Henkilöstö on sitoutunutta ja kokee työnsä merkitykselliseksi – ammatillisen oppilaitoksen hyvinvointikyselystä erinomaiset tulokset
Onko vielä olemassa oppilaitoksia, joissa henkilöstö voi hyvin? Kyllä, jos hyvinvointikyselyitä on uskominen. Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopistossa tehdään keväisin ja syksyisin hyvinvointikysely henkilöstölle. Kyselyssä arvioidaan työyhteisön toimivuutta, hyvinvointia ja osaamista sekä johtamista ja kulttuuria. Kyselyyn vastaa muun muassa opettajia, ammattiohjaajia, opoja, pedagogisia valmentajia sekä hallinnon ja projektien asiantuntijoita.
”Jo syksyllä 2021 henkilöstökyselyn tulokset olivat hyvällä tasolla. Nyt kevään 2022 kyselyssä ne olivat suorastaan erinomaiset”, kertoo rehtori Juha-Petri Niiranen.
Kysely toteutettiin tutkimuskumppani Feelback Oy:n kanssa.
”Diakoniaopiston kevään 2022 henkilöstön hyvinvointikyselyyn vastasi 81 prosenttia henkilöstöstä, mikä on vastausprosenttina erittäin hyvä. Myös viime talvena toteutetun kyselyn vastausprosentti oli samaa luokkaa. Tyypillisesti henkilöstötutkimuksissa tavoitellaan nykyään vähintään 60 prosentin vastausinnokkuutta ja Suomen Diakoniaopiston osalta tämä ei tuottanut lainkaan vaikeuksia. On aina hienoa huomata, että henkilöstö haluaa kertoa mielipiteensä ja olla mukana kehittämässä toimintaa”, kertoo Feelback Oy:n projektipäällikkö Nea Miettinen-Paavola.
Toimiva työyhteisö
Tutkimusaineisto kerättiin maalis-huhtikuussa 2022. Henkilöstö vastasi useisiin kysymyksiin asteikolla 1–5, jossa 1 tarkoittaa ”täysin eri mieltä” ja 5 ”täysin samaa mieltä”. Keskiarvoa 4,3–5 pidetään erinomaisena tasona. Suomen Diakoniaopiston kaikkien vastausten kokonaiskeskiarvo oli 4,42.
Positiivisia tuloksia saatiin monella osa-alueella: Henkilöstö esimerkiksi kokee, että työkavereilta saa tarvittaessa apua ja tukea (4,63), osaamista jaetaan tiimeissä avoimesti (4,39) ja tiimeissä on hyvä yhteishenki (4,29).
Myös henkilöstön hyvinvointi ja osaaminen ovat hyvällä tasolla. Henkilöstö kokee tekevänsä merkityksellistä työtä (4,54) ja osaaminen vastaa työn vaatimuksia hyvin (4,45).
”Erityisen ilahduttavaa kyselyssä oli huomata, miten vahvasti henkilöstö on sitoutunut oppilaitoksen tavoitteisiin ja arvoihin. Suomen Diakoniaopisto on arvopohjainen yksityinen oppilaitos, jonka henkilöstön sitoutuminen näkyy organisaatiokulttuurissa. Arvot eivät ole vain sanoja, vaan ne elävät arjessa ja näkyvät siten myös opiskelijoille, työelämäkumppaneille ja muille asiakkaillemme”, Niiranen toteaa.
Korona-ajan pulmana on monissa työyhteisöissä ollut työn ja vapaa-ajan välisen tasapainon löytäminen. Myös osa Suomen Diakoniaopiston henkilöstöstä kokee tässä haasteita, mutta tilanne on hieman parantunut syksystä 2021.
”On muistettava, että korkeidenkin keskiarvojen takaa löytyy myös kehitettävää”, Niiranen sanoo.
Heikoimmat tulokset hyvinvointikyselyssä annettiin työssä tarvittavan tiedon löytymistä koskevaan kysymykseen (3,79). Suomen Diakoniaopisto pyrkiikin nyt edistämään tiedon löytymistä selkeyttämällä tiedon siirtämiseen ja säilyttämiseen liittyviä rakenteita ja prosesseja.
Edellisistä kehitysalueista huolimatta Miettinen-Paavola kuvaa tuloksia ”oikein hyviksi”.
”Myös yleisesti ottaen ne [Suomen Diakoniaopiston tulokset] ovat keskimääräistä paremmat verrattuna esimerkiksi muihin viimeisen vuoden aikana toteuttamiimme samantyyppisten teemojen henkilöstökyselyihin. Odotan mielenkiinnolla tutkimusyhteistyömme jatkumista syksyllä toistettavan henkilöstötutkimuksen osalta.”
Lisätietoja:
Juha-Petri Niiranen, rehtori, toimitusjohtaja
juha-petri.niiranen@sdo.fi, 040 174 5384
Ella Saranpää, viestintäpäällikkö
ella.saranpaa@sdo.fi, 050 566 2319
Suomen Diakoniaopisto (SDO) on yksityinen ammatillinen oppilaitos, joka kouluttaa hyvinvointi- ja palvelualojen osaajia. Ammatillisen koulutuksen lisäksi Suomen Diakoniaopistossa voi käydä perusopetuksessa, työpajoissa ja valmennuksissa. Työelämälle on tarjolla täydennyskoulutusta ja oppisopimuskoulutusta.
Suomen Diakoniaopistossa opiskelee vuosittain lähes 4000 opiskelijaa. Henkilöstömäärä on 240. Fyysiset kampukset sijaitsevat Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa. Lisätietoa sdo.fi.
Lisää uutisia
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) ja Suomen Diakoniaopisto (SDO) käynnistävät yhteistyön haastavassa elämäntilanteessa olevien 18–30 -vuotiaiden nuorten koulutukseen pääsyn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.