Usein kysytyt kysymykset FAQ

Mikä Suomen Diakoniaopisto (SDO) on?

Suomen Diakoniaopisto on ammatillinen oppilaitos. Koulutamme muun muassa toisen asteen tutkintoja eli ammatillisia perustutkintoja. Painotuksemme on hyvinvointi- ja palvelualoilla. Koulutamme lähihoitajia, lastenohjaajia, nuoriso- ja yhteisöohjaajia, kokkeja, tarjoilijoita, toimitilahuoltajia, kodinhuoltajia, kosmetologeja ja kosmetiikkaneuvojia. Kampukset sijaitsevat Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa.

Onko Suomen Diakoniaopisto hyvä koulu?

Suomen Diakoniaopisto sai kunniamaininnan ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailussa vuonna 2021. Opiskelijoidemme mukaan parhaita puolia koulussa ovat mukavat ja ammattitaitoiset opettajat, lämmin henki ja yhteisöllisyys, kampusten pieni koko ja sijainti sekä se, että opiskelijoista välitetään aidosti.

Maksaako SDO:lla opiskeleminen (vrt. yksityinen oppilaitos vs. kunnan oppilaitokset)?

Opiskelu on ilmaista. Ammatillisissa opinnoissa voit tarvita henkilökohtaisia opiskeluvälineitä ja ne hankitaan itse. Aikuisten perusopetuksessa ja tutkintoa edeltävissä koulutuksissa välineet ja kirjat kuuluvat koulutukseen.

Lisä- ja täydennyskoulutukset saattavat olla maksullisia. Useimmiten ne kustantaa työnantaja.

Kuka on oppivelvollinen? / Ketkä saavat maksuttomat oppikirjat ja materiaalit?

Laajennettu oppivelvollisuus ja opintojen maksuttomuus koskee 1.1.2021 jälkeen perusopetuksen päätodistuksen saaneita nuoria, jotka ovat saaneet päättötodistuksen oppivelvollisuusikäisinä.

Mitä koulutuksia teillä on?

Kaikki koulutustarjontamme löydät koulutusesittelyistä.

Mihin koulutuksiin on hakuaika nyt? Milloin on hakuaika xx-koulutukseen? Tai milloin on seuraava hakuaika xx-koulutukseen?

Haettavissa olevat ja hakuun tulevat koulutukset näet koulutuskalenterista. Mikäli haluamaasi koulutusta ei ole nyt tulossa hakuun, voit tiedustella siitä hakupalveluista info@sdo.fi tai chatista.

Mitä tarkoittaa väyläopinnot? 

Meillä on mahdollista suorittaa ammattikorkeakouluopintoja ammatillisen perustutkinto-opiskelun ohessa. Teemme yhteistyötä useamman ammattikorkeakoulun kanssa (DIAK, HUMAK, LAB, LAUREA). Väyläopinnot suorittamalla sinulla on mahdollisuus hakea kyseisen ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa. Väyläopintojen laajuus vaihtelee korkeakouluittain.

Voinko opiskella SDO:ssa, jos en ole uskonnollinen tai en kuulu kirkkoon? Näkyykö kristillisyys opetuksessa? 

Kaikki ovat tervetulleita opiskelemaan uskonnollisesta taustasta riippumatta. Meillä on monikulttuurinen opiskelijayhteisö, ja jokainen saa olla ihan oma itsensä. Kristillisyys ei kuulu opintojen sisältöihin muutoin kuin  kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon valinnaisessa tutkinnon osassa, joka antaa pätevyyden työskennellä evankelis-luterilaisen kirkon työtehtävissä.

Haenko yhteishaussa vai jatkuvassa haussa?

Voit hakea yhteishaussa jos sinulla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa suoritettuna. Ennen kaikkea yhteishaku on peruskoulun päättäneiden haku. Yhteishaun harkintaan perustuvassa haussa voit hakea mikäli sinulla on esimerkiksi ulkomailla suoritettu peruskoulu tai vastaavat opinnot tai muita perusteita hakea harkinnanvaraisessa haussa. Yhteishaun hakuaika on valtakunnallinen eli kaikissa oppilaitoksissa sama.

Jatkuvassa haussa voit hakea, jos sinulla on muita aiempia ammatillisia tutkintoja ja/tai työkokemusta. Jatkuva haku ei kuitenkaan tarkoita, että voi jatkuvasti hakea, vaan oppilaitokset itse päättävät jatkuvan haun hakuajoista.

Haluaisin siirtyä toisesta koulusta tai suorittaa toisen osaamisalan. Miten se onnistuu? 

Koulutuksiimme haetaan aina avoinna olevina hakuaikoina.
Poikkeuksena:
• Jos opiskelet toisessa oppilaitoksessa ja olet vaihtamassa oppilaitosta esimerkiksi muuton tai sopivamman osaamisalan takia, voit hakea opiskelemaan SDOlle samaan tutkintoon myös hakuaikojen ulkopuolella.
TAI
• Jos olet jo valmis lähihoitaja/kosmetologi/nuoriso-ohjaaja/lastenohjaaja/kokki/tarjoilija ja haluat suorittaa saman tutkinnon toisen osaamisalan lisäkoulutuksena.
Näissä tapauksissa ota sähköpostitse yhteyttä hakupalveluihimme: info@sdo.fi

Ilmoita sähköpostissasi seuraavat asiat: koko oikea nimesi, syntymäaika, osoite ja postinumero, matkapuhelinnumero ja sähköpostiosoite sekä mille kampuksellemme haluat hakea: Helsinkiin, Lahteen tai Ouluun.
Erityisen tärkeää on, että liität viestiisi tutkintotodistuksesi ja/tai opintorekisteriotteesi tai linkin Oman Opintopolun suoritustietoihin. Ilman liitteitä ja kaikkia pyydettyjä tietoja emme voi käsitellä yhteydenottoasi.

 

 

Miten perun hakemukseni?
Laita viestiä info@sdo.fi

Miten otan vastaan opiskelupaikan ja miten perun sen?
Ilmoita vastaanotto tai peruutus lähettämällä sähköpostia info@sdo.fi . Yhteishaussa nämä ilmoitukset voi tehdä myös Opintopolun ”Oma Opintopalvelussa”. Em. ohjeet saat myös sähköisen valintapäätöskirjeen mukana.

Mistä valintapisteet muodostuvat?
Yhteishaun valintapisteiden muodostuminen kerrotaan Opintopolussa. Jatkuvan haun pääsykokeiden pisteytyksen muodostuminen löytyy Hakijalle -osiosta.

Mitä teen, jos olen tyytymätön opiskelijavalintaan?
Valintapäätöksessä on yhteydenottotiedot mikäli haluat kysyä päätöksestä sekä valitusosoite, mikäli haluat tehdä valituksen päätöksestä.

Tuleeko minulle kutsu valintakokeeseen/haastatteluun ja jos tulee, miten?
Kutsu tulee sähköpostilla. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, saat kirjeen kotiin.