Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Lähihoitaja, Jatkuva haku

Tietoa koulutuksesta

Suomen Diakoniaopistossa voit opiskella lähihoitajaksi yhteisössä, jossa on hyvä olla ja oppia. Laadukkaassa perustutkinnossa voit myös syventää osaamistasi esimerkiksi hyvinvointiteknologiassa, vaativan asiakkaan kohtaamisessa tai lääkehoidossa.

Opintojen aikana opit olemaan erilaisten ihmisten tukena arjessa ja hoidossa. Valmistumisen jälkeen voit työskennellä laajasti erilaisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, esimerkiksi palvelukodeissa, kuntoutusyksiköissä, kotipalvelussa, terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Opiskelu kestää noin kaksi vuotta. Aiempi osaamisesi tai koulutuksesi voi vaikuttaa opiskelun pituuteen. Voit esimerkiksi valmistua nopeammin.

Lähihoitajan opintoihin kuuluu kaksi pakollista tutkinnonosaa. Niiden suorittamisen jälkeen valitset oman kiinnostuksesi mukaan yhden seuraavista osaamisaloista:
– Ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen
– Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito
– Mielenterveys- ja päihdetyö
– Sairaanhoito ja huolenpito
– Vammaistyö

Pakolliset tutkinnonosat voi suorittaa eri koulutusmuodoilla, joita ovat:

– Työvaltainen koulutus. Työvaltaisessa koulutuksessa opiskelet noin kolme päivää viikossa sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla ja/tai Lahden kampuksen yhteisöoppimossa. Etsimme yhdessä sinulle sopivan työpaikan. Noin kaksi päivää viikosta opiskelet lähiopetuksessa tai itsenäisesti.

– Verkkokoulutus. Verkkokoulutuksessa opiskelet enimmäkseen etänä. Koulutukseen kuuluu itsenäistä opiskelua, työpaikalla opiskelua sekä pakollista etä- ja lähiopetusta. Etäopetus järjestetään iltaisin. Lähiopetusta kampuksella on noin neljä päivää kuukaudessa. Lähiopetuspäiviä ovat tavallisesti perjantai ja lauantai. Verkkokoulutuksessa tarvitset oman tietokoneen ja kuulokkeet sekä hyvät opiskelutaidot verkossa.

Voit kertoa omista toiveistasi jo hakemuksessa. Juttelemme kanssasi koulutusmuodoista tarkemmin valintahaastattelussa. Suomen Diakoniaopisto päättää valintahaastattelun jälkeen, mihin koulutusmuotoon sinut valitaan.

Osaamisalaopinnoissa kaikki koulutusmuodot eivät ole välttämättä mahdollisia. Siksi koulutusmuotosi tarkastetaan, kun siirryt osaamisalaopintoihin.

Kohderyhmä

Koulutus sopii sinulle, jos olet esimerkiksi

– suorittanut toisen tai korkeamman koulutusasteen tutkinnon
– vaihtamassa alaa
– töissä sosiaali- ja terveysalalla ilman tutkintoa
– opiskellut alaa jo aiemmin, mutta opintosi ovat jääneet kesken.

Muista liittää hakemukseen tärkeimmät opiskelu- ja työtodistuksesi sähköisessä muodossa!

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Hakuajan jälkeen kutsumme sinut kampukselle valintapäivään, jotka järjestetään:

1.11.2022 (16.10. mennessä hakeneet)
1.12.2022 (24.11. mennessä hakeneet)
13.12.2022 (6.12. mennessä hakeneet)
12.1.2023 (04.01. mennessä hakeneet)

Saat kutsun yhteen valintapäivään sähköpostilla. Tiedotamme sinua kutsusta myös tekstiviestillä.

Valintapäivässä haastattelemme sinua ja saat tietoa koulutuksesta, terveydentilavaatimuksista ja muista opiskeluun liittyvistä tärkeistä asioista. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit saada kutsun kielikokeeseen.

Lisätietoa kielitaitovaatimuksesta:

Koulutuksen kielitaitovaatimus on B1.1. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, kielitaitosi täytyy arvioida. Kielikoe järjestetään koululla. Sinun ei tarvitse osallistua kielikokeeseen, jos sinulla on:

– suomenkielisen peruskoulun päättötodistus tai suomen kielellä suoritettu ylempi tutkinto
– YKI-todistus (kaikki osa-alueet tasolla 3)
– valtionhallinnon kielitutkinto.

Jos sinulla on jokin edellisistä todistuksista, muista liittää se hakemukseen.

Kustannukset opiskelijalle

Opiskelu on maksutonta. Voit kuitenkin joutua hankkimaan itse työvaatteet tai opiskelumateriaalia. Kannustamme sinua myös hankkimaan oman tietokoneen.

Tarvitsetko lisätietoja?

Lisätietoja koulutuksesta antaa Suomen Diakoniaopiston hakupalvelut
puhelimitse: 09 7750 2700
sähköpostitse: info@sdo.fi
chat: www.sdo.fi
Tarkista palveluaikamme nettisivuiltamme: https://www.sdo.fi/yhteystiedot/hakupalvelu/