3 ekotekoa pienelle kauneushoitolalle
Näiden tekojen avulla pienikin kauneushoitola voi tehdä ympäristöystävällisiä valintoja.
1. Kierrätys kuntoon!
Ainakin osa kauneushoitolan jätteestä on kierrätettävissä. Tarkasta, että sinulla on omat kierrätysastiat muoville, pahville, biojätteelle, paperille ja sekajätteelle. Näillä pääset hyvin alkuun.
Tiesitkö, että vain kirkasta lasia olevat kosmetiikkapakkaukset voi kierrättää lasinkeräykseen? Opaali- ja liimalasi lajitellaan sekajätteeseen tai poltettavaan jätteeseen.
2. Sähkö, lämmitys ja neliöt kestäviksi
Pienen kauneushoitolan helppo mutta merkittävä ympäristöteko on sähkön vaihtaminen vihreään, esimerkiksi tuulivoimaan tai aurinkoenergiaan. Sähkönkulutusta kannattaa pyrkiä vähentämään turhan käytön osalta.
Jos olet vasta etsimässä kauneushoitolallesi tiloja, muista tarkastaa, millainen lämmitys kiinteistössä on. Maalämpö on ekologinen ja käyttökustannuksilta edullinen lämmitystapa. Jos mahdollista, säädä lämpöä asteen tai pari pienemmälle.
Pienen kauneushoitolan ekovaltti on se, että et tarvitse turhia neliöitä. Liiketilan pieni koko voikin olla yksi tärkeimmistä ekoteoistasi!
3. Tsekkaa kosmetiikkatuotteiden ympäristöystävällisyys
Tuotteiden ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa moni asia. Pakkauksen kierrätettävyys on tärkeää ympäristöystävällisissä tuotteissa. Kaikkia muovipakkauksia tai lasipakkauksia voi kierrättää uusiokäyttöön.
Kauneudenhoitotuotteissa on olemassa myös kompostoitavia pakkausvaihtoehtoja, ja niitä tekee esimerkiksi suomalaisyhtiö Sulapac. Myös SKYOkauneuden käyttämä Ekopharma-tuotemerkki hyödyntää Sulapacin pakkausmateriaalia.
Toinen tärkeä ekologisuuteen vaikuttava tekijä on se, missä päin maailmaa tuote on tehty. Mitä kauempaa maailmalta tuote tuodaan, sitä enemmän päästöjä sen kuljettamisesta yleensä syntyy. Lähituotantoa suosimalla voi vähentää päästöjä.
Tuotteen ekologisuuteen vaikuttavat myös raaka-aineet, joista kosmetiikka on valmistettu. Esimerkiksi luonnonkosmetiikan raaka-aineketjussa ympäristöhaitat on minimoitu.
Kosmetiikalle on erilaisia sertifikaatteja, jotka helpottavat ympäristöystävällisyyden tunnistamista.
Tämä artikkeli on osa Suomen Diakoniaopiston Kestävä ammatti -mediaa, joka kokoaa yhteen ideoita kouluttamiensa alojen ja ammattilaisten kestävistä valinnoista. Suomen Diakoniaopistossa kestävä kehitys on osa kaikkia ammatillisia peruskoulutuksia. Tutustu esimerkiksi hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoon. >>
Artikkelissa on käytetty lähteenä Niina Patricion estenomin opinnäytetyötä sekä Sini Pietikäisen hankinta- ja myyntiosaamisen opinnäytetyötä.
Lisää vinkkipankin artikkeleita
Suomen Diakoniaopiston hankepäällikkö Kaisa Nurkkala kirjoittaa toivosta ekokriisin aikakaudella.
Ravintola- ja cateringala voi toimia suunnannäyttäjänä hävikin vähentämisessä ja zero waste -ajattelussa!