kuullut, että tämä on hyvä työpaikka.”
_____________________________________________________________________________________
Kuka? Irina Köntti on pitkänlinjan päihde- ja mielenterveystyön ammattilainen ja pedagogi. Hän vastaa nykyisin Suomen Diakoniaopistossa mm. mielenterveys- ja päihdetyön täydennyskoulutuksista yhdessä muiden tiiminjäsenten kanssa.
Paras oppini uralta? Elämä on tässä.
Tätä emme tienneet Irinasta? Irina on erakoitunut elämäntapaliikkuja. ”Sosiaalisen työn rinnalle kaipaan vapaa-ajalta erakoitumista ja liikuntaa. Harrastan vapaalla monenlaisia lajeja. Liikkuminen on mun elämäntapa.”
Lisää uutisia
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) ja Suomen Diakoniaopisto (SDO) käynnistävät yhteistyön haastavassa elämäntilanteessa olevien 18–30 -vuotiaiden nuorten koulutukseen pääsyn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.