Ajankohtaista
Paula Solja aloitti syyskuussa 2023 Suomen Diakoniaopiston kauneudenhoitoalan koulutuksen eli SKY-Opiston koulutuspäällikkönä.
Aleksanteri Virta aloitti elokuun alussa Suomen Diakoniaopistolla tiimipäällikkönä.
Valmistujaisia juhlittiin Suomen Diakoniaopiston kaikilla kampuksilla 31.5.2023. Valmistuneita on alustavasti yhteensä noin 600.
Kaikilta kampuksiltamme kevätlukukaudella 2023 ammattiin valmistuneet, nimensä julkaisuluvan antaneet opiskelijat.
Tiina Mäkelä toimi kolme vuotta Diakoniaopiston hallituksen puheenjohtajana. Nyt hän ja rehtori Juha-Petri Niiranen käyvät läpi, millainen oppilaitos on johtajien näkökulmasta.
Diakoniaopisto kouluttaa henkilöstöä Jyränkölän Setlementissä. Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osasta hyötyvät etenkin asiakkaat.
Suomen Diakoniaopiston hankepäällikkö Kaisa Nurkkala kirjoittaa toivosta ekokriisin aikakaudella.
Sosiaalialan yritys Hoivatie kouluttaa kaikki esihenkilöt lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin yhdessä Diakoniaopiston kanssa.
Kokonaisena työssä -hanke vahvistaa kokemusosaamisen tunnistamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Vuonna 2023 Suomen Diakoniaopistoon haki perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa yli sata ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2022.
SDO:n rehtori Juha-Petri Niiranen kirjoittaa katsauksen uuteen strategiaan ja vuoteen 2022.
Suomen Diakoniaopisto kumppaneineen on käynnistänyt kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun tehtävän perustamiseksi.
Yhä useampi sairastuu muistisairauteen. Validaatio on tulevaisuuden osaamista, josta on hyötyä ammattilaiselle ja omaiselle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyysi Suomen Diakoniaopiston opiskelijateatterin tekemään kampanjaa alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä.
Tehtävä perustettiin, sillä Suomen Diakoniaopistossa oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti.
Suomen Diakoniaopistossa (SDO) opiskeli vuonna 2022 reilut 1400 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa.
Suomen Diakoniaopiston hyvinvointiteknologian opettajat Laura ja Jukka lähtivät Tanskaan ottamaan selvää, miten aihetta muualla opetetaan.
Vahvasta kouluttajien ja työelämän yhteistyöstä haetaan apuja hoiva-alan työvoimapulaan.
Kasvatus- ja ohjausalan opiskelijat kehittivät avaruusseikkailun, jossa lapset eivät imeydy mustaan aukkoon vaan oppimisen iloon.
Listasimme 10 hyvää syytä, miksi lähihoitajaksi opiskelu kannattaa.
Suomen Diakoniaopistolla on uusi logo.
"Liikkuvia ihmisiä yhdistää suuri sydän – ja liikunnan kieli on kansainvälisyydessään ainutlaatuinen, mikä mahdollistaa nopeasti yhteisöllisyyden kokemuksen yhteisen kielen puuttuessakin. ” SDO:n liikunnanopettajat Sportforumissa Italian Malsissa.
Kokemusosaaja auttaa muita ja voi kehittää kehitysvamma-alan palveluita omasta näkökulmastaan. Rinnekodin ja Suomen Diakoniaopiston valmennuksesta valmistui yhdeksän uutta kokemusosaajaa.
Suomen Diakoniaopiston henkilöstön hyvinvointikyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen työyhteisön toimivuus on erinomaisella tasolla.
Suomen Diakoniaopisto on viimeiset pari vuotta tehnyt hankeyhteistyötä Namibiassa. Yhtenä tavoitteena on käynnistää paikallisiin tarpeisiin vastaava diakonia- ja sosiaalialan ammatillinen koulutus.
Ravintola- ja cateringala voi toimia suunnannäyttäjänä hävikin vähentämisessä ja zero waste -ajattelussa!
Pieni kauneushoitola voi tehdä helposti ympäristöystävällisiä tekoja. Tarkastat vain hoitolan tuotteet, energian ja kierrätyksen!
Opo-Ellan terveiset Málagasta: Opiskelijoiden ohjausta, tutustumista työpaikkoihin, oppilaitosmaailmaan ja espanjalaiseen kulttuuriin paikan päällä Málagan auringossa.
Kunta-alan lakko alkaa tiistaina 3.5.2022. Lakko voi vaikuttaa erityisesti työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin Oulussa ja Helsingissä.
Paransimme sdo.fi-nettisivun saavutettavuutta. Sivustolla otettiin käyttöön Readspeaker-ominaisuus, jonka ansiosta tekstit voi myös kuunnella.
Tutkinnon perusteet uudistetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi Pohjois-Pohjanmaalla – yhteistyössä Attendo ja Suomen Diakoniaopisto
Pohjois-Pohjanmaalla aukeaa tänä keväänä ainutlaatuinen tilaisuus työn ja opiskelun yhdistämiseen. Suomen Diakoniaopiston ja Attendon yhteistyössä koulutetaan oppisopimuksella lähihoitajia Attendo-kodeissa.
Irina työskentelee Suomen Diakoniaopiston täydennyskoulutusten parissa.
Katariina Hautsalon tehtävänä on varmistaa, että Suomen Diakoniaopisto on enemmän kuin pelkkä ammattikoulu.
Sidosryhmien mielikuva Suomen Diakoniaopistosta on valtaosin positiivinen. Oppilaitosta kuvataan opiskelijoista välittävänä, yhteisöllisenä, monimuotoisena, lämminhenkisenä ja arvopohjaisena toimijana. Tämä käy ilmi syksyllä 2021 tehdystä mielikuvatutkimuksesta.
Nora löysi toiveitaan vastaavan harjoittelupaikan Suomen Diakoniaopistosta.
Lahden kampuksen ainutlaatuinen helmi, opetusteatteri Theatrum Olga, on päässyt mukaan kaupungin varhaiskasvatuksen kulttuuriohjelmaan.
Suomen Diakoniaopistolle kunniamaininta OKM.n laatupalkintokilpailussa 2021.
"Moni ala Suomessa potee työvoimapulaa. Ratkaisuksi nostetaan usein työperäinen maahanmuutto, mutta harvemmin puhutaan jo Suomessa asuvien ulkomaalaistaustaisten työllistämisestä", kirjoittavat Suomen Diakoniaopiston opiskelijapalvelujohtaja Birgitta Volotinen ja koulutusjohtaja Merja Ahtikari.
Yhteistyön rikkaus on että kumpikin saa olla oma itsensä. Uskaltaa olla erilaisia ja rakentavasti eri mieltä.
Lähihoitaja opiskelija Merjo Laine SDO Lahden kampukselta esiintyi kansainvälisessä hoitotyön opiskelijoiden seminaarissa SDO:n ja Thai Go- hankkeen edustajana. Hän kirjoitti oppimiskokemuksesta blogin: Hyppää epämukavaan, pysähdy ja oivalla!
Tällä viikolla vietetään Suomen Diakoniaopiston vastuullisuusviikkoa. Vastuullisuus on yksi tämän hetken trendikkäimpiä aiheita, ja siksi meidän on pohdittava tarkkaan, mitä se oikeasti tarkoittaa, kirjoittaa viestintäpäällikkö Ella Saranpää.
Kansainväliset liikkuvuushankkeet ovat Suomen Diakoniaopiston kansainvälisen toiminnan perustana. SDO on koordinaattorina tai osatoteuttajana noin kymmenessä eri liikkuvuus- tai kehittämishankeverkostossa, joiden toiminta on jouduttu toteuttamaan uudella tavalla. SDO on ollut verkostoissa aktiivinen online - toteuttaja erilaisissa tapahtumissa koko korona-ajan, vaikka maaliskuun 2020 jälkeen ulkomaanjaksoja ei toteutunut yhtään, eikä SDO:n kampusilla ole käynyt ulkomaisia vieraita.
Suomen Diakoniaopistossa on yksi Helsingin ensimmäisistä ammatillisen koulutuksen pop up -rokotuspisteistä.
Opiskelijoiden hyvinvointi on jakautunut koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Osa opiskelijoista voi paremmin kuin ennen poikkeusoloja, osa huonommin, kertoo Suomen Diakoniaopiston opiskelijoilleen teettämä kysely.
Joskus käy niin, että opinnot eivät etene toivotulla tavalla eikä opintojen ohessa tarjotusta tuesta ole apua. Silloin Tsemppivaihtis voi olla ratkaisu.
Reilut kymmenen vuotta sitten Diakoniaopiston Voimaa hoivaan -hankkeessa houkuteltiin miehiä hoiva-alalle. Projektipäällikkö paljastaa, saatiinko hoivaan lisää voimaa.
Hoitoalan koulutus on muuttunut radikaalisti teknologiakehityksen myötä mutta kaikkea sekään ei muuta.
Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus näyttäytyy valoisana. Ammattilaisia tarvitaan aina ja kaikkialla.
Emme valinneet kiirettä, koronaa tai taloudellista ahdinkoa, mutta valitsemme joka päivä että haluamme kulkea rinnalla ja kohdata toinen silmiin katsoen ja keskittyen. Olen tässä, näen sinut.
Tiimipedagogiikan hyödyntämistä nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelijoiden opinnoissa.
Opetushallitus on myöntänyt SDOlle EU-laatuarviointisertifikaatin uudelle Erasmus+ kaudelle 2021–2027.
Kehittämisohjelma sisältää suosituksia mm. ammatillisen osaamisen vahvistamiseksi.
Yhteistyö on merkittävä virstanpylväs kinestetiikan edistämisen ja koulutuksen kannalta.
Vaikuttavaa koulupudokkuuden ehkäisyä kohdaten ja kohdentaen – Vamos 2.aste -hanke on pian maalissa!
Vuosi lähestyy loppuaan ja sitä myöten hankkeita päättyy ja uusia alkaa taas tulevana vuonna. Yksi pian päättyvistä on Vamos 2.aste -hanke, jonka osatoteuttajana Suomen Diakoniaopisto on toiminut. Joten eiköhän käydä nyt maaliviivan lähestyessä vähän läpi, millainen hanke meillä onkaan ollut ja mitä sen myötä on saatu aikaan!
Asiakkaan täydellinen päivä
"Koulussa olin se joka piirteli koulukirjat täyteen."
Vaikka korona sotkikin loppukevään suunnitelmamme, lukuvuoteen kokonaisuutena on syytä olla erittäin tyytyväinen. Opiskelijoiden antama palaute oli nimittäin erittäin hyvää: kaikilla nuorilla ammatinvalinta selkiintyi, ryhmässä oli rento ja mukava ilmapiiri ja jokainen koki, että sai olla ryhmässä oma itsensä.
SDO sai kaksi palkintoa projektitöistään Oulun yliopiston LUMA2020-hankkeessa.
Poikkeusjärjestelyt jatkuvat kevätlukukauden loppuun asti.
Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella.
Kaikki opetus, mikä on mahdollista toteuttaa etäopetuksena, toteutetaan etänä alkaen 18.3.
Heli ja Kirsi hoiva-alan ammatillinen koulutukseen ja Buurtzorg-kotihoitoon tutustumassa Hollannissa. Kiitos Erasmus+ Vlog Up 2-hanke matka-avustuksesta!
Vastineemme Jan Vapaavuoren kirjoitukseen HS Kaupunki -osastolla 12.12.2019.
Opiskelijoita? Meillekö? Mistä? Suomen Diakoniaopiston ura- ja rekrytointipalvelut Duunittamo toimii linkkinä työnantajien ja opiskelijoiden välillä, ja tarjoaa heille virtuaalisen kohtaamispaikan Tiitus-rekrytointisovelluksen avulla.
Lahdessa käynnistyy ensi tammikuussa ainutlaatuinen kasvatus- ja ohjausalan koulutuspilotti.
Sain jälleen kokemuksen tiimityöstä ja toisilta oppimisesta – siitä, mitä se voi parhaimmillaan olla.
Erasmus TCA-seminaari ”Give VET Mobility a Fresh Boost” järjestettiin Norjan Bergenissä kesäkuun toisella viikolla.
SDO lähihoitajaopiskelijat kohtaavat asiakkaat luontevasti ja työskentelevät reippaasti vanhusten hoivakodissa Baskimassa ilman yhteistä kieltä.
Verkkopedagogimme Jukka pääsi tutustumaan kansainväliseen päiväkotiin, jossa Lotta-lähihoitajaopiskelijamme oli opiskelemassa viiden viikon ajan. Lue Jukan matkaterveiset!
Mietitkö alan vaihtoa tai kouluttautumista kenties ensimmäistä kertaa? Lue, minkälaisia vaihtoehtoja on opiskella aikuisena uusi ammatti.
SKY-Opiston koulutuspäällikkö oli ERASMUS+ hankkeen asiantuntijavaihdossa Malagassa. Lue matkakuulumisia!
Finland 100 China-hankeverkoston opiskelijoita koulutussopimusjakolla Shanghaissa päiväkoti- ja sairaalaympäristössä.
Oulun kampuksen opiskelijoita ja yhteistyökumppaneita tapaamassa Maltalla lokakuussa Erasmus+ Together-hanke .
Ylitornion kampusta ja sen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Suomen Diakoniaopisto lopettaa koulutustoimintansa Ylitornion kampuksella 31.5.2019 mennessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak ja Suomen Diakoniaopisto SDO muuttavat uusiin yhteisiin tiloihin
Oulun keskustaan Albertinkadulle. Kampuksen avajaisia vietetään maanantaina 10. syyskuuta 2018.
Ylitornion kampusta koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat. Perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleenjärjestelyt.
Opetäti mietiskelee ammatillisuutta ja rajan vetämistä. Onko epäope, kun huoli opiskelijasta on herännyt? Minkä kokoinen huoli on sallittua?
Saara Koskinen, opettaja Alppikadun kampukselta, oli maaliskuussa 2018 ohjaamassa työssäoppimisen aloitusta Chennaissa Dr Mehtan sairaalassa. Opiskelijat Hanieh ja Heidi opiskelijat SDO:ssa lähihoitajaksi sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalassa. Vili opiskelee kaupallista alaa Salpauksesssa Lahdesta.
Saaran kertomuksen ohjausmatkasta voit lukea tästä
Monet ihmiset uskovat joulupukkiin ja opettajien loputtoman pitkiin kesälomiin. Kirjoittaja paljastaa salaisuuden; vain toinen on totta...
Suomen Diakoniaopiston opiskelija, sinulla on nyt mahtava tilaisuus tulla asumaan huippuedullisesti koulun viereen sekä hankkia hienoa työkokemusta vapaaehtoistyössä.
Koulutusrahasto myöntää ammattitutkintostipendin ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaneelle henkilölle. Stipendin suuruus on 1.1.2018 alkaen 400 euroa. Saamisedellytyksenä on alle 64 vuoden ikä sekä vähintään viiden vuoden työhistoria.
Suomen Diakoniaopiston viisi vinkkiä pääsykokeissa menestymiseen.
Intia verkosto täytti 10-vuotta. Tätä merkkipaalua juhlittiin SDO:n tiloissa Alppikadulla 10.4.2018.
Suomen Diakoniaopiston perustutkintotarjonnasta noin 60 % on kohdennettu peruskoulun päättäneille. Tästä pidämme kiinni jatkossakin.
Joku käyttää 6 000 euron opintolainarahan auton ostoon, joku toinen päihteisiin.
Thai Go Sote opiskelijat Chiang Maissa helmikuussa 2018: työssäoppimista lähihoitajille sairaanhoidon ja terveydenhuollon sekä lastenhoidon työpaikoissa.
Matkaterveisiä THAI GO-hankkeen lähihoitajaopiskelijoiden työssäoppimisen ohjaajana Chonburissa marraskuussa 2017.
Tämän vuoden avoin ryhmätoiminta on lähtenyt jälleen käyntiin ja tutut luotettavat vapaaehtoisemme ovat saapuneet iloisin mielin Sovinnolle tapaamaan uusia ryhmäläisiä. Piipahdin tiistaina suomen kielen ryhmässä vähän kyselemässä fiiliksiä ryhmästä sekä tulevasta vuodesta.
Yhteistyö lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia yksilöllisten opintopolkujen rakentamiseen.
#Digiamis-hankkeessa on luotu digitaalisen ohjaamisen toimintatapoja, jaettu tietoa työelämälle ja opettajille digitaalisesta ohjaamisesta sekä kehitetty oppilaitoksen ja työpaikkojen toimintatapoja digivälineiden tehokkaan käytön mahdollistamiseksi.
Näin joulun ovella on hyvä hiljentyä ja vetää yhteen koko vuoden saavutuksia sekä yhdessä opittuja asioita.
Etsivä nuorisotyö oli tärkeässä asemassa tänä vuonna, kun tutkittiin ilman työtä, koulutus- tai harjoittelupaikkaa olevien nuorten käsityksiä tulevaisuudesta, demokratiasta ja julkisista palveluista Nuorisobarometrin erillisnäytteellä. Nuorisobarometri on Valtion nuorisoneuvoston ja Nuorisotutkimusverkoston vuosittain julkaistava tutkimus, joka on seurannut suomalaisten nuorten arvoja ja asenteita vuosittain. Tutkijoiden tiedossa on ollut, etteivät tutkimukset välttämättä tavoita heikoimmassa asemassa olevia tai syrjäytyneitä nuoria. Tällä kertaa apuun pyydettiin etsiviä nuorisotyöntekijöitä, joiden tehtäväksi annettiin etsiä vastaajiksi niitä nuoria, jotka ovat aidosti työn ja koulutuksen ulkopuolella (NEET-nuoret*). Etsivien nuorisotyöntekijöiden toteuttamissa haastattelussa saatiin vastauksia niiltä nuorilta, joita on ollut aiemmin vaikea tavoittaa tavanomaisilla kyselytutkimuksilla.
Parhaimmillaan sopivalla ohjauksella voidaan auttaa käynnistämään positiivinen lumipalloefekti, jossa rakentavat kokemukset seuraavat toisiaan ja muodostuu eheyttävien kokemusten vyyhti. Positiivinen minäkuva luo perustan itsenäisyydelle ja mielekkäälle elämälle.
Pohja tulevaisuudelle luodaan lapsuudessa ja sen vuoksi lasten oikeuksien toteutuminen pitäisi olla meidän yhteiskuntamme todellinen kärkihanke. Toimivat peruspalvelut, riittävä sosiaaliturva, lapsiperheiden tuki, ilmainen koulutus ja mahdollisuus harrastaa takaavat sen, että jokainen lapsi saa yhtäläiset eväät elämään.
Suomen Diakoniaopiston opiskelija Mohamed Nourdeen Toure Abdul Karim Suffyan on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen myöntämän maahanmuuttajastipendin.
Tiedetään, että ihmisten väliset kohtaamiset ovat yksi hyvä keino poistaa yksinäisyyttä. Valitettavan usein yksinäisyys on taustalla mm. päihdeongelmissa ja masennuksessa yksinäisyystutkija Juho Saaren mukaan. Kohtaamisilla on siis ennaltaehkäisevää painoarvoa yhteiskunnassamme.
Kulttuurit näkyvät SDO:n arjessa, meillä on 66:lla eri äidinkielellä puhuvia opiskelijoita ja kymmeniä kulttuuritaustoja ja 81 ilmoitettua eri kansalaisuutta rikastuttamassa kampusten arkea.
Kuluvan syksyn aikana viitoitetaan Suomen Diakoniaopiston suunta useammaksi vuodeksi eteenpäin. Sama tilanne on muillakin noin 150 toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjällä, jotka saivat uudet järjestämisluvat lokakuun alussa. ”Ei niin huonoa, etteikö jotain hyvääkin”, näin voisi tiivistää Suomen Diakoniaopiston saaman uuden järjestämisluvan sisällön.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Kauneudenhoitoala ja hoiva-ala hakevat synergioita: SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto SDO yhdistyvät.
SKY-Opisto ja Suomen Diakoniaopisto ovat sopineet koulutuksenjärjestämistoiminnan yhdistämisestä 1.1.2018 lukien.
Työpaikan avaimet eivät löytyneetkään sieltä ”varmasta tallesta”, sähköpostin salasana on jokavuotiseen tapaan hukassa. Hämmennys ja pieni hapuilu uuden lukuvuoden alussa kuuluu asiaan, ja niin kuin olemme iltapäivälehdistä lukeneet, niin tällainen nollaaminen on vain terveellistä ja merkki onnistuneesta lomailusta.
Maailma ei tullut valmiiksi ennen lomille lähtemistä. Ja jos jostakin siltä tuntui, niin kesän aikana on kuitenkin tapahtunut yhtä sun toista, mikä saa meidät pysymään virkeänä syyskauteen siirryttäessä.
Touko-kesäkuun vaihde on ollut juhlantäyteistä aikaa. Suomen Diakoniaopiston (SDO) viideltä eri kampukselta on valmistunut yhteensä 460 hyvinvointi- ja palvelualan osaajaa sekä 100 opiskelijaa, jotka ovat hakeneet suuntaa ammatinvalinnalleen valmentavista koulutuksista. Lisäksi kevään aikana on erilaisille lyhytkursseille, henkilöstökoulutuksiin sekä hankkeisiin ja työpajapajatoimintaan osallistunut iso joukko itsensä ja oman ammatillisen osaamisen kehittämisestä kiinnostuneita henkilöitä.
Kevään 2017 yhteishaku on päättynyt. Jännityksellä olemme odottaneet, että löytävätkö nuoret ja heitä ohjaavat aikuiset uuden Suomen Diakoniaopiston. Kyllä vaan löysivät!
Suomen Diakoniaopiston yhteishaussa olleisiin koulutuksiin oli ensisijaisia hakijoita 1,7 ja ensi- ja toissijaisia hakijoita 3,2 yhtä valinnan aloituspaikkaa kohden.
Vetovoimaa kuvaavien lukujen taakse kätkeytyy kuitenkin merkittäviä koulutusalakohtaisia sekä kampusten välisiä ja sisäisiä eroja.
Vuosi 2016 ilonaiheineen, pettymyksineen, menetyksineen ja saavutuksineen on jäänyt taakse. Vuoden vaihtuminen on monella tapaa merkittävä kokemus ja juhlan aihe, vaikka siihen ei sisältyisi dramaattisia uudistuksia tai yhtäkkisiä muutoksia: useimmiten uusi vuosi jatkuu siitä, mihin edellinen päättyi.